Безпритульні собаки Хмельницького: як їм живеться та хто їм допомагає

Безпритульні собаки Хмельницького: як їм живеться та хто їм допомагає
Хмельницький речовий ринок під час карантину
  • У притулку в Дубовому живуть близько 300 собак.

  • Після запровадження карантину охочих допомогти їм поменшало.

  • Хто за ними доглядає зараз та як живеться тваринам у місті?

У мікрорайоні Дубове розташований єдиний у місті притулок для безпритульних тварин, який регулярно приймає чотирилапих. Живуть там близько 300 собак. Привозять їх після стерилізацій, а також ДТП, отруєнь та інших бід, у які можуть втрапити тварини. Ми вирішили дізнатися, як притулок переживає карантин та як волонтери допомагають тваринам у місті.

Поменшало волонтерів

Про ситуацію в притулку розповів його завідувач Олег Кошовий. За його словами, найпомітніша зміна після запровадження карантину — зменшення кількості людей, які допомагають у притулку. Раніше частими гостями тут були школярі та студенти. Зараз же їх немає. Деякі труднощі виникають з кормами, але з цим допомагають волонтери. Тому собаки в притулку нагодовані. «Спецкомунтранс» забезпечує притулок кормами згідно з планом, але цього вистачає лише на половину тварин. Решту забезпечують волонтери.

Раніше ми розповідали вам, як собаки потрапляють до притулку. Основні причини — тимчасова перетримка після стерилізації, травми у ДТП, отруєння. Інколи собак просто підкидають. Буває й так, що собак із притулку забирають у новий дім. Із запровадженням карантину кількість собак, яких привозять та забирають, не змінилася. За словами Олега Кошового, цього місяця шістьох собак забрали нові господарі, а кількох тварин до притулку підкинули.

Відео дня

Волонтерам важко діставатися до притулку

У рамках карантинних заходів у Хмельницькому скасували автобусні маршрути. Тролейбуси продовжують працювати, проте через обмеження кількості пасажирів скористатися ним не завжди можливо. Поряд із притулком у Дубовому тролейбусної мережі взагалі немає. Спеціальним автобусним маршрутом №4, який пролягає вулицею Щедріна, можна скористатися лише за наявності перепустки.

Громадська організація «Врятуй життя» опікується частиною собак у притулку. Голова організація Олена Голубнича розповіла журналістам vsim.ua, що волонтерам складно діставатися до притулку. Декому доводиться йти через половину міста, витрачаючи годину часу на дорогу в один бік. У таких випадках волонтерам особливо важко повертатися додому, адже робота у притулку фізично важка. Олена Голубнича також відзначила, що більшість волонтерів — це жінки старше 50 років.

Попри це, зоозахисники не закликають людей приїжджати до притулку, аби не наражати нікого на зайву небезпеку. Олена Голубнича розповіла, що обов’язки в притулку розподілені, таким чином тварини всім необхідним забезпечені.

Олена Голубнича також розповіла, що намагається замовляти продукти для тварин із запасом, «тому що ніколи не знаєш, як завтра повернуться справи». Зазвичай їжу купували з розрахунку на тиждень, тепер же — на два—три тижні.

Підтримують тварин у місті

За словами Олени Голубничої, частина тварин у місті залишилася без постійного харчування через закриття закладів. Їм також намагаються допомогти. Як приклад голова організації навела речовий ринок. Згідно з постановою уряду, більшість торгових точок там не мають права працювати. Через це людей там мало, а собаки, що живуть на ринку, залишилися без звичного харчування.

Але зараз туди щодня їздять волонтери та підгодовують тварин. Займаються цим переважно жінки літнього віку. Волонтери «Врятуй життя» розвозять цим жінкам продукти. Таким чином собаки на ринку ситі та не йдуть в інші місця у пошуках їжі. Побачити цих тварин ви можете у нашому репортажі «Як виглядає хмельницький речовий ринок на карантині (ФОТО)».

У «Врятуй життя» є цілодобова волонтерська ветеринарна бригада, яка виїжджає на виклики для допомоги тваринам. Ситуації бувають різними — ДТП, отруєння чи навмисні поранення тварин. За словами Олени Голубничої, зараз бригада працює у звичному режимі та продовжує виїжджати на виклики.

Як ми вже писали раніше, будь-хто може взяти собі собаку з притулку. Але для цього потрібно підтвердити, що тварина буде жити у хороших умовах. В межах Хмельницького все це контролюють волонтери. Якщо охочий взяти собаку мешкає за містом, він має відзняти умови проживання для тварини. Віддають собак лише після стерилізації. Майбутньому власнику проводять інструктаж та складають акт про передачу тварини. Зокрема, там вказують дані про майбутнього власника. Тварину можна повернути до притулку, якщо вона не сподобається або з нею виникнуть проблеми.

Собаки у притулку. Фото з архіву редакції

Читайте також: Як живуть 300 собак у притулку в Дубовому (ФОТО, ВІДЕО)

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (22)
  • Andrii Lewchak

    В Дубовому це де?) дубова хіба що граматика у редакторів ваших)
  • Александр Качур

    Тобто розводтити безпритульних псів на ринку і підгодовувати їх то є добра справа а як вони з'їдять чи погризуть людину (дитину)
    то відповідальності за тих псів волонтери-пенсіонери "Врятуй життя" не несуть

    вася пупкин reply Александр Качур

    Згоден на всі 100%. Саме через покуси небайдужі до цієї проблеми люди і травлять бродячих псів ізоніазидом.
  • Татьяна Залевская

    Репост репост репост репост репост репост репост репост репост
  • Веледар Вогнищанин

    А діти Хмельницького, як?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина Від читача 17:01 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події 09:21 На Львівському шосе 25 квітня не буде води 19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів 18:27 Військових запрошують на «бакототерапію»: що це за проєкт photo_camera 17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up