14 жовтня — Покрова Пресвятої Богородиці: які традиції має свято

14 жовтня — Покрова Пресвятої Богородиці: які традиції має свято
Фото ілюстративне
  • Сьогодні відзначають головне осіннє християнське свято. Які традиції та звичаї пов'язані з цим днем, дізнавайтеся на нашому сайті.
 

14 жовтня відзначають головне осіннє християнське свято — Покрову Пресвятої Богородиці.

Свято відзначається у пам’ять явища у Влахернському храмі, коли Божа Матір захистила своїм покровом вірян. За переказами, під час війни у Константинополі віряни молилися в храмі. Раптом його склепіння розкрилося і люди побачили Пресвяту Діву. Вона підійшла до Престолу, зняла з голови покривало та простягнула його над людьми, що молилися в храмі. Християни вірять, що цей Покров оберігає та захищає їх.

Традиції свята:

Відео дня

У цей день віряни моляться Богородиці та просять в неї міцного здоров’я, захисту та допомоги в сімейному житті.

Як і на інші релігійні свята у цей день заборонена домашня робота. Не варто сьогодні займатися прибиранням чи пранням, шити тощо. 

А ще 14 жовтня не можна лихословити, обманювати і ображати оточуючих. 

Вірили, що у цей день потрібно обкурити будинок димком від підпалених гілочок яблуні або вишні. Так прикликають удачу. А ще говорили, якщо в цей день протопити піч дровами яблуні, то взимку в будинку не буде холодно.

Окрім цього, саме на Покрову у наших предків починався сезон весіль. Говорили, якщо зіграєш весілля на Покрову — життя в шлюбі буде щасливим.  

Прикмети на Покрови Пресвятої Богородиці:

  • Якщо дуб і береза до Покрови не скинуть все листя, то зима буде суворою.
  • Якщо у цей день вітер південний – зима буде теплою, західний – сніжною, а якщо північний і східний – то холодною. 
  • Якщо на Покрову падає сніг, то  8 листопада піде сніг.
 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів 18:27 Військових запрошують на «бакототерапію»: що це за проєкт photo_camera 17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря Від читача 16:19 Хмельницький драмтеатр у лонглісті Всеукраїнського Фестивалю-Премії «ГРА» 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше 13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera 11:53 У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС photo_camera 11:12 У Лезневому зупинили водія під наркотиками photo_camera 10:04 5 років тюрми дали хмельничанину, який обкрадав підвали й підсобки багатоповерхівок 09:25 24 квітня на трьох вулицях і провулку в Хмельницькому не буде води
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up