З парти - під вінець: що про 12-річну школу кажуть хмельничани

З парти - під вінець: що про 12-річну школу кажуть хмельничани
  • 12-річну освіту планують запровадити вже у 2018 році.
  • За новою програмою учні двічі здаватимуть ЗНО та самостійно обиратимуть предмети для профільного навчання.
  • Хмельницькі батьки і вчителі переконані, що діти лише зайвий рік «протиратимуть штани».  

Запровадження 12-річної системи освіти вже вдруге викликає хвилю обговорень в суспільстві. Батьки не розуміють, що дасть додатковий рік. Вчителі роздумують про зміни у шкільних програмах. Учні мріють про розвантаження від навчання. У чому недолік сучасної освіти та чи потрібно впроваджувати 12-річку, дізнавались журналісти vsim.ua.

Як «працюватиме» 12-річка

У жовтні минулого року депутати Верховної Ради проголосували за проект закону «Про освіту». Ним передбачено зміни в структурі, змісті та термінах навчання. Відтепер, учні, що підуть до першого класу в 2018 році будуть вчитися 12 років, замість звичних 11. У початковій школі діти й далі вчитимуться 4 роки, ще 5 – у середній та 3 – у старшій.

Відео дня

Навчання в 1-4 класах вже буде розподілятися на два періоди. Першачків братимуть до школи в 6-7 років. У 1 та 2 класах діток мають навчати в ігровій формі, а оцінок за старання не ставитимуть. У 3 та 4 класах частина предметів вже оцінюватиметься. Але ДПА після початкової школи учні здаватимуть лише для звітності.

Середня ланка також поділиться на 2 періоди. У 5-6 класах в школярів підтримуватимуть інтерес до знань. А в 7-9 класах діти зможуть самостійно обирати предмети для вивчення. Перше ЗНО здаватимуть вже після дев’ятого класу. Це для того, аби побачити справжні знання учнів.

Найбільші зміни відбудуться саме в 10-12 класах. Тут буде два напрямки навчання. Один із них – академічний. Випускники будуть навчатися в так званих академічних ліцеях. Цей напрям передбачатиме продовження в університеті. Другий – професійний. Випускники, що оберуть його вчитимуться в професійних ліцеях та профільних коледжах. Тобто, випускники вже отримають першу професію. Але освіту можна буде продовжити й далі. Після 12 класу теж необхідно буде здавати ЗНО. Адже лише після цього можна буде продовжити навчання у вишах. Та це все чекає тих, хто випускатиметься у 2029 році.

Тож ті, хто піде до 1 класу в шестирічному віці закінчить школу повнолітнім. Той же, хто стане першачком в 7 років завершить навчання в 19.

Менше уроків – більше часу

Незважаючи на власну непричетність до процесу 12-річного навчання, хмельницькі школярі активно обговорюють зміни в освіті. Вони радіють, що не потрапили під реформу та скаржаться на кількість предметів і брак вільного часу. Адже теперішня освіта відбирає в них «дитинство».

Назар Кукурудза, учень 11 класу гімназії №1

- Я в цьому році випускаюсь, тому мені все одно, але я б не хотів вчитись зайвий рік, так що краще 11 класів. Наскільки я знаю, то за кордоном 12 років навчання, і всі випускники там закінчують школу в 18-19 років, але чи зміниться якість навчання, я не знаю.

Вероніка Рубан, учениця 11 класу гімназії №2

- В цьому безперечно є свої плюси та мінуси. Якщо розбити програму навчання ще на один рік, сприймання інформації учнями здійснюватиметься дещо краще, в них з'явиться можливість більш детально вивчати певні дисципліни. Також, кожна особа матиме більше часу на "дитинство". Це дасть змогу на перші роки дещо зменшити рівень безробіття. Мінус цієї системи у витрачанні великої кількості часу саме на навчання в початковій, середній школі, а так як тривалість життя в Україні з кожним роком зменшується, це дійсно проблема.

Михайло Бранько, учень 11 класу колегіуму імені Козубняка

- Треба зменшити програму і забрати багато не потрібних предметів. На мою думку, це дивно йти в перший клас дитиною і закінчувати школу вже повнолітнім. 12 років може бути, але тоді треба йти в школу в 6 років і зробити програму набагато цікавішою, побільше практичних уроків.

Юлія Моторна, учениця 8 класу гімназії №1

- На мою думку, 12-річки не потрібно. Це ніяк не вплине на якість навчання. Якщо учень хоче вчитись, то він буде вчитись. Однак, я вважаю, що з 12-річною системою менше учнів будуть йти в 10-12 класи.

Юлія Гуминюк, учениця 11 класу гімназії №2

- Я особисто проти 12-річки,бо в 10-11 класах учні просто просиджують і не серйозно ставляться до навчання! І це правда усім відома! Якби ж після 9 класу вчили вже те, що справді потрібно буде в тій чи іншій професії. Навіщо забивати нам голову не потрібною інформацією, яка всеодно згодом забудеться!!!

Додатковий рік і зайві предмети

Батьки вважають, що із запровадженням 12-річки якість знань дітей не покращиться. Мовляв, у сучасного учня немає стимулів навчатися, а окремі предмети розповідають про одне і теж.

- Як мама, вважаю, що 12-річка - це перекладання з пустого в порожнє, - розповідає мати випускника Інна Панькова. - Змінювати потрібно саму програму, методи викладання. Позабирати такі предмети: «Я і Україна», «Основи здоров’я», які дублюють один одного. Самі вчителі говорять про те, що діти зараз інші. Конфлікт є у викладанні та сприйняття матеріалу учнями. У мене взагалі враження, що реформи в такому вигляді як вони є, проводять, щоб зробити наших дітей тупішими і обмеженими. Бо таким народом простіше керувати.

Крім того, необхідно мотивувати школярів. В протилежному випадку, вони просто «протиратимуть штани» зайвий рік.

- На сьогоднішній день і так потрібен дуже сильний контроль старшокласників, - каже мати першокласниці Аліна Мединська. - Зараз 11 клас куди хоче, туди й ходить. Захотіли – пішли в школу, не захотіли – собі каву п’ють. А тут уявити собі, що це буде ще на рік довше! До 18 років вони будуть лише вчитися. Це дуже складно. Якщо ж це буде не просто контроль, а поставлене перед дітьми завдання, тоді інша справа. Щоб всі випускні екзамени були у формі ЗНО. Щоб їх не приймали ті ж самі вчителі, які вчили дітей. Тоді вони будуть вчитися. І у 18 років матимуть свідомість. Тим паче, знання треба отримувати на практиці. Якщо ці 12 років будуть навчати за професійним спрямуванням, то така система має існувати.

"Треба дотримуватись інтересів дитини"

Ірина Трембовецька, вчитель СЗОШ №29

- Досить багато з того, що дитина вивчає зараз у школі нічим не допоможе їй у дорослому житті, І навпаки, ті знання, які потрібні, у школі дитині не надаються. Тобто, навчальні програми потрібно максимально приблизити до вимог сучасного життя. Впровадження 12-ти річної системи освіти у нашій державі є необхідним. Головне правильно впроваджувати цю реформу, дотримуючись інтересів дитини. Перехід від садочку до школи повинен бути поступовим. Потім навчати основним загально-розвиваючим предметам. Під час вивчення загально-необхідних предметів – математика, мова, література, історія, біологія, хімія фізика, інформатика, іноземна (а краще не одна) – дитина повинна визначити, у якому напрямку вона хотіла б працювати у подальшому. Ну і старша школа – це чітко допрофільне навчання.

"Потрібно змінювати педагогів"

Роман Миколаїв, директор департаменту освіти і науки

- Я вкрай скептично налаштований до цієї реформи і вважаю, що вона буде цілковито і повністю провалено і вірогідно відмінена черговим новим міністром освіти (а така зміна, витають чутки в повітрі, може статись уже влітку). Я налаштований не прости самої ідеї реформи, ні, вона дуже гарна, вона правильна, вона більш ніж на часі. Але ця у нас симулюється, а я б навіть сказав - фальсифікується. Тому, що всяку реформу проводять не в кабінетах, а підготовленими кадрами на місцях. В Україні ж тільки шкільних учителів майже 500 тисяч осіб. Власне саме учитель і є головною перепоною в проведенні реформи. Український вчитель навчений за старою радянською методологією, завдання якої: давати певну кількість знань, чим більше, тим краще. Тоді як, освіта має освітлювати душі, себто робити людину щасливою. А щастя можливе тільки тоді, коли людина буде успішною, тобто умітиме вибирати професію, створювати сім'ю, вирішувати конфлікти, перемагати у боротьбі, не боятись помилятися. Цьому всьому не вчить українська школа, бо цьому не навчений український вчитель. Тому, не звільнивши 80% нинішніх учителів (цифра цілком умовна, аби показати масштаб проблеми), всяка реформа буде піддана деструкції тими, хто мав би її здійснити. Задум реформи полягає у заміні сучасної школи де навчають діти з 1-го по 11-1 класи, на освітні заклади 3-х ступенів. Тільки, без зміни програми навчання, це лише додавання одного року навчання, отже відібрання одного року вільного життя у дитини. Необхідний кардинальний перегляд програм навчання в бік грандіозного зменшення кількості інформації і масштабного збільшення учбового часу на розвиток критичного мислення, уміння викладати власну думку, обирати оптимальний шлях, будувати стосунки, етиці та етикету. Річ не в матеріальній базі, річ у тому, що у нас немає кадрового потенціалу провести реформу. Починати треба з підготовки студентів педагогічних ВНЗ. Створювати нову освіту потрібно в кілька етапів, спочатку підготувати педагогів для початкової школи і запустити реформу початкової школи, в той час готувати педагогів для середньої школи, далі педагогів для профільної школи. Реформа повинна зайняти 14 років, коли паралельно буде існувати стара і нова школа.

"Шкільні знання мають бути практичними"

Сергій Горбачов, директор ЗОШ №48 міста Києва

- Мене вражає, що безліч людей плутають мету з інструментом. 12 років навчання – це інструмент для досягнення мети отримання якісної освіти. Зараз діти перенавантажені. Навіть якщо просто зробити три роки замість двох, це відразу дасть можливість дітям жити власним життям. Зараз учні мають 7-8 уроків щодня. Якщо зробити три роки замість двох, то діти будуть мати більше уроків при навантаженні 6 годин. 12 років навчання – це велике завдання. Адже зміниться зміст та мета освіти. Не потрібно напихати дитячу голову непотрібними знаннями  та інформацією, а дати розуміння того хто він є, що він може робити. Дати розуміння компетентностей у тому як застосовувати отримані знання в реальному житті. Взагалі треба змінювати наповненість уроків матеріалом, який буде дітям необхідний. Якщо це математика, нехай вчаться рахувати площу приміщення, скільки треба шпалер, щоб його обклеїти. Якщо це фізика, хай знають яким чином здійснюється електричне живлення у квартирі, як розрахувати чи вистачить проводу для під’єднання певного приладу. Чи вистачить потужності в мережі, щоб ставити у квартирі нагрівач? Завдання мають бути суто практичними. Треба переходити  на 12-річну систему так, щоб дітям було цікаво.

Читайте також:

За оцінками та прогулами - в онлайн. У хмельницьких школах хочуть ввести електронні журнали

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Ірина Волошина

    самі ж вчителі проти цієї реформи, діти і батьки теж. то нащо тільки дурно гроші витрачати на неї... не розумію, так, щоб потім відмити і сказати, що ми щось робили...
  • Олександр Зінчук

    ООО що знов 12 -річна школа))) За Ющинка вже таку школу питалися зробити і що з того сталося??? Книжків не було, а якщо було через пів року но тільки за перший семестр)) Це напевно нова програма щоб не протирати рік штани і після школи в армію зразу забирати. Хай вони про свою освіту подумають, а то пів Верховної ради державну мову не знаю.
  • Мастер Автополив

    Я могу предположить, что этот год - это отсрочка для правительства, чтобы новые люди попозже выходили на рынок труда. Мы же как то усваивали программу за 10 лет и ВО получали, кто хотел. Или матан и сопромат с тех пор изменились? Или фундаментальные основы химии?
  • AnnaDayDream

    "- Мене вражає, що безліч людей плутають мету з інструментом. 12 років навчання – це інструмент для досягнення мети отримання якісної освіти. Зараз діти перенавантажені. "

    ні, чоловіче, це повна фігня, те що ти несеш. З такою "програмою" освіти, діти не можуть бути перевантажені. Вони за 11 років по англійськи не говорять а бекають. Більшість предметів просто для галочки. І 12 років "відбування" - це просто дурному радість! Абсолютно ! В місті діти мало чого вчать, а в селах просто дурачка валяють як вчителі, які досить слабкі професіонали, так і учні.

    Треба вам навчитись реально оцінювати ЗНАННЯ, а в міносвіти перестати грати повних придурів, і перероформатувати програму. І 12 років - це просто "АХІНЄЯ"
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:45 Вважались зниклими безвісти. «На щиті» повернулись троє військових з Хмельниччини 19:51 Хмельничанин відсудив у сусідів кошти за затоплення квартири 19:02 Тепло повертається: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 18:18 Пережила голод, війну та смерть синів: жительці Хмельницького виповнилось 105 років Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 17:29 Восьмий день у Хмельницькому шукають 70-річну Галину Кудлу 16:59 Шахрай представився поліцейським і ошукав хмельничанку на 38 тисяч 16:26 У Хмельницькому перекриють рух вулицею у центрі міста 16:04 Скорочення Хмельницького обласного ліцею. Що про це відомо 15:33 Судитимуть жителя Кам'янеччини за зрізані три десятки дерев у «Подільських Товтрах» 15:00 Новий сезон ВСІМ Бізнес-ліги: склад учасників і календар матчів 14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку 13:59 За вбивство чоловіка жителька Хмельниччини сяде на 9 років за ґрати 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up