Конфлікт у школі на Озерній: батьки третьокласників поскаржились на булінг

Конфлікт у школі на Озерній: батьки третьокласників поскаржились на булінг
  • На цькування зі сторони однокласника поскаржились батьки школярів. 
  • Розповіли, що це триває вже третій рік. 
  • Що відомо про конфлікт і як реагує керівництво школи та департамент освіти?

Хмельничани повідомили про булінг у школі. Це – батьки третьокласників. За їхніми словами, постійне цькування було зі сторони одного з учнів. Мовляв, той створював конфліктні ситуації та ображав однокласників. Все це, кажуть, продовжувалось майже три роки. 

Коли конфлікт не вдалось залагодити самостійно, звернулись до поліції. Що відомо про інцидент?

На що скаржились батьки?

Мова йде про початкову школу на Озерній. Зокрема, про один з третіх класів. Там наразі навчається більше 30 дітей. 

Відео дня

Додамо, що ми не будемо вказувати прізвища й імена дітей, а також дані про інших сторін конфлікту. 

За словами одного з батьків учнів, третій рік в класі «порушується право дітей на безпечне та комфортне середовище навчання». Причиною цього називають цькування й «проблемну» поведінку одного з учнів. 

Мовляв, таких випадків було багато. До прикладу, хлопець намагався зірвати благодійний ярмарок, на якому збирали кошти для ЗСУ й перекидав те, що було на столах. Або ж на звинувачення в образах, відповідав щось на кшталт: «мені за це нічого не буде». Про це розповіли батьки інших учнів і додали, що неодноразово скаржились на таку поведінку й писали звернення. Однак конфлікт не могли владнати ні вчителі, ні директор школи. 

Цього місяця батьки створили колективне звернення на ім’я директора. У школі провели збори, на яких були присутні всі сторони конфлікту. А також були представники департаменту освіти, ювенальні поліцейські і адвокати тієї сторони, яку звинувачують в цькуванні, а також психолог. 
Частина батьків звернулась із заявами до поліції. 

– Тільки після заяв до поліції, директор почала проявляти зворотню реакцію в спілкуванні з батьками, – додає батько одного із школярів. 

Додамо, що наразі більшість батьків третьокласників відмовились від коментарів. Відомо, що кілька з них забрали заяви до поліції. 

Як реагують на звинувачення батьки учня?

Нам вдалось поспілкувались з батьком учня, якого звинувачують у булінгу стосовно інших. Із подібними звинуваченнями він не погоджується. Каже лише, що його син сам є жертвою булінгу. Тому вони теж були змушені звертатись до директора школи. 

– Мій син скаржиться, що його «булять». Є купка дітей, які це роблять. Батьки, щоб не бачити цих моментів, кажуть, що це навпаки відбувається…Наприклад, були звинувачення, що моя дитина не встає на уроці під час хвилини мовчання. Але та сама школа має довідку, що в нього були проблеми зі стопою і він не міг вставати. Чи, наприклад, що він систематично краде речі. Хоча виявилось, що він наступного дня це повернув. Таких випадків безліч було, – каже батько хлопця. 

Також тато школяра розповів, що його син сам приходив додому із синцям. Мовляв, має відповідні фото. 

На запитання, яким бачить вирішення ситуації, відповідає: планує переговорити із сином і сподівається, що теж саме зроблять інші батьки. 

Що каже директор школи?

Журналістка vsim.ua звернулась за коментарем і до директора закладу. Вона підтвердила інформацію про конфлікт в третьому класі. Додала, що наразі справою займається поліція. 

– Наразі ситуацію розглядають правоохоронні органи, тому я не знаю, чи маю право коментувати, поки йде розгляд, – відповідає директорка Тамара Газда. 

На запитання, чи вирішувалась проблема булінгу до цих звернень, керівниця відповіла наступне:

– Так, вирішувалось, були збори. Ми розбирались, але на сьогодні знаю, що далі питання розглядається поліцією, – додає директорка. 

Що пояснюють в департаменті освіти?

У департаменті освіти та науки Хмельницької міської ради кажуть, що факти булінгу мають бути доведені. Але для початку існує процедура, яка визначає порядок дій батьків і керівників навчальних закладів. 

Як пояснює очільниця департаменту освіти Ольга Кшановська, відповідно до чинного законодавства щоразу на початку навчального року складають план заходів щодо запобігання і протидії булінгу. А також створюється координаційна рада, до складу якої можуть входити поліцейські чи працівники служби у справах дітей. 

– Відповідно до такого плану керівник зі своєю командою протягом навчального року здійснюють заходи, які вони спланували. Якщо трапляються випадки, коли зі сторони батьків надходять заяви щодо ймовірних дій стосовно їхньої дитини або педагог бачить певні дії в дитячому колективі, які можуть нашкодити іншим – звертаються до керівника закладу. Керівник протягом доби має скликати координаційну раду і проінформувати правоохоронні органи, що є такий факт, який за рішенням суду може бути визначений як булінг. Наразі ми не маємо таких юридичних підстав стверджувати, що це булінг: ні керівник закладу, ні педагогічний колектив, ні батьківська спільнота, допоки немає відповідного рішення суду, - пояснює Ольга Кшановська. 

Як додає директорка департаменту, після заяви щодо ймовірного булінгу, правоохоронці мають здійснити спочатку всі необхідні заходи. Далі справу передають до суду, де за його рішенням визначають, був це булінг, внутрішній конфлікт або ж інші протиправні дії однієї дитини стосовно іншої. 

Тобто, спочатку складають план на початок навчального року, якого мають дотримуватись у закладах. А коли зафіксовані певні ситуації, які можуть розцінюватись як булінг – вживають заходів, аби попередити правоохоронців і батьків. А далі – рішення за судом. 

Друзі, чи були ви свідками та чи відомо вам про факти булінгу в школах? Діліться у коментарях!

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (22)
  • Наталя

    Батьки цього хлопчика ніяк не реагують на те, що дитина так себе веде: погрожує іншим дітям, б'є їх, обзиває, зневажливо ставиться до вчителів.

    На деяких вчителів, батьки цього хлопчика написали скарги, вчителі отримали за це догани і тепер не звертають уваги на його витівки. Ці батьки заперечують таку поведінку свого сина і називають це вигадками, не реагують ні на які зауваження з боку вчителів та інших батьків з класу, чиї діти піддаються знущанням від цього хлопчика. І при цьому всьому, вони кажуть що це його ображають і видумують якісь історії. Тільки батьки хлопчика зможуть вплинути на цю ситуацію та свого сина. Бо це вони його так агресивно виховали та розказують як він себе повинен нахабно вести в школі!
  • Наташа Райчук

    Тут проблема в батьках дитини,малий на уроках бігає,кричить,пускає літачки бумажні,кидається в дітей папірцями,чи можна в таких умовах іншим дітям вчитися???коли вчитель англійської зробила дитині зауваження,батьки одразу написали на неї заяву,(яку згодом щабрали)але у вчителя є догана,і їй не краще не «помічати» поведінку цієї дитини,в свою чергу,знаючи,що саме цей викладач,вже оброблений батьками,ця дитина на уроці англіської робить що хоче,крім вищенаписаного,пхає дітей,погрожує їм розправою,лякає батьком,тобто батько дитини,робить йому всі умови,щоб він міг так себе поводити,є зайуваження від вчителя,є заява скарга написана.Ще одне,виховний процес зі школи знятий,батьки САМІ займаються вихованням своєї дитини,чомусь до вчителів не адекватне ставлення,вчитель не має права захистити себе,і багато таких «не має права»!!!а чи має вчитель право на захист?чому шукають винних у школі а не дома?

    Читач02 reply Наташа Райчук

    Як же діти з ним вчилися три роки?

    Три роки навіщо терпіли знущання?

    Наталя reply Читач02

    Тому що хотіли все мирно вирішити. Але ні слова вчительки та батьків, ні зауваження результату ніякого не дали. Батьки хлопчика вперто не бачать поганої поведінки свого сина. І всім уже "увірвався терпець". Бо кожного дня в класі від цього хлопчика страждає чиясь дитина. Таке от виховання батьків, де дитині ВСЕ дозволено, а винні інші. На вчителів ці батьки пишуть скарги, вчителі отримують догани та "закривають"очі на поведінку цього учня. Все виховання йде з сім'ї цього хлопчика!

    Читач02 reply Наталя

    Ну, то він,колись,пихне дитину,вона вдариться головою до стіни....Тоді тільки директор школи зрозуміє,що така його поведінка- просто небезпечна для інших?

    Все одно - відстоюйте право своїх дітей на безпечне перебування у школі та навчання,

    Читач62 reply Наташа Райчук

    Раз така справа, виключити цю дитину зі школи, нехай батьки самі вчать його, наймають вчителя додому, платять і  виховують своє неадекватне чадо.
  • Читач02

    А чому батько цієї дитини не захищає її на фронті?

    Читач62 reply Читач02

    Мабуть забули вас спитати, а може, чекають щтб разом піти. Ви не проти?

    Читач02 reply Читач62

    Ви не хаміть,а виховуйте свою дитину

    Читач62 reply Читач02

    Цікава людина, то хто кому хамить?

    Читач62 reply Читач02

    Моїм дітям вже за 50.
  • Ната

    Не лише керівник винен! На скільки я помятаю в молодшій школі е ще вихователь,психолог  , завуч по виховній роботі...хіба це  не  їх робота  ?

    Den reply Ната

    Толку з них меньше чим 0, але з/п вони отримують вчасно.

keyboard_arrow_up