Що їдять ваші діти? Репортаж із хмельницького дитсадка і школи, де змінили харчування

Що їдять ваші діти? Репортаж із хмельницького дитсадка і школи, де змінили харчування
  • Із 1 січня в навчальних закладах оновили меню.
  • Дізнавайтеся на прикладі школи та дитсадка у Хмельницькому, як тепер годують дітей і чому це стало дорожчим.

Люля-кебаб, кускус, пудинг та чахохбілі. Ні, це не перелік страв з ресторанного меню. Це те, що тепер готують дошкільнятам і учням початкових класів. 

Оновлювати меню у навчальних закладах розпочали із 2019 року. Воно розроблене українським шеф-кухарем Євгеном Клопотенком. Вже від початку цього року їжа для вихованців дитсадків і шкіл знову зазнала змін. Це відбилося і на гаманці батьків, бо харчування здорожчало. Нові основні правила - зменшити кількість солі, цукру та хлібобулочних виробів. Натомість додати більше м’яса, риби, овочів і фруктів. 

Журналістка vsim.ua сьогодні, 21 січня, завітала на сніданок до ЗОШ №18. Згодом відправилася на обід до ДНЗ №1 “Капітошка”. Що було в меню, як виглядає їжа і чому здорожчала вартість харчування - про все це дізнавайтеся в матеріалі.

Відео дня

Як снідають молодші учні: що дають і яка вартість

На годиннику 09:50. Я переступаю поріг ЗОШ №18, що неподалік танку на Кам’янецькій. Прямо по курсу - їдальня. У верхньому одязі мене туди не пустили. Дали халат і бахіли. 

Працівниці кухні, наче бджілки, метушаться над столами. Одна із них несе на таці напої. Інша - картопляне пюре. Поки триває сервірування, в іншій точці їдальні викладають хлібобулочні вироби. Серед них - піца та булка. Все це - школярам на продаж.

Згодом в коридорі роздався шум. Школярі вже вишикувалися мити руки. А згодом - “налетіли” на сніданок. Стіл накритий на чотирьох малих. У меню в них сьогодні - картопляне пюре та хек. Квашена капуста, що подається в окремій тарілці. Так кожен з учнів може взяти стільки, скільки захоче. Також на столі є апельсин. Імбирний лимонад, який кухарі приготували ще вчора. Так задумано, аби напій настоявся. Крім того, дітям подали хліб із висівками. Як розповіла кухарка, це виріб із цільнозернового борошна. 

Нет описания.

Після сніданку хтось зі школярів взяв у руку апельсину і залишив їдальню. А от більшість - стали в чергу за булкою. Шеф-кухар Тетяна розповідає: ці вироби школярі обожнюють. Щоправда, на відміну від сніданку, вони не оплачуються коштами з міського бюджету. 

Сніданки у початкових школах міста оплачують за кошти з міського бюджету. Вартість на одного учня наразі становить 20 гривень. Ціна зросла з нового року. 

У ЗОШ №18 такою ж є ціна за обід, до якого входить перша та друга страва, фрукти і напій. Щоправда, це оплачують батьки. У департаменті освіти та науки міськради говорять, найближчим часом ціна за обіди у школах міста зросте. Це пов’язано зі здорожчанням продуктів. Вартість планують підвищити приблизно до 30 гривень за обід. 

Нет описания.

Загалом порція сніданку для молодших школярів має таку вагу:

Побачити, в яких умовах все готується - не вдалося. Адже харчоблок розташований в іншому корпусі школи. Тож подивитися, що, як і де готують, я рушила до дитячого садка. 

Нет описания.

Обід: як харчуються в садочку і в скільки це обходиться батькам

На обід я пішла до ДНЗ №1 “Капітошка”, що на Козацькій. Там зустріла директорка, яка вручила халат, шапочку та бахіли. Першим ділом запросила на харчоблок - подивитися, як йде підготовка до видачі обіду. Там усі працівниці зайняті своєю роботою. Хтось накладає кускус. Інші - розкладають люля-кебаб. Саме такі страви сьогодні в меню у вихованців закладу. 

У дитячому садку готують для двох різних вікових категорій. Це діти від 1 до 4 років, та від 4 до 7. Страви та порції в їхньому раціоні дещо відрізняються. 

Нет описания.

Чи смакує дітям, я зазирнула в декілька груп: до молодших і старших. О 12 годині “ясла” сиділи за столиками. Їм подали тарілки з борщем, а згодом - із другою стравою. Малі їли за обидві щоки. Щоправда, самостійно не могли впоратися із люля-кебабом. Порізати на шматочки допомагала вихователька. Старші їли теж залюбки. Та ще й додали - “Борщ дуже смачний”. 

Нет описания.

Вага кожної страви, що подана на обід

Для дітей від 1 до 4 років:

Для дітей від 4 до 7 років:

Наступний прийом їжі в дітей - після 16 години. На вечерю - ячмінна каша з маслом, тушкована капуста з філе курки та овочами, яблучний компот і мандарин.

Директорка дитсадка Наталія Барчук розповідає: раніше в дитсадку давали полуденок. Тепер - його скасували, а більше страв додали до сніданку та вечері. Таким чином, діти отримують необхідну кількість калорій в день. 

Нет описания.

За харчування у дитячих садках міста 40% оплачують з міського бюджету, а 60% - батьки. Так, ціна за сніданок, обід та вечерю малюків від 1 до 4 років на день становить 32 гривні. А вартість харчування старших складає 36 гривень. Отож, батькам молодших це обходиться приблизно в 384 гривні на місяць. А за дітей від 4 до 7 років платять в середньому 432 гривні.  

Здорожчання харчування від нового року директорка ДНЗ також пояснює розширенням меню. “Більше стали давати дітям соків, овочів та фруктів. От сьогодні на сніданок був банан, на вечерю - мандарин. Розширили кількість страв. Наприклад, ми запікаємо курку з паприкою або рибу під сиром в сметанному соусі. Також готуємо пудинг, різні запіканки”, - каже Наталія Барчук. 

Нет описания.

Як складають меню і що роблять із залишками

Спеціаліст з харчування міськради Ольга Гура каже: ми працюємо за нормами, згідно з якими має бути складене меню в навчальних закладах. Наприклад, рибу, свинину та яловичину дають два рази на тиждень. Курку - 6 разів. Щодня в раціоні має бути дві порції молочного продукту на вибір. Скажімо, кефір, йогурт, молоко, сметана чи твердий сир. 

Журналістка vsim.ua також запитала стосовно залишків їжі. Ольга Гура відповіла: у навчальних закладах міста їхня кількість становить допустиму норму. А саме - до 15%. За її словами, їх здають на утилізацію в притулок для тварин. 

А вам подобається, як харчуються ваші діти у школі або садочку? Пишіть в коментарях.

Читайте також: Репортаж із єдиного спортивного ліцею на Хмельниччині: як живуть і навчаються учні

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Читач32

    Щодо того, що саме так щодня годують діток у ЗДО #1 то це правда. ( З попередженням чи без, побачили б точно теж саме) знаю точно, тому що вихователі щодня скидають батькам фото сніданків, обідів і вечерь.
  • Елена Лютова

    Доброго вечора)))
    А чому ви не завітали в садочок без попередження)))
    От тоді і побачили справжнє харчування діток.

keyboard_arrow_up