18 січня - Водохресний Святвечір: що не варто робити

18 січня - Водохресний Святвечір: що не варто робити
radiotrek.rv.ua
  • Сьогодні відзначають Хрещенський святвечір.
  • Увесь цей день віряни постують, а у  храмах освячують воду. 
  • Увечері родини збираються за святковим столом.
  • Які традиції пов'язані з цим днем, читайте далі.

Сьогодні, 18 січня, православні християни святкують Надвечір’я Богоявлення, яке у народі ще називають Другий Святвечір або ж Голодна кутя.

Протягом дня віряни дотримуються суворого посту. А у храмах 18 січня проводять велике освячення води. Її обов'язково п'ють під час Святої вечері. Вірять, що ця вода "відганяє всяке лихо". Кажуть, що вона не псується, а якщо її заморозити, то на поверхні з’явиться зображення хреста.

За традицією ввечері 18 січня родина збирається за святковим столом. Сідають вечеряти, коли засяє перша зоря.

Відео дня

Спочатку господар окропляє свяченою водою всіх присутніх, щоб не хворіли. А після вечері всі кладуть свої ложки в одну миску, а зверху – хлібину. Вірили, що тоді у домі завжди буде хліб. 

Що не можна робити 18 січня:

  • Не можна лаятися 
  • Не можна, аби на столі була парна кількість страв.
  • Коли набираєте святу воду, не можна думати про погане.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
17:45 Мешканець Хмельницького району отримав 9 років за вбивство 17:09 Хмельничан опитуватимуть про користування громадським транспортом: як це відбуватиметься 16:42 Комунальне підприємство на Теофіпольщині змусили заплатити за незаконну вирубку лісу 16:04 Для міської лікарні купили обладнання на 26,5 мільйона (ФОТО) photo_camera Від читача 17:26 Проект Брама вступив у боротьбу за чистоту медіа-простору 15:57 Скільки коштує навчання у хмельницьких ВНЗ (ІНФОГРАФІКА) 15:21 Промисловості Хмельниччини вимикатимуть світло ввечері 8 травня 14:11 На фасаді університету в Кам'янці відкриють дошку пам’яті воїну Руслану Козаку 13:00 Через ворожу атаку ввечері можливі відключення, – «Укренерго» 12:14 В аварії поблизу Хмельницького постраждав 17-річний мотоцикліст 11:00 У Шепетівці чоловік з наркотиками пропонував поліцейським 10 тисяч гривень хабаря 10:02 Залишила прощальну записку: на Хмельниччині шукали дитину 09:01 На сусідній Вінниччині атаковано енергооб’єкт 20:49 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками. Хто вони 20:15 Дев’ять тисяч доларів хотів заробити хмельничанин переправою чоловіка за кордон, — поліція. 19:41 У Хмельницькому районі шукають зниклого чоловіка: прикмети 19:05 Потрібна кров для 8-річної хмельничанки Лізи: як допомогти 18:46 Зберігав наркотики, пропонував хабар: шепетівчанину загрожує тривалий термін ув'язнення 18:18 З якою швидкістю їздять тролейбуси у Хмельницькому (КАРТА) 17:56 В ОДА розповіли, скільки коштів отримали в кредит підприємці Хмельниччини у квітні
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up