Завтра, 28 листопада, починається Різдвяний піст. Закінчиться він аж у ніч перед Різдвом - 6 січня. Триває піст сорок днів і церковному статуті має назву "Чотиридесятниця". Також його ще часто називають "Пилиповим постом", оскільки починається він після 27 листопада — дня пам'яті святого апостола Пилипа.
Заборони. Під час посту не можна вживати м’ясо, вершкове масло, молоко, яйця, сир. Крім того, у понеділок, середу й п’ятницю посту не можна вживати рибу і вино та олію. Риба під час Різдвяного посту дозволяється в суботу, неділю й великі свята. Але з 2 січня по 6 січня піст підсилюється, і навіть у суботу й неділю рибу не їдять.
Пам'ятайте, що постити корисно не для всіх. Дотримуватися суворого посту не варто важкохворим людям, тим, хто нещодавно переніс операцію, маленьким дітям, вагітним та матерям, які годують дітей. До посту слід підходити з обережністю.
Поради. Білкову їжу виключати з раціону треба поступово, оскільки при різкій зміні харчування шлунок може не впоратися. Під час посту бажано вживати різні види продуктів: овочі та фрукти краще їсти у будь-якому вигляді (сирі, печені, варені, тушковані), також до раціону слід добавити горіхи та бобові, у певні дні рибу, рослинні олії, різноманітні каші.
Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.