22 травня - День "літнього" Миколи: що потрібно сьогодні зробити, щоб біда оминала

22 травня - День "літнього" Миколи: що потрібно сьогодні зробити, щоб біда оминала
Фото: osoblyva.com
  • Сьогодні відзначають день перенесення мощей святого Миколая Чудотворця, в народі ж кажуть - "літнього" Миколи.
  • У цей день просять захисту від лиха та здоров'я.
  • Що у день Миколи, 22 травня, треба зробити, аби діти не хворіли та біси не гуляли, дивіться далі.

Святий Миколай є одним з найшанованіших святих у християнській вірі. Його вважають покровителем дітей, купців і моряків. Християни вшановують пам'ять святого двічі в році – 19 грудня та 22 травня. Говорять: "Два Миколи у нас — один з травою, інший з зимою". Цікаво, що до українського церковного календаря день Миколая у травні увів митрополит Єфрем лише у ХІ столітті.

До святого 22 травня звертаються за допомогою і просять позбавлення від бід. Миколаю моляться, щоб оберігав дітей, допомагав молодим парам, запобігав пожежам і захищав від злодіїв.

Також, "літнього" Миколи просять здоров'я для коней. Колись у цей день господарі виводили коней у поле на першу пашу і священики служили посеред села молебні та кропили коней свяченою водою. У цей час в полі вершники їздили верхи - "щоб нечиста сила коней не мучила".

Відео дня

На Миколая не можна відмовляти нікому, хто попросить вас про допомогу, інакше за сім’я терпітиме злидні і лиха. У цей день вітається будь-яка праця, але ножиць в руки не слід брати. А ще, до дня святого Миколая намагалися віддати всі борги, інакше не буде удачі весь рік.

Також, обов'язково намагалися 22 травня нагодувати знедолених людей, інакше протягом року доведеться голодувати.

Народні прикмети на 22 травня:

  • День Миколи був останнім терміном для посадки картоплі. Вважали, що, якщо її посадити пізніше, то вона, вже не встигне вирости, і урожай не збереш
  • 22 травня треба вмитися першою росою, щоб протягом року бути здоровим.
  • Жаби почали квакати - буде багатий урожай вівса.
  • Вільха зацвіла - пора сіяти гречку.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення Від читача 17:01 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up