У Хмельницькому відкриють спортивний ліцей. Що відомо

У Хмельницькому відкриють спортивний ліцей. Що відомо
  • З 1 вересня у Хмельницькому запрацює перший в області спортивний ліцей.

  • Вступатимуть у заклад через конкурсний відбір.

  • Заклад реорганізують з санаторної школи.

У Хмельницькому є одна санаторна школа. Вона розташована у мікрорайоні Ракове, на вулиці Чорновола 180. Там здобувають освіту та оздоровлюються за направленням лікаря. Переважно діти мають серцево-судинні захворювання та цукровий діабет. Наразі, навчаються 186 учнів  з Хмельницької області. З них 70 - перебувають в закладі цілодобово. Це ті діти, які на дорогу до школи витрачають більш як годину. 

У такому ж форматі працюватиме заклад до липня. З вересня реорганізують на спортивний ліцей.

Відео дня

Депутати Верховної Ради 16 січня 2020 року прийняли закон “Про повну загальну середню освіту”. Згідно з яким, санаторні школи мали закрити чи реорганізувати до вересня 2021 року. Проте, 13 квітня цього року, Верховна Рада ухвалила зміни до цього закону. У кінці квітня президент України Володимир Зеленський підписав закон, який продовжує реорганізацію санаторних шкіл до липня 2022 року.  

 Та, 21 квітня, на сесії Хмельницької міської ради, депутати прийняли рішення реорганізувати школу до липня 2021 року. Заступник міського голови Михайло Кривак пояснює, заклад фінансують до липня з обласного бюджету. Далі виділяти гроші відмовились. Через це вирішили змінити тип навчального закладу цьогоріч. 

До того ж у Хмельницькій області немає спортивних ліцеїв. Побачити, як такі  функціонують в Рівному та Житомирі та перейняти у них досвід планують представники Департаменту освіти та науки й Управління освіти. Наразі, аби створити такий ліцей, виконавчий комітет та міська рада має прийняти відповідне рішення. Ці документи готують. Посадовець запевняє, до 1 вересня встигнуть підготувати необхідну документацію та заклад. 

Це буде перший спортивний ліцей в області. Навчання безоплатне. Для закладу в пріоритеті жителі Хмельниччини. Проте, зможуть у ньому й навчатись діти з інших регіонів. Але для двох умова - мати спортивні досягнення, або мати до цього здібності. Яка кількість учнів зможе там навчатись, скільки для цього потрібно вчителів та які саме будуть секції (які види спорту) зараз вирішують.

Чиновник каже, усі працівники закладу попереджені про можливе звільнення через 2 місяці, відповідно до чинного законодавства. Проте, частина з них залишиться працювати, точно вчителі базових предметів, медичні та технічні працівники.  

У Хмельницькій санаторній школі навчаються діти, які мають направлення на реабілітацію від лікарів. Відповідно до положення про санаторну школу, термін перебування - до року. У закладі спеціальний режим - п'ятиразове харчування, якщо потрібно, фітотерапія, курси масажу та фізіотерапевтичне лікування. Найменше учнів було близько 50, найбільше - 210. Цього навчального року - 186, з них 70 перебувають цілодобово. Про це журналістці vsim.ua розповіла директорка Хмельницької санаторної школи Леся Підгорна. 

Всього у закладі є 101 працівник. 

Довідка: Тонзилогенна кардіопатія. У дітей, хворих на хронічний тонзиліт, можливі зміни серцево-судинної системи різного характеру, а саме нейроциркуляторна дистонія, вторинна (тонзилогенна) кардіоміопатія, інфекційноалергічний міокардит. Найчастішим ураженням серця у дітей, хворих на хронічний тонзиліт є вторинна кардіоміопатія.

Через 2-3 тижні нам пообіцяли прокоментувати, які види спорту розвиватимуть у ліцеї. Що потрібно, аби туди вступити та як функціонуватиме заклад. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Читач30

    Очень хорошая информация. Моя дочка занимается спортом. Если что, будет стараться попасть в этот спортивный  лицей,
  • Марина Зарванская

    Чудова новина, нажаль, моєму синові довелось їхати навчатись в спортивний ліцей в Тернопіль у 15 років через те, що в нашому місті не було нічого подібного.Це шанс для спортивно-обдарованих діток займатись тим, що вони люблять і мати узгоджений графік тренувань і навчання.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:16 До 10 років ув’язнення загрожує кам’янчанину за п’яне ДТП 19:31 У Хмельницькому попрощалися з Романом Синіцьким та Максимом Лобановським 18:44 У Хмельницькому районі водій насмерть переїхав 8–річну дівчинку 18:09 «За побратимів стояв горою»: історія 25-річного воїна Андрія Сидорчука з Хмельниччини photo_camera Від читача 13:02 Медична рада за підсумками роботи у 2023 році відбулася у КНП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр» 17:21 «Я стала в 70 років малювати», – у Шепетівці відкрили клуб для літніх людей 16:39 У смерті немовляти підозрюють лікаря–гінеколога на Хмельниччині 15:51 20–річний хмельничанин збив пішохідку на Шевченка 15:16 Залишаться без води через борги: кого і коли відключить «Хмельницькводоканал» 14:58 Робота у Хмельницькому: є 265 вакансій (СПИСОК) 14:09 На Хмельниччині є перші інфіковані від укусів кліщів 13:21 «Укрзалізниця» запустила додаткові поїзди до весняних канікул через Хмельниччину 12:42 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 12:03 Росіянин мав дві земельні ділянки на Хмельниччині. Їх конфіскували 11:16 BULKA маркет у зв’язку з відкриттям нового магазину шукає працівників (новини компаній) 11:07 Хмельницький комунальник може сісти на 10 років за хабарництво 10:02 Скільки коштує ванна гарячої води у Хмельницькому 09:01 Постраждала жінка та пошкоджено будинок: наслідки атаки на Хмельниччині
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up