Будівництво парковки у парку Чекмана: до справи причетний забудовник Скочеляс

Будівництво парковки у парку Чекмана: до справи причетний забудовник Скочеляс
  • Біля “чортового колеса” у найбільшому парку Хмельницького облаштовують парковку.
  • У міській раді дали “добро” приватникам будуватися у зеленій зоні, ще й назвали це благодійністю.
  • Роботи виконує підприємство “Терема”, співзасновником якого є батько депутата міськради Анатолій Скочеляс.
  • За такою ж схемою, даний забудовник вже звів ЖК “Paradise” біля того ж парку Чекмана. А починалося все так само - із парковки. 

Уся територія найбільшого парку Хмельницького відноситься до комунальної власності. Підтверджує це кадастрова карта. Призначення ділянки площею 55 гектарів - для збереження та використання регіональних ландшафтних парків.

Більшість території парку Чекмана - зелені насадження. Аби він був зоною саме для сімейного відпочинку, міськрада спочатку заборонила тут продавати алкоголь й закрила всі генделики, які були встановленні без погоджувальних документів. Взялися й за розвиток інфраструктури парку. Почали облаштовувати доріжки для велосипедистів і пішоходів.

Хто будує нову парковку і за чий рахунок

А з недавнього часу вирішили подбати й про комфорт для автомобілістів, віддавши під це ділянку 40 на 40 метрів з трав’яним покриттям біля в’їзду на територію зі сторони Гречан. А саме біля непрацюючого “чортового колеса”.

Відео дня

Журналісти vsim.ua навідалися на місце, де ведеться будівництво нової парковки. У вівторок, 17 липня, тут працювали робітники. Тут уже висипали щебінь для основи під покриття.   

Як повідомили vsim.ua в управлінні ЖКГ Хмельницької міськради, будівництвом парковки зайнялося приватне підприємство “Терема”. За словами керівника управління Василя Новачка, жодної гривні з бюджету на роботи витрачено не буде. Запевняє, що усе на себе взяв приватник, і це, за його словами, навіть "благодійність".

  • Людина захотіла зробити для міста подарунок, бачачи, що немає паркомісць взагалі біля парку. Паркувальний майданчик буде на балансі КП “Парки і сквери міста Хмельницького”, - каже Василь Новачок. - Можливо, там буде зроблена екопарковка.

Журналісти поспілкувалися з керівником комунального підприємства “Парки і сквери міста Хмельницького” Олександром Бондарчуком. Той запевнив, що нічого, окрім парковки, тут будуватися не буде.

  • Поки я тут буду, під нічим таким не підписуватимуся, - каже Олександр Бондарчук. - А парковка тут дійсно потрібна. На вихідні по Староміській припаркуватися просто ніде. А з цієї сторони взагалі стоянки немає. А коли до нас ще цирк приїжджає, то проблема ще більша. Тому парковка точно не завадить.

З'явиться ще одна багатоповерхівка?

Також Василь Новачок повідомив назву приватного підприємства, яке, нібито без вигоди для себе, вирішило подарувати місту парковку. Це - ПП “Терема”. Основний напрямок його роботи - організація будівництва будівель. Згідно із даними сервісу YouControl, його співзасновниками є Олександр Лапуцький і Анатолій Скочеляс. Останній є батьком депутата Хмельницької міськради, скандально відомого забудовника Олександра Скочеляса.

Також дана фірма пов’язана із скандальним будівництвом ЖК “Paradise”, що розташований на Староміській 1/1 біля входу в парк Чекмана.

Виявляється, саме ПП “Терема” брало в оренду ділянку, де уже звели висотку на 120 квартир. І надавалась діялянка їм саме під облаштування автомобільної парковки. Про це йдеться в ухвалі Рівненського апеляційного господарського суду. Дозвіл на оренду ділянки приватнику надала Хмельницька міська рада своїм рішенням від 30 жовтня 2013 року.

Попри усі кримінальні провадження, які відкривали правоохоронці і численні суди, ніщо не завадило ПП “Терема” звести багатоповерхівку неподалік парку Чекмана. ЖК Paradise позиціонує себе як елітний житловий комплекс на березі з розкішним виглядом на Буг.  Як відомо, ціни на нерухомість у даному будинку одні з найвищих у місті.

Піідприємство не надто поспішає сплачувати кошти на розвиток інфраструктури міста, як того вимагає договір про оренду. Фірма не раз прострочила терміни сплати. Не робила цього й після відповідних рішень суду. 

Згодом рішенням міськради їй дозволили відтермінувати перерахунок коштів. Дозволили це зробити до кінця 2017-ого. Але й досі, як повідомив vsim.ua заступник міського голови Хмельницького Андрій Бондаренко, цього приватник не зробив і було відкрито виконавче провадження про стягнення коштів.

Ми спробували взяти коментар у співзасновника ПП "Терема" і батька депутата Хмельницької міськради Анатолія Скочеляса. На телефонні дзвінки він не відповідає. Відповів інший співзасновник ікерівник ПП “Терема” Олександр Лапуцький. Привітавшись, він запитав, що нас цікавить. Коли почув, що звернулися з приводу парковки у парку Чекмана, сказав наступне:

  • Я зараз не можу говорити. Погано себе почуваю. Захворів. Давайте поспілкуємося наступного разу, - сказав Олександр Лапуцький.

На цьому розмова завершилася. Тому дізнатися позицію ПП “Терема” від нього ми так і не змогли.

Чи потрібна парковка хмельничанам

В групі Новини Хмельницького на vsim.ua ми запитали про те, чи потрібна парковка в парку Чекмана біля колеса огляду. Станом на 12:00 сьогодні, 18 липня, 65% висловилися “проти”.

Не дотримане законодавство?

Людмила Казімірова, член ГО «Подільське екологічне товариство», керівник ботанічного саду на території ХНУ

  • Однозначно - ні. Будівництво є можливим, якщо чітко дотримані проекту реконструкції парку та отримані відповідні дозволи в департаменті екології та природних ресурсів Хмельницької ОДА. Але із відшкодуванням втрат, принесених природно-заповідного фонду. Хочеться вірити, що дотримано природно-охоронне законодавство, яке є досить суворим. Я думаю, що воно, однозначно, не дотримане. Тому що таких дозволів вони б не отримали з юридичної точки зору. Департамент екології не мав би права давати такий дозвіл.

Альона Береза, голова ГО «Жіночий антикорупційний рух»

  • Нас це питання дуже зацікавило. Перевіряємо усю документацію. Парк є пам’яткою садового паркового мистецтва місцевого значення. Відповідно, він відноситься до природно-заповідного фонду, який має певний охоронний режим. Тому має обмеження щодо проведення там будь-якої діяльності. Тільки після отримання дозволів. Якщо говорити раціонально, то парковка для людей - зручно. Але я не бачу необхідності парковки в парку. Це пішохідна зона, де люди відпочивають, а не місце, де можуть в'їжджати автомобілі.

Щодо проекту та довзволів, то начальник управління ЖКГ Василь Новачок на словах запевнив, що такі є і ПП “Терема” працює за договором з міською владою. В департаменті екології та природних ресурсів Хмельницької ОДА цього нам поки не підтвердили і не спростували. Журналіст vsim.ua надіслав відповідний запит в облдержадміністрацію. Якою буде відповідь, чи має право ПП “Терема” будувати парковку в парку Чекманаю Слідкуйте з оновленнями на vsim.ua.

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (29)
  • Микола Український

    А де мЕР, чому не дивиться за деребаном, ой, йомувзамєн дозволили на стоянці вишиваночку намалювати... справа варта очільника міста.
  • George Zaremba

    Треба негайно припинити таке свавілля з боку корумпованих можновладців, щоб зберегти  наш парк "Чекмана". Шановні журналісти! Будь-ласка підніміть цю тему на телерадіоефірах міста, області, а може даже й країни. Бачите, правоохоронні органи не "хочуть" бачити, як Пєвнев, Скачеляс і Рудий деребанять та намагаються забудувати парк. Краще б на ці гроші визначили б накінець межі парку Чекмана та, відповідно, побудували б паркан. Так робиться у всі нормальних містах. Паркита сквери огорожують парканами, щоб в мозгах ні у кого навіть і не виникало ідей щось вкарасти че перекроїти.
  • Николай Коваль

    Чому не запитали в людей хочуть пюди цю парковку чи ні.Буде воняти в парку бензином.Ще не погано було б якби в парк ходила електричка.
  • пусик

    дясятки мільйонів закопують в землю на ці дорожки пішоходні, нахера їх там стільки?????? а для дітей збудувати щось цікаве чи хоть відремонтувати то що є, то .... грошей нема!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
14:55 Сказ на Хмельниччині: людей покусала хвора собака 14:50 Піреус Банк відкрив відділення у Хмельницькому (новини компаній) 14:09 Пензлик у животі та відрізаний член: лікарські історії від хмельницького уролога – Івана Воронюка photo_camera 13:35 У Хмельницькому чоловік викрадав котли з квартир у новобудовах Від читача 15:13 Стаття: Все, що потрібно знати про зубні імпланти: вирішення проблем зубів у Хмельницькому 13:01 Хмельниччину засипало снігом: яка ситуація на дорогах (ВІДЕО) play_circle_filled 12:37 Посмертна донорка з Шепетівки врятувала життя чотирьом людям photo_camera 12:04 На Хмельниччині жінка під час обіду зарізала чоловіка 11:40 Чи буде сніг? Прогноз погоди у Хмельницькому на 20-23 березня 11:14 П’яний водій насмерть збив хмельничанку і втік: що йому загрожує 10:22 Смертельна ДТП у Старокостянтинові: водій врізався у дерево 09:05 Негода на Хмельниччині: водіїв просять утриматись від далеких поїздок 20:16 До 10 років ув’язнення загрожує кам’янчанину за п’яне ДТП 19:31 У Хмельницькому попрощалися з Романом Синіцьким та Максимом Лобановським 18:44 У Хмельницькому районі водій насмерть переїхав 8–річну дівчинку 18:09 «За побратимів стояв горою»: історія 25-річного воїна Андрія Сидорчука з Хмельниччини photo_camera 17:21 «Я стала в 70 років малювати», – у Шепетівці відкрили клуб для літніх людей 16:39 У смерті немовляти підозрюють лікаря–гінеколога на Хмельниччині
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up