21 лютого відзначають Міжнародний день рідної мови. Історія та цікаві факти

21 лютого відзначають Міжнародний день рідної мови. Історія та цікаві факти
  • Міжнародний день рідної мови в Україні відзначають вже 22 роки поспіль. Це свято бере початок від трагічних подій 1952 року в Бангладеш.

  • Дізнавайтесь захоплюючі і маловідомі факти про українську мову, які показують різноманітність нашої мови.

Останній місяць зими наповнений святами та знаковими датами. У вівторок, 21 лютого, в усьому світі відзначають Міжнародний день рідної мови. Розповімо вам трагічну історію як виникло таке свято та незвичайні факти про українську солов’їну мову, які ви могли не знати. 

Історія походження свята

Історія свята офіційно розпочинається від 1999 року, коли ЮНЕСКО прийняла рішення підтримати мовне різноманіття у світі. Його заснування пов'язано з подією, що відбулася 21 лютого 1952 року в Бангладеші (Східний Пакистан).

У цей день розстріляли місцевих протестувальників через їхнє бажання зберегти рідну мову. Оскільки влада країни визнала урду як єдину державну мову. Однак урду на той час розмовляли лише три відсотки населення.

Відео дня

Натомість більшість жителів Східного Пакистану послуговувалися бенґальською мовою. Таким чином, протестувальники загинули, обороняючи рідну мову. З 1971 року, коли Східний Пакистан став незалежною державою, в цей день згадують вбитих протестувальників, які стали народними мучениками.

З нагоди події, що сталася в Бангладеші, ЮНЕСКО затвердив 21 лютого Міжнародним днем рідної мови. Свято розпочали відзначати у 2000 році. Тож цього року ми робитимемо це вже 22-й раз. До слова, за даними ЮНЕСКО сьогодні у світі існує близько 6 тисяч мов, 43% з них знаходяться під загрозою зникнення. Зокрема, лише в Європі під загрозою перебувають 30 мов, 13 із яких – на межі зникнення.

Додамо, що до Міжнародного дня рідної мови Хмельницька школа мистецтв (вул. Героїв Маріуполя, 3А) організовує арт-квест в межах конкурсу «Знайомтесь - мистецтво!», який відбудеться 21 лютого о 15.30.

Також цього дня о 17.00 у великій залі школи відбудеться нагородження переможців ІV міського конкурсу з образотворчого мистецтва «Рідна мова калинова».

Цікаві та маловідомі факти про українську мову

Багато хто чув, що українська визнана однією з найкрасивіших мов світу. Ось ще кілька фактів про нашу рідну мову:

Нагадаємо, що щороку 9 листопада відзначається День української писемності, в який українці зазвичай пишуть національний радіодиктант.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Виталий Ткачук

    ВІТАЮ!

keyboard_arrow_up