5 днів без світла: дізналися, коли мешканці Ружичної будуть з електроенергією

5 днів без світла: дізналися, коли мешканці Ружичної будуть з електроенергією
  • Близько 400 будинків у Ружичній залишилися без світла.

  • Розповідаємо подробиці цієї історії.

У місцевих пабліках з’явилася інформація про відключення світла протягом тривалого часу в мікрорайоні Ружична. Мовляв - все через борг перед “Хмельницькобленерго” мешканців одного з кооперативу. 

Журналістка vsim.ua перевірила дану інформацію. Виявилося, що вона відповідає дійсності частково. Розповідаємо про все детальніше. 

Поїхали за кордон, а за світло не заплатили

В епіцентрі всіх подій опинився обслуговуючий кооператив “Керамік”. Він розташований на провулку Верейського. Входить до нього близько 400 будинків. Мешканці деяких виїхали за кордон. Про все це журналістці vsim.ua розповіла голова ОК “Керамік” Віра Марковська. 

Відео дня

За словами пані Віри, 24 січня близько 12 години у будинках кооперативу вимкнули світло. Причина - борги перед ТОВ “Хмельницькенергозбут”, договір з яким має кооператив. 

Борги не сплачували понад рік

Начальник відділу маркетингу та зв’язків з громадськістю ТОВ “Хмельницькенергозбут” Роксолана Мельничук пояснила, чому світло вимкнули у всіх мешканців, а не лише в боржників. Каже - договір укладений напряму з обслуговуючим кооперативом, а не з кожним будинком окремо. 

За її словами, споживачі мали заборгованість, яка не сплачувалася більше одного року. Саме тому вони були відключені. Проте, станом на 29 січня, це питання вже є врегульованим. Його вирішили за допомогою часткової оплати та реструктуризації боргу. 

Нагадаємо - 29 грудня Кабмін дозволив відключати боржників від комунальних послуг, стягувати з них борги, нараховувати штрафи та пені, а також звертатися постачальникам до суду. Виключення складають мешканці прифронтових та окупованих територій.

На початку 2022 року сума комунальних боргів українців складала 81,6 мільярда гривень, а на 1 квітня 2023 року — 140 мільярдів гривень. Про це повідомив Центр громадського моніторингу та контролю. 

Раніше журналіст vsim.ua пояснював, у яких випадках можна скасувати нарахування за комуналку, що робити з боргом, якщо немає грошей, щоб погасити його повністю, та що може бути тим, хто не платить. Дізнавайтеся про все це за посиланням. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Tereshenko

    Тож писали вже що начальник кооперативу кошти за електроенергію збирала, а в енергозбут не передавала, ось звідки і взялася така заборгованість. 400 осель, навіть по 100 кВт в місяць, то це 40 тисяч кВт увесь масив споживає в місяць. То це біля 100 тисяч гривень в місяць, а за рік то 10 мільйонів гривень.  А масив зареєстрований по споживанню на одну особу, то це по документах яка заборгованість виходить... не зрівняти за квартирою, наприклад, в хрущовці де в місяць споживання біля 50 кВт.
  • Ксения Гладкова

    lol
  • Taisiia

    Потрібно було запитати мешканців, а не Віру Іванівну, за час головування котрої борги зростають, а справжніх крадіїв ел. енергії вона так і не називає. Відповідь очевидна.

keyboard_arrow_up