Пошкоджені школи і садочки: як у Хмельницькому і селах відновлюють заклади освіти

Пошкоджені школи і садочки: як у Хмельницькому і селах відновлюють заклади освіти
  • В ніч на 13 травня окупанти обстріляли Хмельницьку громаду “шахідами”.
  • Сотні людей залишились без вікон, дверей і даху над головою. Робота з відновлення “кипить”.
  • В одній зі шкіл пошкоджено 84 вікна. Навчання зупинилось. 
  • Дізнавались, як триває відновлення і яка ситуація з освітнім процесом.

Хмельницький і навколишні села досі оговтуються від обстрілів 13 травня. Тоді ворог “шахідами” атакував один з об’єктів на території громади. Від вибухових хвиль людей зносило з місця, у будинках зривало дахи, а від потужних ударів виносило вікна і двері. Мешканцям села Грузевиця та ближніх немає коли перепочити. Люди активно ліквідовують наслідки “прильотів”. Усувають масові пошкодження й в будинках та закладах міста. До слова, у Хмельницькому і міській територіальній громаді всього пошкоджено 39 закладів освіти. Всі ремонтні роботи зараз в активній стадії. Розповідаємо, які наслідки пошкоджень, що встигли зробити і чи відновили навчання. 

Школи без вікон і дверей

Відновлювати школи і садочки почали ще в перший день після ворожої атаки. Виконуюча обов’язки директора департаменту освіти Ольга Кшановська розповіла про найбільші пошкодження. 

  • Все, що ми могли в першій хвилі зробити, поремонтувати і полагодити, ми це зробили. В багатьох вікнах було порушено конструкцію або замкову систему. Спеціалісти їх відрегулювали і вони далі продовжують працювати. Є вікна, де побило скло. Там ми вже замовили склопакети. Там, де повністю вирвало вікно - тимчасово були закриті плівкою фанерами для того, щоб захистити від вологи і щоб сторонні люди не могли зайти. Тобто, в цілях безпеки. Зараз активно замовляємо вікна. Їх нам виготовляють. Самі розумієте, який це об’єм роботи. Адже їх там не одне і не два. В одному закладі пошкоджено 84 вікна. Також вхідні двері, зокрема в аудиторії. Все зараз в процесі дозамовлення, - каже Ольга Кшановська. 

Відео дня

Окрім цього, в багатьох закладах зруйнувало дахи. В таких випадках робітники замінюють шифер, аби дощова погода не почала шкодити будівлі. Вдалось відновити багато стель.

У департаменті додають, що поки не прогнозують, наскільки все затягнеться. Пошкодження усувають по можливості. До слова, багато сільських закладів потребують більш довготривалого відновлення. 

До речі, над відновленням шкіл і садочків працюють не лише комунальники. Долучаються просто небайдужі люди. Також за власним бажанням приєднались і батьки учнів. 

Яким буде навчання?

Пошкоджені внаслідок обстрілів садочки майже всі відновились. Малечу вдалось переспрямувати в інши групи або об’єднати. Один сільський садок наразі не функціонує. Там досі тривають ремонтні роботи, бо були проблема з дахом і проводкою. Загалом два сільські садочки переведені на дистанційне навчання. 

Школи

Станом на сьогодні, 18 травня, одна хмельницька школа перебуває на “дистанційці”. Вона - найбільше пошкоджена. 

  • Сільські школи постраждали в Олешинському старостинському окрузі, в Шаровечківському. Загалом п'ять закладів в селах були переведені на дистанційний формат навчання з понеділка. Один із закладів відновив освітній процес. Там були усунуті пошкодження, а ті, що залишились - не заважають навчальному процесу. Загалом робимо заходи, щоб якнайшвидше все відновити. Не будемо поки прогнозувати, який це термін, бо дуже багато пошкоджень, - додає очільниця департаменту освіти. 

Хто допомагає?

Наразі в Україні діє державна програма з відновлення житла. Та комунальні заклади під неї не підпадають. Попередні наслідки ракетних обстрілів у Хмельницькому усували за рахунок міського бюджету. Як це все відбувається зараз?

Як розповідає Ольга Кшановська, долучаються благодійні фонди. До прикладу, один з фондів від ООН раніше надав громаді пластикові вікна на суму близько 700 тисяч гривень, аби відновити пошкодження в 2022 році. Зараз теж благодійники пропонують допомогу. 

  • Вони оглядають заклади, оцінюють свої можливості і наші потреби. Ми частково почали замінювати вікна за кошти міського бюджету. В одному закладі це потрібно робити дуже терміново. Адже вся школа фактично стоїть без вікон. Ще в суботу після обіду підприємства почали виготовляти нам вікна. Обіцяли якнайшвидше встановити. Ми мусимо зараз своїми ресурсами це зробити, - додає Ольга Кшановська. 

Наразі у Хмельницькому і ближніх селах стараються відновити всі пошкодження, аби завершити цей складний навчальний рік. Відтак у департаменті кажуть, що готові співпрацювати з благодійними фондами, якщо ті виявлять бажання долучитись і допомогти. 

Рівень радіації

Після обстрілу військового об’єкта в Чорноострівській ОТГ, який стався вранці 13 травня, у соцмережах почали поширюватися чутки про зростання рівня радіації на Хмельниччині. Особливо цю інформацію поширювали проросійські сторінки у соцмережах. «Обґрунтовували» це тим, що внаслідок обстрілу були знищені снаряди зі збідненим ураном, які надали Україні західні держави.

Журналіст vsim.ua перевірив дані сайту SaveEcoBot щодо рівня радіації у різних громадах Хмельниччини до та після обстрілу, а саме різницю між показниками на 09:00 12 травня та 09:00 13 травня. За всією територією області результат такий:

При цьому немає чіткої локалізації пунктів спостереження за напрямком зміни. У всіх трьох районах області є місця, де рівень радіації після обстрілу зріс, знизився або залишився незмінним.

У Хмельницькому рівень експозиційної дози гама-випромінювання складав 0,12 мікрозіверта на годину до обстрілу та 0,14 мікрозіверта після обстрілу. Ця точка вимірювання є найближчою до місця обстрілу. У Ружичнянській ОТГ рівень радіації до обстрілу складав 0,15 мікрозіверта, а після — 0,12. Ця точка вимірювання є другою за віддаленістю від місця обстрілу. Візуально це можна переглянути на карті нижче. Червоні точки — зростання рівня радіоактивності після обстрілу, зелені — зниження, сині — показник без змін.

Читайте також:

 

Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» та WAN-IFRA в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up