Як Свято-Георгіївський храм на Франка переходив до ПЦУ (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Як Свято-Георгіївський храм на Франка переходив до ПЦУ (ФОТОРЕПОРТАЖ)
Світлини vsim.ua
  • Хмельничани підтримали перехід ще одного храму до ПЦУ. 
  • На місці люди скандували «УПЦ – це КГБ» та «Геть московського попа».
  • Більше тисячі присутніх проголосували за вихід з УПЦ (МП). 

Біля Свято-Георгіївської церкви УПЦ (МП), що поруч із залізничним переїздом на Івана Франка, від 17-ї години збираються люди.

Як інформує з місця події журналістка vsim.ua, хмельничани хочуть провести збори, щоб залишити «моспатріархат» і перейти до Православної церкви України.

17.23. Ворота до святині наразі зачинені. Біля храму чергує поліція. Через велику кількість людей, рух на перехресті Святослава Хороброго - Івана Франка ускладнений. Врахуйте це, плануючи своє пересування містом. 

Відео дня

17.28. Частина людей, як зазначає журналіст vsim.ua, вже пройшла на територію церкви. Відкрити ворота й впустити решту обіцяють о 17.30 і пустять решту.

17.30. Між прихожанами «моспатріархату» й хмельничанами тривають словесні перепалки.  

17.43. Хмельничани стоять з написами в руках «УПЦ – це КГБ». Лунають викрики «Слава Україні!», «Україна понад усе!», «Геть московських попів». Чути гімн.

У цей час прихожани УПЦ (МП), зазначає журналіст vsim.ua, активно обговорюють те, скільки заплатили протестувальникам. 

Увагу привертає плакат на одній зі стін. На ньому - дві світлини, що чітко показують різницю між московською ФСБешною релігійною структурою та українською церквою.

17.47. Люди активно ставлять підписи за перехід Свято-Георгіївської церкви УПЦ (МП) в лоно ПЦУ. 

17.57. Депутат Хмельницької міської ради Віталій Підгайчук оголосив присутнім, що зараз почнуться збори, і вони мають відбутися без провокацій.

18.20. Зареєструвалися 575 людей. Головою зборів обрали Володимира Пекарського, а секретарем – Світлану Бурчак.

18.30. Сотні людей стоять біля одного з входів на територію храму. Ворота святині розділили світло й темряву. Прихильники «моспатріархату»  одного боку співають церковних пісень російською, а хмельничани, тримаючи українські прапори, голосно скандують патріотичні гасла.

18.39. Біля храму відбувається спільна молитва.

18.45. Зареєстрували понад тисячу  людей.  Ухвалили рішення про перейменування святині. Її нове ім’я – церква Юрія Переможця.

18.49. Прихожани «моспатріархату» не збираються відмовлятися від храму.

«Мене хрестили в цій церкві, і мої діти хрестилися в ній, - каже одна з прихожанок УПЦ (МП). - І поки житиму я буду ходити до такої церкви».

19.02. Хмельничани прямують до храму. Ось-ось в святині залунає перша молитва українською. Люди утворюють живий «тунель слави» для московського попа. Його просять залишити українську святиню. Трохи посперечавшись, він усе ж виходить з храму.

19.04. Священнослужителі провадять в церкві перше богослужіння українською мовою.

19.36. Після молитви хмельничани співають гімн України.

20.11. У храмі, як зауважує журналіст vsim.ua, працюватиме ревізійна комісія. Вона повинна описати майно та опечатати приміщення. Опісля відбудеться підготовка документів для подачі в ОВА та юридичне оформлення переходу релігійної громади та храму до ПЦУ.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (32)
  • Читач57

    Що ви за українці,коли гинуть наші діти на війні,а ви пітримуєте расєйську нечисть,гряш ціна вам.Попи російські навіть в церкву невпускають загиблих воїнів щоб відспівати
  • Элен Сейл

    По перше з плакатами стоять дівчата яно не слов"янської зовнішності. Звісно,що іудейки скоріш за все,тому що зрозуміло хто за цим стоїть

    По друге , храму як такого тепер не буде - ніхто туди не піде, буде стояти пустий,як при комуняках.

    От згадаєте .

    РЕДАКЦІЯ, зробите репортаж після Великодня і покажете фото - скільки прихожан буде у Св.Георгіївському,у Соборі Пресвятої Богородиці,у Казанської Богоматері на Великому Світлому тижні.

      Давайте так і зробимо - покажете де сила і правда , щоб по чесному люди зрозуміли наскільки і кому ці храми важливі. Ок?

    Людмила Дьяченко reply Элен Сейл

    Шановна, ви хто рашистка та антисемітка ? Вам не соромно так говорити на дівчат вірянок, переходячи всі кордони людської гідності ?Хмельницький є місто, яке має

    ємпатію до людини любого кольору шкіри , національності, до новоприбулої

    людини через тимчасову втрату

    свого житла- іде жорстока війна. Ганьба вам, шановна хмельничанко

    Элен Сейл reply Людмила Дьяченко

    вірянки???? не смішіть)))) ПЦУ-шні тітушки ))))
  • Наташа Матвійчук

    В украіні Українська Церква.
  • Алена Назарчук

    Раніше ще треба було, з 14 року, а ще краще зразу , як здобули незалежність.

    Тетяна Лук'янова reply Алена Назарчук

    Алена Назарчук , слушно. Ще й нових купу набудували, а не тільки відновили на старих місцях.

    Алена Назарчук reply Алена Назарчук

    Тетяна Лук'янова  Зразу було взяти її відбудовувати українській. Я мала на увазі, треба було московські церкви зразу гнати, їх більшість була. Для чього?

    Тетяна Лук'янова reply Алена Назарчук

    Алена Назарчук , коли здобули Незалежність,  на цьому місці були якісь склади і рештки старої полкової церкви. Щодо 2014 згодна.

keyboard_arrow_up