В департаменті освіти пояснили, чому відмінили російську мову і в яких школах

В департаменті освіти пояснили, чому відмінили російську мову і в яких школах
  • Більше цього предмету учням не викладатимуть.
  • Російська мова залишається у школах, але лише як факультатив.
  • Чому освітяни прийняли таке рішення, пояснив директор департаменту освіти Хмельницької міськради Роман Миколаїв.

На сайті партії ВО “Свобода” розмістили гучну заяву про те, що з понеділка у Хмельницькому “більше не буде жодної школи та класу, де б вивчалася російська мова”. Прес-служба партії цитує міського голову Олександра Симчишина.

“Далі ми беремося за факультативи. Прошу розуміння й підтримки, бо одномоментно виправити ситуацію неможливо”, - цитує партія мера.  

Інформацію vsim.ua підтвердили в департаменті освіти Хмельницької міськради. Щоправда, мова йде лише про одну школу - НВК№4, де російська вивчалася як іноземна. Це єдиний навчальний заклад в місті, де у 2017 році російська мова була предметом.

Відео дня

- З першого вересня російські класи не набралися в 6 школі, тому вони були розформовані і створені україномовні. А в НВК№4 її вивчали як другу іноземну мову. Учні мали 2 години на тиждень, - пояснив директор департаменту освіти Роман Миколаїв.

Минулого тижня, за словами головного освітянина, до департаменту надійшло близько 15 заяв від батьків та громадських організацій. Усі просили відмінити вивчення мови у НВК№4.

- Звернення були із початку року, але минулого тижня була авральна кількість заяв. І від батьків, і від громадській організацій. Самі вчителі написали, що не хочуть викладати. Згідні були на проведення інших уроків, - додав Роман Миколаїв.

З 9 жовтня в навчальному закладі й справді відміняється вивчення російської. Вчителям, які її викладали, кількість робочих годин не зменшать. Тепер замість мови вони викладатимуть світову літературу. А російська залишиться факультативом.

Рішення про скасування уроків російської у школах Хмельницького не приймали в кабінетах мерії. Його прийняв департамент освіти.

- Це не рішення міського голови, хоча його позиція з цього приводу збігається з моєю. Мова не винна, але вона стала інструментом, якою розпочали війну, - каже директор департаменту.  

Читайте також: Розпорядження Симчишина оскаржують в суді. Активісти хочуть звільнення Романа Миколаїва 
 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (30)
  • Олекса Шумейко

    Підтримую рішення про відміну росязіка. Краще технічну літературу вивчати англійською. Те, що це раціонально вказує на житєвий рівень громадян цивілізованих країн і їх технічний розвиток. Тому не можна зрівнювати незрівняне. Ще можна сказати - прощай немитая Россия. Нам потрібно бути якнайдалі від агресивного сусіда.
  • Олександр

    Російські наукові9радянські) книги не переводять на рідну мову. Є книги які ще за радянських часів перекладали, але це є суто технічні, а не наукові книги наприклад Бузко "Електричні мережі" але от"Элементы теории функций и функционального анализа" Колмогоров - немає на рідні. Це не єдиний приклад, майже усі наукові книги на ромійські. Що будуть робити люди через 40 років, коли для них російська стане іноземною, а книг на рідні немає? Я своїх дітей, внуків  буду навчати російські мові, тому що є дуже велика вірогідність бути рабами!

    Харитонова Оля reply Олександр

    Да,  действительно, такое ощущение что готовят в европейское рабство - а зам знания вообще никакие не нужны. Фашисты свою работу делают, только под видом патриотов - волки в овечьей шкуре.

    Zingel Shucher reply Олександр

    ты и есть раб.
  • Леонид Наседкин

    Вот добилась дерьмовая "Свобода"!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
18:00 Інформують про дії ТЦК: наскільки законна діяльність пабліків про повістки photo_camera 17:21 Переплатили за світло: 160 тисяч повернуть сільській раді на Хмельниччині 16:42 16-річна Софія Іскрук загинула в ДТП у Кам’янці. Що відомо про школярку 16:11 Дівчина з Хмельниччини здобула золоту нагороду Київського напівмарафону Незламності Від читача 12:19 Відділенню інвазивної кардіології та інтервенційної радіології №1 КНП "ХОССЦ" (м.Хмельницький) - 3 роки! 15:32 Які ціни на полуницю і лохину в Хмельницькому (ІНФОГРАФІКА) photo_camera 15:27 Масштабна ДТП поблизу Хмельницького: в аварію потрапило 5 авто photo_camera 14:53 Дві хмельничанки стали призерками Всеукраїнської учнівської олімпіади з біології 14:08 У Хмельницькому з 1 травня розпочнеться набір першокласників: як записатись 14:01 Весняне прибирання: довіртесь професіоналам, замовте клінінгові послуги в Хмельницькому 13:31 Хотіла погасити кредит – натомість втратила всі заощадження жителька Шепетівщини 12:33 Медуніверситет намагався стягнути гроші за навчання з відрахованої хмельничанки, яка живе у США 11:50 Хмельницькі волонтери збирають на антену для «Мавіка» спецпризначенцям. Як долучитися? 11:45 Де і за скільки у Хмельницькому комфортно відпочити на свіжому повітрі та посмажити шашлик 11:17 Вчителя з Хмельниччини нагородили почесною відзнакою командувача ОК «Захід» photo_camera 10:29 На Хмельниччині судитимуть водія вантажівки за ДТП, у якій загинула 5-річна дівчинка 09:25 На Хмельниччині збили один «Шахед» 20:51 За погрози дружині суд відправив мешканця Хмельниччини на громадські роботи 20:11 Тато захищатиме з небес: на Шепетівщині попрощалися з воїном Юрієм Ткачуком 19:23 На Летичівщині зіткнулися дві автівки. Є постраждалі
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up