Через російську мову в хмельницькій маршрутці стався конфлікт: розповідаємо подробиці

Через російську мову в хмельницькій маршрутці стався конфлікт: розповідаємо подробиці
Фото з архіву редакції
  • Харків’янка розмовляла російською у маршрутці.
  • В результаті - між нею та хмельничанами стався мовний конфлікт.
  • Розповідаємо подробиці та як ситуацію коментує експерт.

Під час війни в Хмельницькому перебуває чимало переселенців. Це люди, які приїхали з регіонів, де ведуться чи велися активні бойові дії. Історії деяких біженців ми вже розповідали вам раніше. Посилання на ці матеріали знайдете в кінці тексту. 

Серед переселенців є ті, хто розмовляє російською мовою. Саме для них у місті запровадили курси вивчення української. Одні з таких проводив хмельницький письменник Юрій Даценко. Як саме проходили заняття можете дізнатися тут: “Я не хочу розмовляти мовою ворога”: репортаж з курсів вивчення української у Хмельницькому.

На заняттях журналістка vsim.ua познайомилася з переселенцями, які приїхали з Київщини, Харківщини та Маріуполя. Всі розповідали, що хочуть вільно володіти українською, аби не спілкуватися мовою ворога. 

Відео дня

Саме на тлі мовного питання у Хмельницькому стався конфлікт. Відбулося все за участі харків’янки, яка їхала у маршрутці. Про все це повідомили сьогодні, 31 травня, у спільноті “Хмельницький LIVE”. Розповідаємо детальніше про ситуацію та як все коментує експерт. 

Харків’янка розповіла, що звикла розмовляти російською

Жінка приїхала з Харкова у Хмельницький три місяці тому. У коментарях в спільноті зазначають, що її звати Маша. Харків’янка розказала, що вона потрапила в мовний конфлікт у хмельницькій маршрутці. Мовляв, вона їхала на задньому сидінні та вела із кимось діалог. Робила це російською мовою, якою вона, за її словами, розмовляє все життя. В результаті, деякі пасажири обурилися цьому й стали робити харків’янці зауваження. Казали, аби та перейшла на українську. 

Так, харків’янка вибачилася і згодом записала відео, яке оприлюднила. Вона розповіла, що обурена такою поведінкою хмельничан. І додала, що не слід силоміць змушувати людей переходити на українську. Своє відео після інциденту, харків’янка записала саме українською мовою. 

Розповідь харків’янки стали активно коментувати. При цьому хмельничани мають різні думки. Одні зазначають, що підтримують російськомовну дівчину. Оскільки не варто змушувати її переходити на українську. Інші наголосили на тому, що розмовляти мовою окупанта наразі не доречно й принизливо. 

 

Що про мовний конфлікт каже експерт

Журналістка vsim.ua звернулася до письменника та ведучого курсів вивчення української мови Юрія Даценка. Він пояснив, що агресивна реакція хмельничан на російську мову є цілком зрозумілою. Також Юрій Даценко додав: за поведінкою дівчини зрозуміло: вона не хоче відмовлятися від мови ворога. 

До слова, саме на курсах від Юрія Даценка чимало переселенців змогли освоїти солов’їну. Хмельницький письменник провів для них 8 лекцій у рамках навчання “м’якій українізації”. В результаті, розповів він, мешканці різних регіонів добре опанували курс. Саме тому змогли поповнити свій словниковий запас й забезпечити собі україномовне середовище. 

Опитування

Друзі, яка ваша думка щодо мовного конфлікту в Хмельницькому?

Читайте також: “Тут люди добріші”: переселенка про “ДНР”, війну та життя у Хмельницькому

Еліна переїхала з Маріуполя в Хмельницький: що розповідає про пережите

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (562)
  • Людмила Петрова

    Майже 50 років я мешкаю у Хмельницькому  И мене дуже багато людей знають як російськомовну. Коли був мир я також казала «какая разница» і мене підтримували, ніколи не цькували ні на роботі, ні в побуті. Коли почалась війна мене спитала дуже  близька людина: «Ти бажаєш, щоб тебе прийшли звільняти якісь  шізофреніки бо ти російськомовна?…»Ні! Не хочу. Намагаюсь вчити, розмовляти українською, бо хочу миру і спокою в рідній Украіні! І ще хочу зауважити- усіУкраїнці що колись виїхали в росію відразу вивчили російську мову, а свою майже забули і коли приїздили у відпустку до України розмовляли російською. В росіі є своя мова, то чому в Україні не повинна бути своя українська мова, як в іншої будь якої  державі?….
  • Volodymyr Tetjanynets

    Можна, коли до тебе звертаються мовою окупанта, сказати вибачте але мені не приємно з вами розмовляти!
  • Romaniuk Liliia

    Ніхто ніколи не гнобив за російську… до тепер! А може у тієї жінки хтось із чоловіків зараз боронить Україну?! Її агресія зрозуміла… Не зрозуміло одне, чому люди, які все живуть в Украіні повинні вчити українську??! Вона її апріорі зобов’язані знати!!! Їм важко спілкуватися і висловлювати думки рідною мовою… Серйозно??? Це нашим хлопцям на передовій важко! І на сьогодні лише вони мають право спілкуватися мовою якою звикли! А якщо люди зі сходи виїхали у безпечні міста на захід, знаючи, що ми ТАК реагуємо, то будьте ласкаві, розмовляйте мовою, до якої звикли МИ!!!

    А якщо вам, пані, образливо, за агресивну поведінку і ви маєте змогу поїхати туди, де всі розмовляють мовою, до якої звикли ви, то щасливої догори!!!
  • Микола Носенко

    Нажаль бидла у нашому місті вистачає.

    Lost Nick reply Микола Носенко

    Ага, особливо козломовного

keyboard_arrow_up