Комунальні тарифи з урахуванням інфляції: якими вони могли б бути у Хмельницькому (ІНФОГРАФІКА)

Комунальні тарифи з урахуванням інфляції: якими вони могли б бути у Хмельницькому (ІНФОГРАФІКА)
Ілюстративне фото
  • Вартість різних товарів та послуг зростає постійно.

  • Комунальні ж лишаються незмінними тривалий час.

  • Ми порахували, якими були б тарифи, якби вони зростали так само, як і все інше.

Ціни на продукти, пальне, одяг та інші товари й послуги зростають постійно. Для українців це питання особливо актуальне з минулого року. Адже російське вторгнення призвело до сильнішого здорожчання товарів та послуг, ніж це було роками до того. Тільки за минулий рік індекс інфляції склав 26,6%, хоча роком до того було тільки 10%.

Комунальні послуги тим часом становлять особливу категорію — ціни на більшість із них встановлюють або держава, або місцеві органи влади. Тому піднімають їхню вартість значно рідше, ніж, приміром, м’яса в магазинах. Разом з тим, інфляція впливає і на собівартість комунальних послуг. Адже тарифи включають, до прикладу, вартість різних видів палива й запчастин, ремонти та зарплати.

Це призводить до того, що тарифи на комуналку неминуче відстають від своєї ж собівартості. Різницю ж компенсують бюджети різного рівня — як державний, так і місцеві — або ж постачальники послуг.

Відео дня

Поки що, на період воєнного стану, тарифи на комунальні послуги не піднімають. Частина з них заморожені на державному рівні, як от на централізоване опалення. Втім, повідомлення про заплановані підвищення з’являлися у ЗМІ неодноразово.

Так, тариф на електроенергію планують збільшити до 2,44 гривні за кіловат (без урахування обсягу споживання). При цьому ринкова ціна зараз складає близько 6 гривень. Різниця покривається двома державними виробниками електроенергії — «Енергоатомом» та «Укргідроенерго».

Також урядовці розглядають можливість підвищити тарифи на воду. Для «Хмельницькводоканалу» вартість пропонується встановити на рівні 16,66 гривні за кубометр за водопостачання та 15,98 гривні за кубометр за водовідведення.

А поки підвищення тарифів тільки у планах, журналіст vsim.ua порахував, якими мали б бути ціни на комуналку з урахуванням інфляції. Для цього скористався теперішніми тарифами, датами, коли вони були встановлені, та калькулятором інфляції. В інфографіці нижче — чинні тарифи та тарифи з урахуванням інфляції.

При цьому зазначимо, що навіть нарахування інфляції на тарифи не означає, що вони відповідатимуть своїй собівартості, а не триматимуть на грошах з бюджету. Адже їх зазвичай встановлюють нижче за собівартість, крім того, на останню впливає не тільки інфляція, а й інші фактори. До прикладу, для цін на електроенергію це можуть бути втрати обладнання через російські обстріли.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (13)
  • Софія Тонгалюк

    Влада хай мене запитае  ,, за які шиши я живу,, мені 58 а пенсії то нема, не дожив, бо маю 27 року стажу, 3 треба купити, за які шиши, жити за що , суки
  • Olga Khmelevskaya

    Ага...шикарний вибір : заплати комуналку і про їжу, ліки та одяг можеш забути.
  • Max Forosov

    На своїй Богом даній землі живемо у злиднях. Які там тарифи, тут нема шо їсти варити.
  • Тася Шин

    А яка була б зарплата, якби просто так як ціни???

keyboard_arrow_up