Свято, яке створили через загрозу війни. 16 лютого відзначаємо День єднання України

Свято, яке створили через загрозу війни. 16 лютого відзначаємо День єднання України
  • Це зовсім молоде свято. 

  • Його встановили указом Президента лише минулого року.

Сьогодні, 16 лютого, в Україні відзначають День єднання. Це молоде свято, воно було засноване лише торік, указом президента Володимира Зеленського. Нагадаємо, як його запровадили та що цьому передувало. 

Історія запровадження Дня єднання

Ідея Дня єднання виникла на початку лютого 2022 року. Взимку торік росія стягнула військову техніку до кордонів України. Світові ЗМІ писали, що незабаром може розпочатись війна. Однією з можливих дат називали саме 16 лютого.

У відповідь на це Зеленський закликав українців не панікувати та назвав день можливого вторгнення Днем єднання України.

Відео дня

— Нас лякають великою війною та ще раз призначають дату військового вторгнення. Це вже не вперше. Але наша держава сьогодні сильна, як ніколи… Нам кажуть, що 16 лютого стане днем нападу. Ми зробимо його Днем єднання. Відповідний указ уже підписано. Цього дня ми вивісимо національні прапори, одягнемо синьо-жовті стрічки та покажемо всьому світу нашу єдність, — заявив Зеленський у зверненні.

Того дня у багатьох містах відбулися акції, присвячені Дню єднання. До слова, в столиці розгорнули 200-метровий жовто-блакитний стяг. Гігантський прапор України розгорнули і у Сєвєродонецьку. А вже

24 лютого 2022 року розпочалося повномасштабне вторгнення російський військових на територію України. 

Сенс Дня єднання

За словами Зеленського, це свято має згуртувати українців навколо національної ідеї і показати російським пропагандистам, що ми — єдиний народ.

— Українці мають різний рівень доходів, професію і віросповідання, але всі вони люблять свій дім і хочуть жити в мирі, — заявив Президент.

Як відзначати День єднання

В День єднання всі державні та житлові будівлі країни можуть підняти український прапор. Українці вітають один одного зі святом і приєднуються до святкування різними способами. Наприклад, 16 лютого можна прийти на роботу або навчання у вишиванці або прикріпити до одягу синьо-жовту стрічку. Багато батьків одягають у вишиванку дітей.

До свята в соцмережах ще торік запустили флешмоб. В рамках челенджу потрібно зробити фото з прапором України і поставити на фото хештег #UAразом, а потім передати це завдання іншій людині.

А як ви відзначатимете День єднання України?

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up