Рік без книжок. Чому деякі хмельницькі школярі не мали підручників?

Рік без книжок. Чому деякі хмельницькі школярі не мали підручників?
  • Про те, що навчальний рік дітей минув без підручників, повідомили батьки. 
  • З чим це пов’язано і чи буде така проблема наступного року? Запитали у департаменті освіти.

Навчальний рік без підручників. А замість них - онлайн посібник у смартфоні. Про таку ситуацію розповіли батьки хмельницьких п’ятикласників. Розповідаємо детальніше. 

  • Моя дитина закінчує четвертий клас, готуємось до переходу в п’ятий. Від знайомих батьків дізнались, що їхня дитина цього року навчалась без підручників у п'ятому класі. Частину роздруковували, а частину опрацьовували онлайн. Кажуть, що таке саме може бути і наступного року. Але мене і мою дитину це зовсім не влаштовує. Роздрукувати підручник - недешево. І це все одно не буде повноцінний підручник. А садити дитину ще на певний час за комп’ютер - теж не вихід, - каже хмельничанин Артем.  

З війною друк підручників ускладнився

За поясненням журналісти vsim.ua звернулись до департаменту освіти і науки Хмельницької міської ради. Там кажуть, проблема стосується не лише нашої громади, а й країни в цілому. 

Чому саме п’яті класи? Нагадаємо, саме п’ятикласники перебувають у реформі проєкту так званої “Нової української школи”, тобто навчаються за оновленою програмою. За реформою, у цих класах впроваджують інноваційні підходи до структури та змісту навчання.

Відео дня

Очільниця департаменту освіти Ольга Кшановська каже, все змінила війна. Адже з початком повномасштабного вторгнення видатки були спрямовані на зовсім інші потреби - обороноздатність. А до цього підручники просто не встигли надрукувати. 

  • Цю проблему мала не тільки наша громада, це проблема на загальнодержавному рівні. Ми знаємо, що 5-ті класи в реформі “Нової української школи”.  По реформі передбачалось, що по закінченню 4-го класу ми робили вже замовлення попередньо на підручники 5 класів. Але минулого року відбулося повномасштабне вторгнення. І ми всі розуміємо, що це питання відійшло на другорядну позицію. Бо в першу чергу, це був захист і обороноздатність нашої держави. Тому такі видатки не здійснювались. Діти користувались посібниками в електронному форматі. Тому, що вони були вже наявні, але в друк не пішли, - пояснює Ольга Кшановська. 

Окрім цього, на ситуацію вплинуло й те, що чимало друкарень і видавництв було пошкоджено або зруйновано. Багато з них розташовані на Харківщині. Відтак просто не було можливості й коштів, аби процес запустити. 

“Пощастило” п'ятикласникам із математикою. У департаменті освіти і науки кажуть, що наприкінці 2022 вдалось отримати підручники “Математика, 5 клас” за спонсорські кошти. 

Що буде в новому навчальному році?

Наразі війна поки триває. Тому важко спрогнозувати, якою буде ситуація з друком книжок. 
До прикладу, цього року школярі без підручників шукали альтернативу. Учням дозволяли користуватись смартфонами, де були онлайн посібники. Окрім цього, частину матеріалу друкували батьки. Якусь частину - заклад. 

У департаменті припускають, що і наступного навчального підручників може не бути. Однак сподіваються на підтримку країн-партнерів.

  • Є країни-партнери, які готові надрукувати нам підручники для 5 класів не лише для нашої громади. Зараз на державному рівні міністерство врегульовує це питання, аби майбутні п’ятикласники і діти, які будуть вже в шостому класі НУШ, отримали підручники, - каже Ольга Кшановська. 

Друзі, а яка ситуація з підручниками у школах ваших дітей? Діліться у коментарях!

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up