Борги за комуналку: коли можна скасувати та як платити частинами

Борги за комуналку: коли можна скасувати та як платити частинами
Ілюстративне фото
  • Українців, і хмельничан зокрема, вже можна відключати за борги та стягувати гроші через суд.

  • Дізнавайтеся, у яких випадках можна скасувати нарахування та що робити, коли немає грошей заплати всю суму відразу.

Три тижні тому, 29 грудня, Кабмін дозволив відключати боржників від комунальних послуг, стягувати з них борги, нараховувати штрафи та пені, а також звертатися постачальникам до суду. Виключення складають мешканці прифронтових та окупованих територій.

На початку 2022 року сума комунальних боргів українців складала 81,6 мільярда гривень, а на 1 квітня 2023 року — 140 мільярдів гривень. Про це повідомив Центр громадського моніторингу та контролю. У цьому матеріали пояснюємо, у яких випадках можна скасувати нарахування за комуналку, що робити з боргом, якщо немає грошей, щоб погасити його повністю, та що може бути тим, хто не платить.

Скасування нарахованої плати за послуги

За відсутності споживача у помешканні 30 та більше днів можна скасувати нарахування плати у цей період. У такому випадку потрібно підтвердити відсутність документом. Таким може бути, до прикладу, довідка з місця роботи чи навчання. Все це не стосується опалення, за яке потрібно платити у будь-якому випадку, а також усіх послуг, які надаються через лічильник.

Відео дня

Скасувати всі нарахування за комунальні послуги можуть люди, чиї помешкання пошкоджені або зруйновані внаслідок війни. В такому випадку вони мають звернутися до органів місцевого самоврядування, які передадуть інформацію постачальнику.

Реструктуризація боргу

Якщо боржник готовий платити, але не має грошей, аби погасити борг повністю, він може звернутися до постачальника послуги та укласти договір реструктуризації. В рамках нього сума ділиться на частини, які вносяться за обумовленим графіком щомісяця. Тривалість виплати боргу складає до п’яти років — це залежить від суми боргу та платоспроможності боржника.

Разом із платежами він повинен оплачувати поточні нарахування за надані послуги. Укладання договору реструктуризації є правом, а не обов’язком постачальника послуг, тобто він може у цьому відмовити.

Протягом терміну дії договору реструктуризації на борг не нараховується пеня, а постачальник не має права звернутися до суду, якщо споживач дотримується графіка платежів. Споживач з таким договором має праву на субсидію.

Стягнення боргу через суд

Постачальник послуг може звернутися до суду з заявою про примусове стягнення боргу. Найпростішим способом у такому випадку є наказне провадження. Відразу після звернення не викликаючи боржника суддя видає судовий наказ та починається процедура примусового виконання. Якщо споживач з цим не згодний, він може його оскаржити, і тоді постачальнику доведеться подавати цивільний позов.

При цьому слід зазначити, що термін давності у цивільних справах складає три роки. Тобто якщо у споживача є борг за п’ять років, то через суд можна стягнути тільки за останні три. Але це не звільняє споживача від обов’язку погасити весь борг. Якщо він цього не зробить, постачальник може, до прикладу, відмовити у повторному підключенні до відключених раніше комунікацій. Постачальник може й списати борг, але тільки за власним рішенням.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Майя Залізнюк

    А що робити з тими які мають гроші і не сплачують борги??  А ті що немають грошей(на пенсії,на з/п )ті плотять комунальні і не мають боргів.
  • Sigizmund Stoiko

    Пока цю владу зносити.Зелена чума нищить Україну і українців.Жид наркоман тікай

    ванильная содовая reply Sigizmund Stoiko

    А до чого тут влада???що людина має гроші но платити не хоче...чи хіба є щось даром?

keyboard_arrow_up