Вища освіта у Хмельницькому: спеціальності, умови вступу та вартість навчання

Вища освіта у Хмельницькому: спеціальності, умови вступу та вартість навчання
  • У Хмельницькому діє дев’ять університетів та інститутів.

  • Є можливість навчатися як на контрактній формі, так і за бюджетні кошти. 

  • Про вартість навчання, умови вступу та доступні спеціальності читайте у матеріалі.

Ціни на навчання у хмельницьких закладах освіти стартують від 12 000 гривень до понад 60 000 гри. Найпоширеніші спеціальності – “Фінанси”, “Менеджмент”, “Маркетинг” та “Право”.

Умови вступу для різних типів закладів також різні:

  • у випадку з університетами та інститутами алгоритм дій наступний – після успішного складання ЗНО необхідно зареєструватися в електронному кабінеті, завантажити документи та подати електронні заяви на вступ за обраними спеціальностями; для деяких з них обов’язковою вимогою є складання творчого конкурсу;
  • з коледжами ситуація дещо інша – треба скласти 2-3 вступних іспити у самому закладі.

Де можна навчатися?

Хмельницький національний університет (ХНУ)

Відео дня

Форма власності – державна.

Найбільший ЗВО міста, у якому студенти навчаються на 6 факультетах майже за 50 спеціальностями. Серед них – «Середня освіта», «Професійна освіта. Транспорт», «Фізична культура і спорт», «Дизайн» «Філологія. Українська мова та література», «Філологія. Слов’янські мови та літератури», «Філологія. Германські мови та літератури», «Економіка», «Політологія», «Психологія», «Облік і оподаткування», «Менеджмент», «Маркетинг», «Право», «Екологія», «Хімія» «Комп’ютерна інженерія та програмування», «Кібербезпека», «Прикладна механіка»,  «Галузеве машинобудування», « «Хімічні технології та інженерія», «Телекомунікації та радіотехніка», «Технології легкої промисловості», «Архітектура та містобудування», «Агроінженерія», «Соціальна робота», «Готельно-ресторанна справа», «Туризм», «Цивільна безпека», «Автомобільний транспорт», «Міжнародні відносини» та інші.

Тривалість навчання на бакалавраті – 4 роки.

Вартість у 2020-2021 навчальному році становила від 13 300 до 15 800 грн/рік. Найдорожчим у цьому плані був факультет економіки та управління – рік бакалаврату за всіма напрямами підготовки коштував 15 800 гривень. Найдешевшим – факультет інженерної механіки – 13 300 грн практично за всіма спеціальностями.

Наявність гуртожитків: так.

Офіційний сайт: https://www.khnu.km.ua/root/page.aspx

Для вступників, які ще не визначилися, ким хочуть стати, на сайті університету розмістили Калькулятор абітурієнта. З його допомогою вони можуть перевірити, які спеціальності доступні для них доступні. Система формує рекомендації на основі конкурсного балу – підраховує його автоматично за даними середнього балу атестата, результатів ЗНО та наявності (чи відсутності) сільського коефіцієнту.

Хмельницький університет економіки та підприємництва

Форма власності – приватна.

Здійснює підготовку фахівців за спеціальностями «Економіка», «Облік і оподаткування», «Фінанси, банківська справа та страхування», «Менеджмент» та «Туризм».

Тривалість навчання на бакалавраті – 4 роки.

Вартість – 16 000 грн/рік.

Наявність гуртожитку: заклад орендує приміщення для гуртожитків на вул. Інститутська, 6, Інститутська, 13 та Соборна, 55. Вартість проживання коливається від 500 до 1 600 гривень за місяць.

Офіційний сайт: https://www.uniep.km.ua

Національна академія державної прикордонної служби

Форма власності – державна.

Академія – єдиний в Україні заклад вищої освіти, який випускає фахівців для служби на державному кордоні.

Можливі два варіанти навчання – за схемами підготовки «курсант» та «студент».

Курсанти навчаються на спеціальностях «Філологія», «Психологія», «Телекомунікації та радіотехніка», «Безпека державного кордону» та «Правоохоронна діяльність». Для вступу, окрім ЗНО, необхідно пройти оцінку рівня фізичної підготовленості.

Навчання студентів відбувається за двома спеціальностями – «Філологія» та «Право». Для них оцінку фізичної підготовленості не проводять, потрібні лише результати ЗНО.

Тривалість навчання на бакалавраті – 3 роки 10 місяців.

Вартість – усі курсанти навчаються за кошти держбюджету, студенти – за кошти фізичних та юридичних осіб. Розмір оплати становить 15 700 («Філологія») та 16 900 гривень за рік («Право»).

Наявність гуртожитку: курсанти проживають у казармах безкоштовно. До того ж, вони мають змогу безкоштовно харчуватися та отримувати стипендію. Студенти забезпечують себе житлом самостійно (переважно орендують квартири).

Офіційний сайт: https://nadpsu.edu.ua/

Хмельницький університет управління та права (ХУУП)

Форма власності – державна.

Студенти здобувають освіту на 2 факультетах за 7 спеціальностями.  Серед них «Фінанси», «Менеджмент», «Туризм», «Публічне управління», «Право», «Міжнародні відносини» та «Соціальне забезпечення».

Тривалість навчання на бакалавраті – 4 роки.

Вартість – 15 980 грн/рік за більшістю напрямків (крім Права, воно коштує 20 900 грн/рік).

Наявність гуртожитку: так (вартість проживання – 520 гривень за місяць).

Офіційний сайт: http://old.univer.km.ua/

Хмельницький кооперативний торговельно-економічний інститут (ХКТЕІ)

Форма власності – приватна.

В інституті студентів навчають за напрямками «Фінанси, банківська справа та страхування», «Маркетинг», Підприємництво, торгівля та біржова діяльність», «Готельно-ресторанна справа» і «Право».

Тривалість навчання на бакалавраті – 3 роки 10 місяців.

Вартість за рік – 22 800 грн.

Наявність гуртожитку: так.

Офіційний сайт: http://www.xktei.km.ua/

Хмельницька гуманітарно-педагогічна академія (ХГПА)

Форма власності – державна.

Центр підготовки педагогічних кадрів міста та області. Абітурієнтам пропонує 15 спеціальностей, серед яких – «Середня освіта», «Початкова освіта» «Дошкільна освіта», «Психологія», «Культурологія», «Соціальна робота», «Туризм», «Хореографія» та «Музичне мистецтво».

Тривалість навчання на бакалавраті – 3 роки 10 місяців.

Вартість за рік – від 32 270 грн. Найдорожча спеціальність – «Середня освіта (музичне мистецтво)» – коштує 55 700 грн. В межах ліцензованого обсягу є значна частина місць державного замовлення, тому багато студентів можуть навчатися безкоштовно й отримувати стипендію.

Наявність гуртожитку: так.

Офіційний сайт: https://www.kgpa.km.ua/

Що робити випускникам 9 класів?

Абітурієнти, які отримали чи цьогоріч отримають свідоцтво про базову середню освіту, можуть здобути диплом молодшого бакалавра у одному з коледжів.

Хмельницький фаховий економіко-технологічний коледж

(підрозділ Університету економіки та підприємництва)

Спеціальності – «Економіка», «Фінанси», «Менеджмент», «Підприємництво», «Облік і оподаткування» та «Інженерія програмного забезпечення».

Для вступу необхідно скласти два іспити. Перший – з української мови, другий – з математики або історії України. Враховується й середній бал свідоцтва про здобуття середньої освіти.

Тривалість навчання – 2 роки 10 місяців (на базі 9 класів) та 1 рік 10 місяців (на базі 11 класів).

Вартість однакова для всіх спеціальностей – 12 000 грн/рік.

Хмельницький кооперативний коледж – підрозділ Хмельницького кооперативного торговельно-економічного інституту.

Спеціальності ті ж, що й у ХКТЕІ.

Для вступу на базі 9 класів необхідно скласти іспити з української мови (диктант) та з математики або історії України (тести).

Для вступу на базі 11 класів необхідно надати сертифікат ЗНО з результатами тестування з української мови та з математики, історії України чи іноземної мови.

Тривалість навчання – від 1,5 до 4 років (залежно від спеціальності та рівня раніше здобутої освіти).

Вартість за один рік навчання стартує від 18 000 грн.

Хмельницький базовий медичний коледж

Навчає майбутні медиків за спеціальностями «Медсестринство» та «Фармація».

Для вступу необхідно скласти іспити з української мови та біології («Медсестринство») та іспити з української мови та хімії («Фармація»).

Тривалість навчання – 4 роки.

Вартість (на контрактній формі) – від 17 619 до 18 930 грн/рік.

На базі 11 класів можна вступити на спеціальність «Акушерська справа». Для цього необхідно подати сертифікати ЗНО або скласти вступні іспити з української мови й одного предмету на вибір (біології, хімії, історії України). Тривалість навчання у цьому випадку становить 3 роки 10 місяців, вартість (контрактна форма) – 16 726 грн/рік.

Офіційний сайт: http://hmu.km.ua/

Педагогічний коледж фахової передвищої освіти вищезгаданої педагогічної академії

Коледж пропонує випускникам спеціальності «Дошкільна освіта», «Початкова освіта» та «Середня освіта (музичне мистецтво)». Для вступу на перші дві необхідно скласти іспити з української мови та біології, на третю – з української мови та творчий конкурс.

Тривалість навчання – 3 роки 9 місяців.

Вартість за один рік – 32 270 («Дошкільна освіта» «Початкова освіта») та 62 330 гривень («Середня освіта»).

Випускники коледжу можуть продовжити навчання на факультетах академії – за 2 роки отримати диплом бакалавра.

Загалом, серед закладів вищої освіти найдорожче навчатися у Педагогічній академії, найдешевше – у Хмельницькому національному університеті. Ціни у коледжах від вузівських суттєво не відрізняються. Найдешевшим виявився Хмельницький кооперативний, найдорожчим – коледж тієї ж Педагогічної академії.

Читайте на тему: 

Автор - Юлія Подлюк. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Читач79

    Не може бути ніякої вищої освіти у Хмельницькому. Для вищої освіти потрібні науковці. А які у нас науковці, такі як історик Симчишин, який руйнує старовинні будівлі. І справжні науковці для нашого містечка ненормальні, які не розуміють для чого потрібна освіта. Для вибивання бюджетних грошей і хабарів.
    До речі, в статі в основному описані коледжі, які не є вищою освітою.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів 17:03 У Хмельницькому пенсіонеру стало погано біля річки: його врятували патрульні Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла 16:16 Торгова марка SvitloSteli: Нове слово у світі натяжних стель і освітлення (новини компаній) 16:01 «Непридатність до військової служби»: скільки беруть за це на Хмельниччині і чим все закінчується 15:23 Житель Хмельниччини з гепатитом С сяде за ґрати за ухилення від мобілізації 14:43 Опублікували список TikTok-каналів, які поширюють ворожу пропаганду 14:06 Платні соціальні послуги в комунальних закладах Хмельниччини: яка вартість 13:43 У Хмельницькій митниці новий керівник. Що про нього відомо 13:02 На Староміській військові силою затримали чоловіка. У ТЦК кажуть, що він ухилянт play_circle_filled 12:40 Загинули двоє військових з Хмельниччини: Олег Улянчук та Микола Кулябін 12:06 Дружина Гереги стала власницею квартири за 38,9 мільйона 11:55 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 11:41 Хмельницькі волонтери везуть авто військовим: потрібно пальне 11:01 Погрожував і вимагав пенсію. У Волочиську онук кривдив бабусю 10:15 Куди вступити після 9 та 11 класу: огляд навчальних закладів Хмельницького 10:02 Звільнено працівницю ТЦК, яка зі стоматологом організувала корупційну схему на Хмельниччині
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up