Хто навчає наших дітей? Інтерв’ю з 26-річною фітнес-інструкторкою в дитсадку

Хто навчає наших дітей? Інтерв’ю з 26-річною фітнес-інструкторкою в дитсадку
  • Вони - молоді, сучасні і амбітні, а їхні методи роботи часто - це відмова від усіх старих шаблонів. 
  • Розповідаємо про сучасних педагогів. Хто вони - люди, які  виховують і навчають наших дітей?
  • Читайте історію 26-річної Юлії Ланової, яка допомагає малечі подружитись зі спортом. 

У Хмельницькому працює чимало молодих педагогів. Вони на одній хвилі з дітьми, а ще мають свій стиль і сучасні методики роботи. 

Ми обіцяли більше розповідати вам про молодих освітян. Цього разу знайомимось з дитячим фітнес-тренером, інструктором з фізкультури у дитячому садочку Юлією Лановою. 

Її день починається починається з обіймашок і дитячого сміху. А далі переодягатись і готувати спортзал до ранкової гімнастики. Юлії Лановій - 26. Вона працює у садочку №11, що на вулиці Ракетників. Інструктор з фізкультури, дитячий фітнес-тренер і тренер з фізичної реабілітації для діток - все це про неї.  

Відео дня

Робоче місце Юлії, а краще сказати її стихія - спортзал. Зізнається, це для неї святі стіни - тут вона і втомлюється, і відпочиває. А коли починає розповідати про малечу, очі помітно загораються.

З біолога у фітнес-тренерки

Спортивна, підтягнута і позитивна. Саме таке перше враження справляє Юлія Ланова під час знайомства. Зараз вона почуває себе як риба у воді серед м’ячів, карематів і скакалок. Не уявляє свого життя без тренувань, а раніше мріяла стати біологом. Хоча каже, спорт з нею був ще зі школи. 

  • Я відмінно навчалась. Всі змагання, олімпіади - то було моє. Любила футбол і навіть напросилась у хлопчачу команду, але потім сформувалась дівчача. Моя мама любила жартувати, що я мала народитись хлопчиком, - сміється тренерка. - Я мріяла стати біологом. Тому далі була трішки перерва зі спортом, після того, як я вступила до вишу. На другому курсі я завагітніла. І щоб не переривати спортивну кар'єру, почала шукати заняття для вагітних. В місті тоді таких не було, тому займалась самостійно. На третьому курсі я зрозуміла, що біологом я не буду і моє місце - спортзал.

Дівчина розповідає, що з народженням сина не могла всидіти на місці. Тому почала шукати заняття для мам з малюками. Але безрезультатно. А далі спонтанно вирішила, чому б не організувати такі заняття самій?

Після проходження відповідних курсів у Києві Юлія вже змогла займатись з дошкільнятами. Це були групові заняття мама + малюк. Пригадує, як брала туди свого маленького сина, а першими відвідувачками були одна-дві мами. 

  • Мами займались фітнесом, а дітки були додатковим навантаженням. Або поки мама робила вправи, діти на килимочку грались самостійно. Я тоді платила за оренду приміщення і часто йшла собі в мінус. Але мені просто совість не дозволяла брати великі кошти з мам, - каже фітнес-тренер. 

“В садочку ти можеш постійно бути дитиною”

Дитячий інструктор з посмішкою згадує цей період свого життя. Завдяки так званому “сарафанному радіо” її групи поступово розширювались, а охочих записатись на заняття ставало все більше. Не дивно - тренерка має прекрасну форму, спортивний досвід і чудово ладнає з дітьми. Після дошкільнят вона пройшла й інші курси і вже займалась зі старшими - від 7 до 16 років. Цікавлюсь, як Юлія опинилась у садочку, в якому працює вже три роки. Хоча сміється, планувала не більше трьох місяців. 

  • Завідувач садочка ходила до мене в тренажерний зал. Одного дня вона запропонувала бути в них хореографом всього на 3 місяці.  Ага, ось вже три роки, - каже Юлія. 

Фітнес-тренерка зізнається, що діти - її натхнення. З ними забуває про втому і власні проблеми. А поганий настрій знімає як рукою, коли переступає поріг садочка. Посміхається: “обіймають, зацілують, подарунки принесуть”. Ділиться, що в садочку можна постійно почуватись дитиною. А от з чим не любить стикатись - це документація, але її вона не лякає. Адже як справжній педагог дівчина сумлінно приймає весь фронт цієї нелегкої роботи. 

Йде всупереч програмі

Найперше, що ми дізнались про Юлію Ланову ще до знайомства - те, що її хвалять батьки, а діти просяться на додаткові заняття. В чому ж секрет?

Дівчина точно не схожа на шкільних “фізруків”. Вона сміливо каже, що не любить шаблонів і йде всупереч програмі. А ще обожнює своїх вихованців, які мило кличуть її Валеріївна. 

Робочий день Юлії у садочку - це загальна ранкова гімнастика перед сніданком, заняття з фізкультури до обідньої перерви, спортивні розваги, безкоштовний гурток з дитячого фітнесу. Є заняття як групові, так і додаткові (платні) теж на базі садочка. Всі заняття проходять з музикою. А через те, що в інструкторки немає програми - дітям не набридає. 

  • В цьому “фішка” дитячого фітнесу - тут немає програми. Дітки прийшли, я подивилась, який настрій і підібрала заняття. Я від них не вимагаю правильної послідовності виконання вправ, чіткості. Всі заняття проводжу в ігровій формі. Вони побігали, викричались. Далі пошикувались і займаємось під музику. Фітнес - це заняття на зміцнення, на поставу, - розповідає Юлія. 

Дівчина по-справжньому горить своєю справою і генерує безліч ідей. Жартує, що мріє закупити весь спортивний інвентар світу. А ще відкрити власний спортзал. Але вже після перемоги. 

Що рекомендує батькам?

Гаджети, мало активностей, шкідлива їжа - це лише невеликий перелік того, з чим рекомендують боротись батькам. Юлія Ланова каже, що вже у 2-річних малюків може помітити певні проблеми зі здоров’ям. Поширеними у дошкільнят є плоскостопість, тонус м’язів (коли дитина зажата, напружена - прим.авт.), сколіоз і навіть ожиріння. Допомогти дитині можна регулярними заняттями.  Тому тренерка дає пораду: “підіймайте себе з дивану і займайтесь з дітьми!”.
Натомість рекомендує зачекати з ранньою гімнастикою і єдиноборствами. 

  • Всі дуже поспішають у 5 році віддавати хлопчиків на єдиноборства, дівчат - на гімнастику. Але ніхто не розуміє, що це загрожує через кілька років порваними м’язами. У дітей дошкільного віку м’язи ще несформовані, в яких присутня вода. Хребет так само пластичний, можна скручувати їх хоч в бублик. Я дітей не розтягую. Цього робити не можна. Це можуть бути легкі танці, плавання. Їм треба загальне зміцнення, - пояснює дитячий тренер.

Що ж до шпагату, то Юлія порадила починати розтягувати діток не раніше семи років. Також перед будь-якими заняттями спортом батькам рекомендує зробити обстеження малечі: перевірити тиск, серце та ін. 

У заняттях з дитячого фітнесу протипоказань немає. Спорт дисциплінує, мотивує і дозволяє зняти стрес, особливо для гіперактивної малечі. Нагадує батькам, як важливо привчати маля до здорових звичок і активності. 

- Навіть прогулянку на вулиці можна обіграти. Не просто пустити дитину на майданчик, а самим сидіти в телефоні. Бачите бордюр дорогою додому - пустіть дитину пройтись по ньому. Це вже вправа. Зібрати каштани, принести додому і гратись - це теж вправа для ручок, - каже Юлія і вважає, що насправді любити дитину потрібно не гарною сукнею чи дорогою іграшкою. Набагато важливіше це робити турботою і увагою. 

Друзі, а ми і далі будемо знайомитись вас з молодими цікавими педагогами, розповідати їхні історії. Якщо ви знаєте таких, поділіться з нами. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Читач 007.

    Йде в супереч програмі.. , та не пишіть вже таке.., Бо ще звільнять, в дошкільній освіті все дуже суворо
  • Надежда Голенькая

    Молодець! Наснаги і подальших успіхів!

keyboard_arrow_up