Освітня реформа у Хмельницькому: де припинять набір класів і чому

Освітня реформа у Хмельницькому: де припинять набір класів і чому
Фото з відкритих джерел
  • Нова українська школа - реформа, в рамках якої відбудуться зміни в освіті.
  • Так, у Хмельницькому із 1 вересня в деяких школах припинять набір 5 та 10 класів.
  • Що це означає та якою буде система освіти - дізнавайтеся в цьому матеріалі.

На сайті міської ради оприлюднили проєкт рішення щодо оптимізації та трансформації мережі закладів загальної середньої освіти Хмельницької тергромади на 2023-2027 роки. Його вже затвердили сьогодні, 24 травня. План передбачений в рамках реформи “Нова українська школа”. Згідно із нею, з 2027 року шкільна освіта має поділятися на три рівні: 

  • Відео дня
    /li>

Так, базова школа буде називатися гімназією, а старша профільна – ліцеєм. Відповідно до проєкту рішення виконавчого комітету міської ради, в деяких навчальних закладах Хмельницького із 1 вересня цього року припинять набір учнів до 5 та 10 класу. Все це - аби впровадити реформу.

Де і чому припинять набір класів

У яких школах припинять набір 5 класів і що це означає:

Саме ці навчальні заклади із 2027 року будуть ліцеями, що забезпечують здобуття профільної середньої освіти. Там навчатимуться лише учні 10,11 та 12 класів.

- Гімназії №1 та №2 й ТБЛ імені Артема Мазура - будуть чистими академічними ліцеями з великою кількістю профілів. Ми хочемо зробити все еволюційно, а не шоково для населення. Тому ми планомірно, призупинивши набір у 5 чи 10 класи, запровадимо нову освітню реформу, - пояснює заступник міського голови Михайло Кривак. 

У яких школах припинять набір 10 класів і що це означає: 

  • Навчально-виховне об'єднання №5 імені Сергія Єфремова

Із 2024 року всі ці заклади будуть “Гімназіями з структурним підрозділом “Початкова освіта”. Це означає, що там навчатимуться лише учні з 1 по 9 клас. Для цього й потрібне призупинення набору десятикласників від 1 вересня цього року. 

Тобто, у навчальному році 2023/2024 у цих закладах будуть 1-9 та 11 класи. А вже із наступного навчального року -1-9 класи.

Базовою школою буде гімназія

В усіх інших навчальних закладах суттєвих змін не відбудеться. Внаслідок реформи вони стануть “Ліцеями з структурними підрозділами «Гімназія» та «Початкова школа». Тобто там здобуватимуть освіту учні із 1 по 12 клас.

За словами Михайла Кривака, базовою школою тепер буде вважатися гімназія. Вже після 9 класу школярі зможуть здавати ЗНО та вступити до ліцеїв, що забезпечують здобуття профільної середньої освіти (тобто до гімназії №1, 2 чи ТБЛ імені Артема Мазура). 

- Це будуть багатопрофільні центри, куди будуть вступати з 2027 року за результатами ЗНО, які будуть проводитися в 9 класах. Після того, маючи на руках сертифікати, учні можуть переходити в академічний ліцей або в професійно-технічний ліцей чи вступити в інший заклад, - каже Михайло Кривак.

Головна перевага створення ліцеїв - це запровадження профілів, - пояснює заступник міського голови. Завдяки цьому учні зможуть обрати напрямок, за яким зможуть навчатися в майбутньому. Таким чином - здобути підготовку до вступу у вищий навчальний заклад. Водночас це є значною економією коштів батьків на репетиторах, - каже Михайло Кривак. 

Нагадаємо: в Україні пропонують перейти на 12-річну систему освіти з 2024 року. Вважається, що таким чином можна буде збалансувати освітню програму, враховуючи усі пропущені заняття (через повітряні тривоги, відсутність електроенергії, відсутність інтернету), врахувати перехідний період на кожному рівні і підготуватися до повноцінного запровадження профільної старшої школи у 2027 році. 

Опитування

Як вам нова освітня реформа?

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (30)
  • Леся Вознюк

    Хотілося б щоб реформа зачепила також і вчителів а не лише учнів,адже як могли бачити батьки під час онлайн занять більшість вчителів  дають дуже низьку якість знань,лиш постійно перевіряють знання контрольними та самостійними роботами а навчальний матеріал майже не пояснюють а дають на самостійне опрацювання...аргументуючи це тим що школа надає освітні послуги а діти мають самі здобувати знання! То навщо тоді вчителі якщо дитина вчиться сама?
  • Виталий Музыка

    Когда собаке делать нечего она яйца лижет, так и все проводимые реформы.
  • Oksana Olishchuk

    Не знаю, навіщо так мудрувати. Залишити 1-4 класи. Читати, писати, хрестики на виборах навчать ставити за чотири роки.

    Регина Даценко reply Oksana Olishchuk

    Oksana Olishchuk воно то ніби схоже на європейський формат освіти..Але не з того почали,як на мене.
  • ванильная содовая

    Бажано б було вважати на самих батьків.провести громадські слухання....

keyboard_arrow_up