Що робити, якщо дитина лається?

Що робити, якщо дитина лається?
- Мій чотирирічний син почав лаятися. Він запам’ятав декілька нецензурних слів і час від часу їх вживає, - звернулася до редакції газети «ВСІМ» хмельничанка Вікторія. – Як відівчити дитину говорити ці слова?

Для роз’яснень ми звернулися до практичного психолога Галини Літвінової.

Лаються для самоствердження

- У віці від 2,5 до 5 років, коли дитина починає усвідомлювати себе як особистість, вона хоче показати, яка вона самостійна і доросла, тому може просто повторювати ті слова, які чує, навіть не усвідомлюючи того, що говорить, - каже психолог.

Відео дня
> Причиною того, що дитина лається, може бути те, що нецензурну лексику вживають батьки. Погані слова малюк може почути від інших дітей. Якщо до дитини проявляють агресію, злість, приділяють їй мало уваги, вона починає звертати на себе увагу поганими вчинками, зокрема, вживаючи ненормативну лексику.

У підлітковому віці діти, вживаючи ненормативну лексику, можуть хотіти виділитися серед однолітків, самоствердитись або не відрізнятися.

- У них присутнє помилкове уявлення про те, що вони, вживаючи погані слова, стають дорослими і «крутими». Навіть відмінники, які хочуть чимось виділитися, починають лаятися, - каже Галина Літвінова.

 

Аби перевчити - пояснюйте

Нецензурні слова знають всі, але люди усвідомлюють, що не можна їх вживати. Проте ми можемо лаятися, навіть не помічаючи. Малюки просто повторюють, думаючи, що це правильно і нормально, якщо це говорить тато або мама.

–Якщо дитина сказала погане слово, батькам не потрібно панікувати, - каже психолог. - Дитині потрібно пояснити, що лайливі слова всі знають, але їх не прийнято говорити у суспільстві, оскільки з тобою не будуть дружити, не будуть запрошувати в гості, бо це більшості людей не подобається. Сина або дочку не треба сварити, а просто ненав’язливо пояснити, щоб вона усвідомила, що це шкідливо для неї. Так вона може втратити друзів, з нею не будуть спілкуватися.

Якщо на лайку ніяк не відреагувати, дитина сприйматиме її як нормальне явище. Не можна сміятися, коли малюк говорить погані слова, бо дорослі повинні навчити дитину, а не сміятися. Від народження дитині потрібно доносити всі норми, які є у суспільстві. Це опора для неї, аби вона могла адаптуватися до суспільства.

 - Потрібно цікавитися дитиною і слідкувати, з ким вона дружить, - каже Галина Літвінова. – Це треба робити доброзичливо, без критики і засудження, щоб вона усвідомлювала себе потрібною у сім’ї.

Якщо підлітки лаються, коли їх переповняють емоції, це не заборонено, але тільки на самоті.

- Для цього потрібно закритися у ванній, увімкнути воду і говорити все, що завгодно, виплескуючи негативні емоції, - каже психолог. - Маленьких дітей, які через лайку проявляють агресію чи злість, можна навчити у такі моменти рвати газету або бити подушку. Цю енергію потрібно направити у мирне русло – побігати, покататися на велосипеді, помалювати, потанцювати. Придушувати негативні емоції не можна.

 

 

 

Чому діти лаються

- діти повторюють слова, які вживають батьки  або друзі

- підлітки хочуть не виділятися з компанії і бути такими ж, як усі

- підлітки хочуть самоствердитися за рахунок копіювання «поганого» однокласника 

 

 

 

Як відівчити дитину лаятися

- допомогти дитині засвоїти і виконувати правила поведінки

- формулювати правила конкретно, чітко пояснити дитині, яку поведінку від неї очікуєте

- не нав’язувати правила поведінки, а зробити так, щоб дитина їх усвідомила

- потрібно донести до дитини, що всі люди знають лайливі слова та вирази, але вони  їх не кажуть вголос

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події 09:21 На Львівському шосе 25 квітня не буде води 19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів 18:27 Військових запрошують на «бакототерапію»: що це за проєкт photo_camera Від читача 16:19 Хмельницький драмтеатр у лонглісті Всеукраїнського Фестивалю-Премії «ГРА» 17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше 13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera 11:53 У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС photo_camera 11:12 У Лезневому зупинили водія під наркотиками photo_camera 10:04 5 років тюрми дали хмельничанину, який обкрадав підвали й підсобки багатоповерхівок
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up