Фотосесії у дитсадках Хмельницького: чому скаржаться батьки і як розв'язати проблему

Фотосесії у дитсадках Хмельницького: чому скаржаться батьки і як розв'язати проблему
  • Хмельницькі батьки обурюються роботою фотографів у дитячих садках.
  • Мовляв, ті надають неякісні послуги й просять за фото кругленькі суми. 
  • Зібрали розповіді батьків та пояснення від департаменту освіти.

У дитячих садках Хмельницького щонайменше 5 разів на рік влаштовують свята. Через пандемію коронавірусу батьки на них не завжди можуть бути присутніми. Отож, на заходах, переважно, перебувають лише діти та вихователі. Запрошують туди і фотографа. В результаті, батьки можуть отримати фото у друкованому вигляді та відео на компакт-диску. Або ж матеріали в електронному вигляді за окремою вартістю.

Багатьох хмельничан робота фотографа не влаштовує. На це мають різні причини. А от виходу із ситуації не бачать. Мовляв, звернення щодо заміни фахівця недієві. Тож деякі батьки стали підозрювати завідувачів навчальних закладів у “схемах” заробітку, який отримують шляхом націнки на фотографіях. Журналістка vsim.ua дізналася про все це детальніше. 

За одне фото - від 20 гривень, за відео - від 100

Матуся з Хмельницького Анастасія розповідає: її донька пішла до дитячого садка на початку цього навчального року. Малеча відвідує заклад у Південно-Західному мікрорайоні міста. Анастасія каже: першим заходом, який організували для дітей, було свято осені. Напередодні вихователька всіх попередила: працюватиме фотограф. 

Відео дня

Хмельничанка розповіла, як і за скільки батькам пропонують отримати фото. Каже: через деякий час після свята, надсилають світлини у мініатюрному вигляді. Під кожною із них є відповідний номер. Таким чином, каже Анастасія, дорослі обирають ті, на яких є їхня малеча. Обрані фото друкують та за оплату віддають. Ціна залежить від розміру фотографії. Хмельничанка надала “прайс”, за яким батьки їхнього дитсадка платять фотографу:

  • Розмір 10х15 - 20 гривень
  • Розмір 15х20 - 40 гривень
  • Розмір 20х30 - 60 гривень. 

Також Анастасія розповідає: відео можна отримати на компакт-диску. У їхньому дитсадку дана послуга коштує 100 гривень. 

“Таке враження, що там ще завідуюча заробляє”

Тема фотографа у дитячому садку зібрала чимало емоцій та думок хмельничанок в соцмережах. У спільності “Мамочки Хмельницького” в Instagram батьки стали розповідати про те, що “накипіло”. Одна з хмельничанок розповіла: фото з одного свята їй можуть обійтися близько 1,5 тисяч гривень. До того ж вона каже про додаткові розцінки фотографів. 

Інші хмельничанки додають, що в деяких дитсадках пропонують отримати фото в електронному варіанті. Ціна за одне - 50 гривень. 

Чимало матусь свої обурення висловлювали керівництву дитячого садка. Однак таким чином замінити фотографа не вдалося. На прохання це зробити, їм відмовили або пояснили: “Цей фотограф працює вже довго і має гарний підхід до дітей”. Деякі хмельничани припускають: завідувачі кладуть частину коштів за фото собі до кишені.  Саме тому роками не хочуть змінювати фотографа навіть на вимогу батьків. 

Нет описания.

Що кажуть в департаменті освіти

Іншу картину роботи фотографа у дитсадках зобразили в департаменті освіти та науки міськради. На запитання стосовно цього журналістка vsim.ua звернулася до начальника відділу дошкільної  освіти Ірини Жовнір. За її словами, фотограф не входить до штатних працівників закладів. А обирають його для роботи самі батьки. 

Ірина Жовнір каже: перед кожним заходом із фотографом укладають короткотривалий договір. Це роблять, щоб в разі чого замінити людину, яка надає ці послуги. 

Як каже Ірина Жовнір, ціну за свої послуги фотографи встановлюють самостійно. А керівництво закладів не причетне до формування їхнього “прайсу”. Вона додає: вартість фото й відео по дитсадках міста є невисокою. 

Питання по заміні фотографа в департаменті вважають непроблемним. Ірина Жовнір говорить: це вирішується на рівні закладу. Щоб це зробити, слід написати колективне звернення до керівника дитячого садка. 

Читайте також: Що їдять ваші діти? Репортаж із хмельницького дитсадка і школи, де змінили харчування

Друзі, а вас влаштовує робота фотографа у дитячому садку?

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (86)
  • Андрій Гончар

    Шо дорого то дорого
  • Olga GRS

    Читаю і розумію, що в нашому садочку 23 ще хороший фотограф при аналогічних послугах. Зйомка (фото, відео) велася з різних ракурсів, професійна техніка, всі діти його знають на районі, здороваються. Завідуюча теж адекватна, я задоволена нею як людиною.

    Інша справа, що я не хочу замовляти так багато, як дехто. Досвід зі старшими дітьми  показує, що досить 1-3 фото з кожного свята. Життя реальне цікавіше за відбитки
  • Таня Цимбалюк

    Хочу зауважити, що в школах так само. Спочатку нав'язують фотографів батькам, а потом сплачуйте добровільно- примусово. Дивіться в фото салонах чомусь фото по 5 грн. за 1 фото стандартне, а в школах і садиках які накрути. Чому батьки мають переплачувати? Бо завідувач чи директор хоче заробити на батьках.
  • Iurii Mikhailovich

    Так,так!Це вони всі ці фотографи такі!!!Понакуповували фотоапаратів та косять бабло!!!А на яких машинах вони їздять......Нові іномарки купляючи з салонів.....Да,да -а за фото деруть непідоймні гроші.....Це просто ЖАХ!!!!🤔🤣🤣🤣

keyboard_arrow_up