За оцінками і прогулами - в онлайн. У хмельницьких школах хочуть ввести електронні журнали

За оцінками і прогулами - в онлайн. У хмельницьких школах хочуть ввести електронні журнали
  • Побачити оцінку своєї дитини чи перевірити її присутність на уроці хмельничани зможуть онлайн.
  • У хмельницьких школах вже з 1 вересня можуть з’явитися електронні журнали.
  • На розробку електронного сервісу із міського бюджету планують витратити близько 75 тисяч гривень. Але паперові журнали поки не відмінятимуть.

За оцінкою – в онлайн. У хмельницьких школах хочуть поступово замінити звичайні журнали на електронні. Таке нововведення планують запустити вже з нового навчального року. Та користуватися популярними інтернет-платформами типу Щоденник.ua освітяни не будуть. Натомість, розроблятимуть власний хмельницький портал.

Аби батьки контролювали

Хмельницькі педагоги вже використовують сучасні інтернет-ресурси та мультимедійні засоби навчання на уроках. А от шкільна документація все ще ведеться хоч і в друкованому, зате паперовому варіанті. Аби поступово перевести навчальні заклади на електронний документообіг у департаменті освіти планують впровадити онлайн-журнали. Ще однією причиною впровадження новинки називають батьківський контроль над власними дітьми та учителями. Про це vsim.ua розповів керівник департаменту освіти  Роман Миколаїв.

Відео дня

- Ми працюємо над впровадженням електронного журналу, так, щоб батьки і контролюючі органи щодня бачили, які оцінки і чи виставляються учителями, - пояснює Роман Миколаїв. – Також це робиться для поступового переходу на електронний документообіг.

Скільки коштуватиме нововведення?

Електронний журнал планують запровадити в усіх комунальних закладах міста вже у новому навчальному році. Розробляти онлайн-сервіс ще не почали. На виготовлення необхідно 2-3 місяці. Обійдеться такий портал недешево. Та в освіті переконують, з батьків грошей не збиратимуть. А серед розробників оголосять конкурс.

- Головний задум подав приватний підприємець, запропонував ціну. Але ми не маємо права розглядати тільки одну пропозицію, тому звернулись ще в ХНУ, - каже Роман Миколаїв. - Орієнтовно , перемовини ведемо з різними розробниками. Журнал буде працювати безкоштовно для шкіл та батьків, місту ж вартість програми становитиме 75 тисяч гривень. Це буде цілком хмельницький продукт, без залежності від Києва.

За бажанням батьків можна буде навіть підключити мобільний сервіс, який в кінці тижня надсилатиме їм sms з усіма оцінками та пропусками дитини. Але, зазначають в департаменті, це буде вже платна послуга. Орієнтовно за неї доведеться платити щомісяця по 20 гривень.

За користування “електронкою” вчителів преміюватимуть

Користуватися онлайн-журналом зможуть учителі, батьки та інспектори департаменту освіти. Учні доступу до оцінок не матимуть. Батьки зможуть бачити відмітки тільки своєї дитини. А от педагогам, директору школи та департаменту освіти будуть доступні всі журнали. У департаменті стверджують, що особливого навчання для використання електронного журналу не потрібно, достатньо буде інструктажу і певної методичної допомоги системного адміністратора на початках.

- Куди важливіше постійно контролювати і мотивувати учителів виставляти оцінки в електронний журнал. Для цього ми будемо надавати додаткову премію в розмірі 10% окладу тим вчителям, хто сумлінно і без затримок вестиме журнал. Окрім того, в школах буде введена додаткова штатна посада системного адміністратора для обслуговування журналу і надання технічної допомоги педагогам, - розповідає Роман Миколаїв.

Про те, що вже незабаром учителі зможуть виставляти оцінки клікаючи мишкою, попередили й директорів шкіл. Разом із тим, паперові журнали поки не відмінятимуть. Тож ставити відмітки доведеться в два журнали – класичний та електронний. А от учнівських щоденників модернізувати не будуть. Вони й далі виконуватимуть роль посередника між батьками та вчителем. До того ж, десь же треба записувати домашнє завдання.

Журналісти vsim.ua запитали в директорів  хмельницьких шкіл, як вони  ставляться до нововведення.

«Ефективність онлайн-журналу треба бачити в роботі»

Оксана Віхтюк, директор колегіуму імені Володимира Козубняка

- Думки, щодо впровадження онлайн-журналів, звичайно, неоднозначні. Якщо це дійсно буде співпраця між батьками, школою та учнями, то це лише плюс. Адже буде контроль батьків за своїми дітьми. Зараз же діти не завжди дають щоденники на оцінки, тим паче на низькі відмітки. Тож думаю, що задумка непогана. Наскільки вона зреалізується будемо бачити в роботі.

 

«Вчителі не готові до електронних журналів»

Сергій Ткач, директор ЗОШ №6
- Особисто я – прихильник таких електронних журналів. Вони потрібні. Але щоб взяти їх у користування треба впровадити низку заходів. Насамперед, має бути людина, яка б відповідала за організацію цього процесу. Вона буде консультувати, показувати та роз’яснювати як ним користуватись. Але заносити відомості мають самі вчителі. Однак, вчителі не готові на сьогоднішній день їх заповнювати. Часто-густо буває, що після уроку вчитель може не виставити оцінку в звичайний журнал, а поставити згодом. То з електронним журналом такого не трапиться. Батьки не бачать оцінок в журналі кожного дня, є деякі вчителі, які цим користуються. Буває, що діти дають щоденники тільки на позитивні оцінки. А деякі вчителі й не акцентують на цьому увагу. А так буде можливість бачити всі учнівські відмітки. Також бувають випадки коли класні журнали «пропадають», особливо випускних класів. То із запровадженням електронного журналу всіх цих недоліків можна буде уникнути. Також впровадження електронного журналу дасть змогу підвищити рівень комп’ютерної грамотності вчителів.

«Електронний журнал покаже реальну роботу вчителя»

Алла Смертюк, директор ЗОШ №7
- Я вже не можу дочекатись, коли електронні журнали будуть впроваджені. Адже це покаже реальний результат роботи, в першу чергу, вчителя, а потім вже й дітей. Можливо, колись були й виправлення оцінок. А в електронному варіанті цього вже ніхто не зможе зробити. В нашій школі електронним журналом зараз не користуються. Хоча раніше був такий етап, коли заклад брав участь у подібному проекті. Та тоді вчителі відмовились. А сучасний стан розвитку освіти повинен сприяти позитивному впровадженню нових технологій. Звичайно, виникає проблема з тим, хто має заносити оцінки. Хоч зарплата вчителя і збільшилась, але треба буде вносити корективи у посадові обов’язки класного керівника, вчителя-предметника та вчителя-інформатика.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ірина Волошина

    вже електронні журнали появляться, тоді ще й електронні щоденники, а потім і зошити, щоб зовсім писати розівчились...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:45 Вважались зниклими безвісти. «На щиті» повернулись троє військових з Хмельниччини 19:51 Хмельничанин відсудив у сусідів кошти за затоплення квартири 19:02 Тепло повертається: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 18:18 Пережила голод, війну та смерть синів: жительці Хмельницького виповнилось 105 років Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 17:29 Восьмий день у Хмельницькому шукають 70-річну Галину Кудлу 16:59 Шахрай представився поліцейським і ошукав хмельничанку на 38 тисяч 16:26 У Хмельницькому перекриють рух вулицею у центрі міста 16:04 Скорочення Хмельницького обласного ліцею. Що про це відомо 15:33 Судитимуть жителя Кам'янеччини за зрізані три десятки дерев у «Подільських Товтрах» 15:00 Новий сезон ВСІМ Бізнес-ліги: склад учасників і календар матчів 14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку 13:59 За вбивство чоловіка жителька Хмельниччини сяде на 9 років за ґрати 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up