Зарахування дітей у дитсадки Хмельницького розпочнеться з 1 квітня: розповіли деталі

Зарахування дітей у дитсадки Хмельницького розпочнеться з 1 квітня: розповіли деталі
Фото ілюстративне
  • Коли та як будуть зараховувати дітей у дитсадки Хмельницького, пояснила начальниця відділу дошкільної освіти Хмельницької міської ради.

Зарахування дітей у дитсадки Хмельницької громади розпочнеться 1 квітня. Наразі працює 65 закладів дошкільної освіти. Чотири — закриті через відсутність укриття. В електронній черзі перебуває майже 2500 дітей.

Про це в етері Українського Радіо Хмельницького розповіла начальниця відділу дошкільної освіти Департаменту освіти та науки Хмельницької міської ради Наталія Бабій.

Як і в які терміни проходитиме зарахування дітей до дитсадків у Хмельницькій громаді?

– Зарахувальний період в заклади дошкільної освіти розпочинається 1 квітня і триватиме до 1 серпня 2024 року. Зарахування буде відбуватися відповідно до електронної черги. Цей процес проходитиме автоматично. Директори закладів освіти будуть виставляти місця за віковими групами, які набиратимуть на 1 вересня. Батькам потрібно слідкувати за тим, щоб не втратити свою чергу. З 1 квітня по 1 травня необхідно стежити за зміною в статусі електронної черги. Якщо раніше був статус “прийнято спеціалістом”, то має бути — “допущено до зарахування”.

Відео дня

Наразі у садочках достатньо місць для усіх охочих?

– Ми провели моніторинг стосовно зарахування дітей і визначили, що заклади освіти в цьому році охоплюють усіх. Найбільша кількість заяв на зарахування у дитсадки № 9 “Кобзарик”, № 56 “Боровичок” і № 29 “Ранкова зірка”. Поки станом на 1 квітня не усіх дітей зможемо прийняти саме у ці заклади. Далі будемо слідкувати за процесом до серпня.

Скільки дітей у Хмельницькій громаді є в електронній черзі?

– Наразі в електронній черзі перебуває 2449 дітей. З початку повномасштабного вторгнення багато дітей з батьками виїхали за межі України, тому трохи зменшилась їхня кількість. У дитсадках спостерігаємо тенденцію, що є ті, хто його не відвідує, а має заяву про зберігання місця. На 2025-2026 роки все менше дітей стає у чергу. Це стосується сіл громади, де немає молодих сімей. Там функціонує одна чи дві групи. В Олешині, Богданівцях і Пирогівцях є 3-4 групи.

Якщо родина записала свою дитину в чергу на місце у садочку, але потім виїхали за кордон. Що з ним відбувається?

– Якщо дитина буде допущена до зарахування, але не з’явиться у дитсадку, у неї буде статус “відмінено допуск”. Це не проблема, усе владнається при поверненні родини. Потрібно буде прийти до нас в департамент. Ми поновимо заявку, щоб дитина спокійно відвідувала заклад освіти.

Поки дитина за кордоном, черга просувається і наступна може бути зарахована?

– Так. Зарахування буде проходити у кільки етапів. 1 квітня — повноцінний етап для всіх, хто є у черзі. Якщо батьки не з’являються, тоді заявку анульовуємо, стає статус “відмінено допуск”. З 1 травня знову відкриваємо електронну чергу. Ті діти, які не потрапили через певні обставини у дитсадок у квітні, можуть це зробити наступного місяця. Тому батькам не потрібно панікувати. Необхідно контролювати стан електронної черги.

Що мають робити батьки після отримання повідомлення про зарахування дитини до садочка?

– Батькам, які отримали статус “допущено до зарахування”, потрібно з’явитися в дитсадок. Їм треба мати з собою копію та оригінал свідоцтва про народження дитини. Крім того, до вересня необхідно принести медичну довідку про стан здоров’я дитини з висновком лікаря про те, що вона може відвідувати заклад дошкільної освіти. Якщо дитина належить до пільгової категорії, треба надати документи, що це підтверджують.

Скільки дітей з сімей внутрішньо переміщених осіб будуть ходити до садочків Хмельницької громади?

– Наразі є майже 670 внутрішньо переміщених дітей. Намагаємося усіх забезпечити місцями. Ми зробили моніторинг, який показав, що майже півтори тисячі дітей не відвідують заклади освіти від вересня. Тобто вони по заяві зараховані в садочок. Ми не маємо права їх відрахувати. На ці місця ходять діти, які переїхали до нас.

Скільки садочків працює в громаді працює?

– У нашій громаді працює 65 закладів освіти. 43 — у Хмельницькому, 10 — у сільській місцевості, шість — перебувають в структурних підрозділах, стільки ж мають статус приватних закладів освіти.

Є садочки, які не працюють з початку повномасштабного вторгнення?

– Чотири заклади освіти, три у Хмельницькому й один у Шаровечці, наразі не мають найпростішого укриття, але воно будується. Усі діти переспрямовані в інші садочки, тобто немає тих, хто не отримує дошкільної освіти.

Що робити батькам, діти яких нікуди не записані?

– Процедура здійснюється або особисто, батьки можуть зареєструватися в електронному кабінеті, або ж за допомогою звернення у ЦНАП, де нададуть консультацію і запишуть дитину до закладу освіти.

Можна змінити садочок, наприклад, через переїзд в інший мікрорайон?

– Так, для цього необідно звернутися або у Департаменту освіти та науки Хмельницької міської ради, або в ЦНАП. Там зроблять зміни, але потрібно мати документ, що засвідчує переїзд або ті зміни, які відбулись. Наприклад, це може бути зміна прізвища дитини. Крім чергового зарахування в заклади дошкільної освіти, є позачергове. Воно здійснюється комісією. Батьки можуть написати заяву на позачергове зарахування, якщо не встигли записати дитину у дитсадок до 1 вересня або були відсутні в Україні, або нещодавно проживають у Хмельницькій громаді.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up