Із вересня минулого року в початкових школах міста запровадили нове меню. Змінили харчування і вихованців дошкільних навчальних закладів. Нові страви з’явилися в раціоні малюків з середини грудня цього року.
Насправді, переглянути харчування школярів у Хмельницькому вирішили 5 років тому. Тоді на одного вихованця початкової школи було виділено 4 гривні. Керівники деяких навчальних закладів майже в один голос казали, що цієї суми не вистачає. Тож цифру було вирішено поступово піднімати. Нині харчування у школах і садках обходиться міському бюджету понад 70 мільйонів гривень. Що входить до цієї суми?
Вартість харчування одного учня початкової школи складає сьогодні 15 гривень, а вихованця садочка - 28 гривень. Частину цих коштів сплачує міська рада, а частину - батьки. Виконувач обов’язків директора Департаменту освіти та науки ХМР Світлани Губай повідомила, що кошти розподілені в наступному еквіваленті: для садочків 40% (11,20) виділено з міського бюджету, 60% (16,80) - батьки.
Так, змінивши суму - змінили й саму концепцію харчування.
Нове меню запровадили в початкових школах Хмельницького з вересня минулого року. До раціону школярів ввели нові страви, а також змінили й саму подачу. Нині “харчування за Клопотенком” вже встигло заполонити тарілки у всіх початкових школах Хмельницького.
А почалося все з того, що переможець кулінарного талант-шоу “МастерШеф” Євген Клопотенко вирішив змінити меню українських школярів. Для цього він розробив збірник “Нове шкільне харчування”. Відповідно до нього з'явилось нове меню у початкових школах міста. Тож сніданок й обід школярів тепер складається з нових страв. Так, завітавши до ЗОШ №4, ми поцікавилися, чим сьогодні будуть ласувати їх вихованці. Біля входу в їдальню висить папірець, де чорним по білому написано “Меню”.
Сніданок:
Обід:
“Харчові” зміни торкнулися і меню в дошкільних навчальних закладах. Щоправда, розробили його не за “Клопотенком”, а шляхом наближення до здорового харчування.
При зміні харчування в садочках ми орієнтувалися на здорове харчування. Нашою метою було покращити якість. Наприклад, ввести в щоденний раціон дітей фрукти. Ми вилучили з меню ковбасні вироби, соки та їжу, від якої діти відмовлялися. Також ми ввели багато напоїв: зелені й трав’яні чаї, каркаде і кавові напої. Крім того, ми відмовилися від випічки й печива готового виробництва. Кухарі все роблять своїми руками. До меню ввели і гарбузове та соняшникове насіння. Разом із тим, ми відмовилися від смаження їжі. Натомість все запікається в духових шафах - інженер-технолог дитячого харчування департаменту освіти та науки Хмельницької міської ради Олена Співак.
У дошкільному навчальному закладі №26 розповіли, що з нових страв, найбільше малюкам до вподоби чізкейк і нагетси. Поки тривали “смачні” розповіді, ми заглянули в сьогоднішнє меню.
Сніданок:
Обід:
Вечеря:
Водночас шеф-кухар садочка, Лариса Марчук, каже, що новий раціон потребує необхідного технічного оснащення. Мовляв, не завадило б придбати тістомісильну машину й плити.
Зараз ми працюємо по оновленому меню. До нього ввели соняшникове і гарбузове насіння, горішки й бобові. Щоденно в раціоні дітей мають бути молочні продукти, а також м’ясо чи риба. Тому, ми готуємо молочні каші, омлети та інше. Звісно, що переходити на нове меню було не просто. Для цього кухарі ходили на спеціальні заняття - пояснює Лариса Марчук.
Доказом того, що дітям до смаку нове меню, слугує й кількість зафіксованих відходів у січні. Як розповів міський голова Олександр Симчишин, їх кількість склала 3-5%. Мовляв, це значно менше, ніж раніше.
Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.
Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.
Таня Ясінська
Татьяна Шаргун
Сіма reply Татьяна Шаргун
Катя
Миша Мазепа
Сіма reply Миша Мазепа