15 лютого відзначають Стрітення — одне з дванадцяти найпочесніших свят

15 лютого відзначають Стрітення — одне з дванадцяти найпочесніших свят

Стрітення Господнє — одне з найдавніших і шанованих свят. 

Це свято входить в число двунадесятих свят, які розповідають про земне життя Ісуса Христа і Діви Марії. Святкують Стрітення через 40 днів після Різдва Христового - це точка в часі, де з'єдналися Старий і Новий Завіти.

Історія свята

У перекладі з церковнослов'янської "стрітення" означає "зустріч". Християни святкують його з IV століття нашої ери. Це свято на честь принесення до храму немовляти Ісуса Христа.

За переказами, через 40 днів після народження Ісуса Марія і Йосип вирушили з новонародженим з Віфлеєму в Єрусалим. Батьки принесли Ісуса до храму для причастя. На порозі храму батьків з немовлям зустрів святий Симеон. Переказ говорить, що цієї зустрічі старець чекав майже 300 років. Саме Симеон проголосив появу Месії.

Відео дня

За довге життя він написав і переклав чимало релігійних праць. В одній з них він прочитав пророцтво, що Діва Марія отримає непорочне зачаття і народить Спасителя. Того ж дня зійшов Ангел з небес і підтвердив це. А ще сказав Симеону, що в день, коли старець побачить істинного Спасителя, його душа покине тіло і відправиться до раю.

Симеон, побачивши пару з немовлям, взяв малюка на руки, підняв над головою і проголосив Спасителем людського роду. Після цього Симеон помер.

Стрітення Господнє уособлює велику радість, адже на Землю зійшов Спаситель. На іконах Ісуса зображують з сяючим німбом над головою, на руках праведного старця, благословляючи його і всіх людей. Хоча є в цьому святі і місце для смутку: Богородиця розуміла, яка доля уготована її синові, але покірно прийняла Волю Божу в ім'я порятунку людства.

Прикмети на Стрітення

У народі вважається, що 15 лютого зима зустрічається з весною. У цей день звертають увагу на погоду - адже яка погода на Стрітення, така і весна буде:

Стрітення Господнє радять провести в колі сім'ї і близьких, пробачити образи і примиритися з родичами. Якщо є можливість — відвідайте храм і помоліться. На Стрітення освячують воду і свічки.

Також 15 лютого в Україні відзначають  День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. У світі День операційної медичної сестри, Міжнародний день дітей, хворих на рак та День святкування самотності.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Olga Matsyuk

    Востаннє)
    Наступне буде 2 лютого, так як і має бути.

keyboard_arrow_up