На Хмельниччину релокують 4 виші та військовий ліцей. Колектив закладу із Сум проти переїзду.

На Хмельниччину релокують 4 виші та військовий ліцей. Колектив закладу із Сум проти переїзду.
  • Два заклади будуть розміщені в Кам’янці, ще 3 - в Хмельницькому. 
  • Колектив закладу з Херсону вже адаптовується в місті.
  • А от працівники сумського “Кадетського корпусу” категорично проти переїзду. 

Чотири вищих навчальних заклади зі східних та південних областей відтепер працюватимуть на Хмельниччині. Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля та Харківський національний університет внутрішніх справ релокують в Кам’янець-Подільський. А Херсонський національний технічний університет та Маріупольський будівельний фаховий коледж розмістять у Хмельницькому. Сюди ж переїздить ліцей-інтернат з військово-фізичною підготовкою з Сум. Він має статус загальноосвітнього навчального закладу.

Херсонський національний технічний університет готує плацдарм у ХНУ

Нагадаємо, що в одному із корпусів ХНУ розмістять Херсонський національний технічний університет. Він матиме три навчальні аудиторії з комп’ютерною технікою та доступом до Інтернету. 

«Чому ми обрали саме Хмельницький? Тому що, якщо в перспективі Херсон все ж таки не буде деокупованим, і буде офлайн навчання, то ми зможемо тут проводити наукові досліди. Тут є пересічність з усіма спеціальностями», - розповідає Суспільному Олена Чепелюк, виконувачка обов’язків ректора ХНТУ.

Відео дня

Близько половини колективу закладу (приблизно 300 осіб), працює з тимчасово окупованого Херсону, в Хмельницькому працюють лише 30 викладачів. Двадцять із них розселили у гуртожитках ХНУ. Працюють переважно вдома. А всі критичні інформаційні сервіси вишу переміщені у хмару. Тож під час бойових дій навчання не припинялося. 

Військовий ліцей “Кадетський корпус” із Сум категорично проти переїзду

Сумський ліцей-інтернат “Кадетський корпус” навпаки просить не переводити його на Хмельниччину. А точніше - залишитися в Сумах. Державна прикордонна служба, якій підпорядкований ліцей, віддала наказ про переведення закладу до Хмельницького. Рішення прийнято керівництвом військового відомства щоб убезпечити вихованців від загроз з боку росіян, та зберегти кадровий військовий потенціал. Заразі у закладі навчається близько 400 ліцеїстів. Але 200 працівників ліцею відмовляються переїжджати. Вони кажуть, що ліцей цілком придатний для навчального процесу, а більшість ліцеїстів - мешканці Сумської області. Через відмову, повідомляє Цензор.НЕТ, колектив ліцею звільняють наказом. Педколектив звернувся по допомогу.

"На сьогоднішній день ми залишилися в місті Суми, бо в країні війна і їхати до Хмельницького небезпечно, тому відсьогодні нас звільнено за наказом. Ми боїмося, що заклад не планують повертати до Сум, бо про терміни переїзду в наказі не йдеться... Ми розуміємо, що наш заклад постраждав від обстрілів ворога, але більш ніж 80% придатний до використання, проживання дітей і роботи всього колективу", - пишуть вони. 

Наразі навчання відбувається онлайн, і поточний навчальний рік планують закінчити на “дистанційці”. Однак, в майбутньому ліцеїсти не збираються переїздити до Хмельницького, адже більшість із них мешкають в Сумській області. Мотивують відмову сиренами та вибухами на території Хмельниччини. 

“У місті Хмельницькому постійно лунають сирени та вибухи, а із Сум, за словами голови ОДА, не має потреби евакуюватися, то який сенс знищувати "Кадетський корпус" у місті Суми?" - зауважують педагоги. 

Прохання ліцеїстів підтримав і голова Сумської ОВА Дмитро Живицький.

"Кадетський корпус має залишитися в Сумах. Я − категорично проти, щоб навчальний заклад переселяли в будь-яке інше місто. Повністю підтримую колектив ліцею та батьків кадетів", - написав він 23 квітня на своїй сторінці в соцмережі. 

За словами колективу закладу, зараз матеріально-технічну базу ліцею вивозять до Хмельницького

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (7)
  • Svetlana Antonyuk

    Безглузде рішення щодо "Кадетського корпусу". Не враховують думку кадетів та працівників ліцею, а крім того, не думають, що і в Хмельницькій області створюють проблеми. Хтось захищає Україну, а хтось вирішує якісь свої проблеми, сподіваючись, що під час війни сильного розголосу не буде.
  • Сергей Попович

    У ліцеї 400 ліцеїстів та 200 "педагогів-вихователів", а чи не занадто враховуючи те що у більшості це кадрові військові.
  • Наталья Артемчук

    Згодна з Яною.Це вже занадто.Де ми всі маємо подітися?Житла нема,все забито,транспорт переповнений,роботи нема,кругом черги,люди,машини,машини ,люди,черги.Гуртожитки переповнені,а це ще студентів нема.То ці переселенці хоч якісь гроші отримують,а ми скоро будемо"смоктати лапи"а жити підемо на ж.д. вокзал,там зробимо табор.Бо мажори випруть нас з усіх квартир.

    Яна Велинская reply Наталья Артемчук

    А дальше будет хуже......это ещё не всех к нам " переместили"......

    Почему-то местные власти и не только думают только о беженцах, а как быть местному населению?
  • Анна Тюгаева

    Для чого взагалі повідомляти по переміщення?????

keyboard_arrow_up