Стрільба в польових умовах і мінна безпека: як навчають хмельницьких 11-класників

Стрільба в польових умовах і мінна безпека: як навчають хмельницьких 11-класників
  • Шкільну освіту адаптують до нових умов і воєнних реалій. 
  • Учнів у Хмельницькому навчають стріляти у полігонно-польових умовах. 
  • На обладнання для уроку “Захист України” виділили понад 3 мільйони. 
  • Як тренують хлопців і дівчат: про зміни у сучасній програмі далі.

Українські школярі змушені пристосовуватись до навчання в умовах війни. Адже вона точно розділила наше життя на “до” і “після”. Разом з дітьми, учнями, вчителями змінюється і освітня програма. У Хмельницькому її теж намагаються адаптувати до нових умов. Знати все про мінну безпеку, тактичну медицину і навчитись стріляти? Дізнавайтесь, як тренують зараз хмельницьких школярів?

Обладнання на 3 мільйони

“Захист України” - предмет для 11-класників не новий.  Такі заняття передбачені освітньою програмою. Однак цьогоріч вирішили, що юнакам і дівчатам вкрай необхідно більше практичного відпрацювання. Відтак для учнів 11-х класів закладів загальної середньої та професійної освіти почали проводити заняття на базі нещодавно створеного навчально-тренувального центру. Що змінилось? Заняття із «Захисту України» спробували проводити в полігонно-польових умовах. Про це на своїй сторінці у Фейсбук розповів міський голова Олександр Симчишин. 

Відео дня
  • Протягом жовтня-листопада всі учні 11 класів наших шкіл та ПТУ, а це майже 1500 юнаків і юначок, отримають навички із стрільби з автоматичної зброї, - написав мер.

Також Олександр Симчишин додав, що для забезпечення проведення якісних занять з уроку «Захисту України» в кожен заклад закуплять необхідне навчальне і тренувальне обладнання: тир, муляжі, манекени, стенди, інженерні тренажери, навчальну зброю, засоби захисту. Загальна сума - понад 3 мільйони гривень на всі заклади. На один в середньому - близько 50 тисяч гривень. 

Фото зі сторінки Олександра Симчишина

Як тренують школярів?

Одинадцятикласників навчають початкової вправи стрільби з автомату Калашникова. Тренування у новому форматі триватимуть у жовтні-листопаді. До слова, постріляти можна не лише юнакам, а й дівчатам. Щоправда лише тим, хто вивчає предмет “Захист України” за відповідним тематичним планом. Про це розповів журналістці “ВСІМ” головний спеціаліст відділу позашкільної освіти та виховної роботи Едуард Погоржельський. 

  • Є тематичний план для групи юнаків і для групи дівчат. Якщо дівчата в майбутньому планують свою подальшу долю пов’язати з силовими структурами, прикордонною службою чи Збройними Силами, їх батьки пишуть на ім’я директора заяву, що їхня донька бажає вивчати предмет “Захист України” у групі юнаків за тематичним планом №1. Тоді вони виконую вправу стрільби як хлопці, - пояснює Едуард Погоржельский. 

Загалом щоденно тренуються стріляти дві-три школи. Це орієнтовно по півсотні учнів. Задіяти у тренуваннях планують заклади загальної середньої професійної й професійно-технічної освіти. Всього це 43 школи й ПТУ. 

Як додає спеціаліст, набої і зброю забезпечує навчально-тренувальний центр. Предмет викладають вчителі. Вони, як правило, є офіцерами запасу.

Що змінилось у програмі?

Цього року захищати Україну вчать по-новому. Програма змінюється. За словами Едуарда Погоржельського, цього року викладатимуть ще й основи національної безпеки, а у рамках дисципліни про Збройні Сили України буде стройова, вогнева й тактична підготовка.

Старшокласників вчитимуть й поводитись з вибухонебезпечними предметами. Скажімо, до “Основ цивільного захисту” додали ще мінну безпеку. Вчителі пройшли відповідні курси й отримали сертифікати. 

Не обійдеться у школах і без тактичної медицини. Уроки обіцяють проводити відповідно до календарно-тематичного планування. Вчителі самі можуть обирати з якого розділу розпочати. Однак основна умова - аби вся програма була вивчена. Тактичну медицину школярам викладатимуть у другому семестрі.

Тут і далі фото зі сторінки Олександра Симчишина

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Андрей Гришнюк

    Як війна,то згадали!

    А хто додумався в школах відмінити пвп (початкову військову підготовку)?

    Хіба не потрібний був предмет?....

keyboard_arrow_up