Малокомплектні школи закриють? В уряді зробили заяву щодо фінансування

Малокомплектні школи закриють? В уряді зробили заяву щодо фінансування
  • Камбін планує припинити фінансування закладів з малою кількістю учнів.

5 березня 2024 року Кабінет Міністрів України вніс зміни до Порядку та умов надання освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам, а також до формул її розподілу.Уряд має намір не дозволяти витрачати державні кошти на школи, у яких навчається менш ніж 45 осіб. Нововведення може запрацювати вже з 1 вересня 2025 року. Про це повідомило Міністерство освіти і науки України.

Малокомплектні школи не фінансуватимуть

У МОН кажуть, що таке рішення має стимулювати підвищення ефективності шкільної мережі та якості освіти.Також до Порядку надання і формули розподілу освітньої субвенції внесено й інші зміни, що мають привести ці документи у відповідність до закону “Про Державний бюджет на 2024 рік”

Що зміниться?

Відео дня
  • Так, розподіл освітньої субвенції на поточний рік здійснили без урахування додаткових годин навчального плану на окремі предмети, факультативні курси, індивідуальні заняття тощо та із застосуванням понижувального коефіцієнта 0,89.
  • Крім того, у 2024 році для бюджетів територіальних громад застосували розрахункову наповнюваність класів, визначену на 2022 рік.
  • Згідно з рішенням Уряду, розподіл освітньої субвенції для всіх закладів освіти тепер здійснюватиметься на основі кількості учнів станом на 1 жовтня року, що передує плановому бюджетному періоду. Крім того, він відбуватиметься з урахуванням агрегованої кількості інклюзивних класів (до двох учнів у такому класі).
  • З 1 вересня 2025 року Кабмін також планує не дозволяти фінансування коштом субвенції закладів освіти, у яких навчається менш як 45 учнів і учениць (винятком є початкові школи). А з 2026 року відповідна ініціатива має поширитися на малокомплектні ЗЗСО з менш ніж 60 учнями.
  • Згідно з рішенням Уряду, педагогам ЗЗСО та фахівцям інклюзивно-ресурсних центрів збільшили розміри сум простою. Зокрема, до їх розрахунку додали дні відпустки з огляду на середньомісячну заробітну плату вчителя, а також матеріальну допомогу на оздоровлення. Щоб отримувати кошти освітньої субвенції на оплату простою, вчителів і фахівців ІРЦ, розпорядники субвенції за бюджетами ОТГ мають до 10 числа кожного місяця подавати відомості про кількість таких педагогічних працівників.
  • Щодо приватних шкіл, то до розрахунку освітньої субвенції цьогоріч включили тільки ті, які подали свої дані до програмно-апаратного комплексу “Автоматизований інформаційний комплекс освітнього менеджменту” та налічують понад 25 учнів (крім початкових шкіл). Для них обсяг коштів розподілять протягом I кварталу 2024 року, а в разі зміни кількості учнів більш ніж на 10% субвенцію перерозподілятимуть щоквартально.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Dale Chip

    Краще давайте зменшимо зарплати депутатам і всяким чиновникам. Всеодно пересічним українцям все гірше і гірше жити з кожною каденцією. Замість того, щоб дбати за розвиток держави в цілому і сіл зокрема, вони дбають за власні кишені руйнуючи при цьому цю державу. Але, якщо вони найманці не народу, а олігархів, то тут немає чому дивуватись. Сумно якось (
  • Читач81

    Нащо українцям  школи взагалі. Дайте дітям телефони с іграшками стрілялками. Хай змалечку вчаться воювати 25 годин  на доби. В принципі вони вже це роблять.

keyboard_arrow_up