Будні хмельницьких копів: 22-річному Ярославу Болюху музика допомогла врятувати жінку від самогубства

Будні хмельницьких копів: 22-річному Ярославу Болюху музика допомогла врятувати жінку від самогубства

Минає рік, як у Хмельницькому запрацювала патрульна поліція. До кінця грудня на vsim.ua з'являтимуться історії з роботи поліцейських. Чого навчилися, що побачили і де відзначилися - про це все дізнавалися наші журналісти.  

 

Той зимовий день запам’ятався багатьом. 27 січня минулого року. Під будинком біля «Рукавички» великий натовп. Хтось спеціально прийшов, аби подивитись на «дійство». Інші просто не могли пройти повз і спостерігали за всім, що відбувається. Увага прикута на балкон п’ятого поверху. На вікні сидить жінка у вишиванці. Щось вигукує, матюкається і показує, що ось-ось зістрибне. Час від часу співає і поводиться неадекватно. Під будинком кілька екіпажів поліцейських, медики, рятувальники тим часом надувають «Куб життя». Той день залишився і в пам’яті лейтенанта патрульної поліції 22-річного Ярослава Болюха. 

Хлопець, як і всі хмельницькі копи, лише місяць патрулював вулиці міста. Тому не мав досвіду і про такі ситуації хіба лише чув від інших. Тому разом з напарниками змушений був орієнтуватись на місці.

Тільки імпровізація
Того дня 103 екіпаж, де був Ярослав Болюх, повертався з міського відділу поліції. По рації  черговий в екстреному режимі повідомив, що на Проскурівській жінка намагається викинутись з вікна. Та як поліцейські були найближче до місця, рушили туди. Патрульний згадує, доїхали за три хвилини і були першими. 

- Пам’ятаю, на балконі стоїть жінка. Вигукувала різні репліки, була і ненормативна лексика. Ми одразу оточили всю територію. Попереджали людей, аби ті не підходили близько. Мої колеги залишились внизу. Я з напарником піднявся наверх. Двері були закриті, вона не відчиняла. Тоді вирішили поговорити з сусідами. Як нам сказали, жінка - багатодітна мама і перебуває на обліку у психіатричній лікарні, - розповідає Ярослав.
 Сусіди говорили, що жінка робила спроби до самогубства не один раз
І дійсно, жінка неодноразово лікувалась від психічних розладів. Як розповідали журналістам мешканці будинку, вона сама виховує восьмеро дітей. За два дні до цього інциденту, хмельничанка вже хотіла викинутись з вікна. Але тоді її врятував оператор Call-центру поліції. 


Допомогла музика
На контакт жінка йти не хотіла. Щось вигукувала, кричала до людей. В той час біля будинку вже зібралось багато люду. Хтось знімав на телефон, рятувальники і поліцейські метушились. Патрульні зайшли на сусідній балкон і намагались вивести бідолаху на діалог. В цей час Ярослав Болюх разом з напарниками складали план. Рятувальники прийняли рішення вибивати двері. 

- Жінка сказала, якщо почує, що хтось буде заходити у квартиру, то стрибне. Ми дочекались моменту, поки на вулиці рятувальники накачали «куб життя». Тоді вони зрізали двері. Я заходив перший, найбільше боявся того, щоб вона мене не побачила. В квартирі грала музика. Командир роти, яка була з напарниками на сусідньому балконі. попросила жінку додати звуку. Це була наша хитрість і допомогло, щоб вона нас не почула. У другій кімнаті було пластикове вікно, яке виходило на балкон. В той час як мої колеги відволікали її з іншого балкону, я хотів стати на підвіконня і забрати її, - пригадує патрульний. – Підвіконня виявилось з бляхи і вона почула цей звук. За цю долю секунди, що вона подивилась, я скочив, схопив її відтягнув на себе.

Ярослав Болюх зізнається, коли виходив з квартири, то пригадує, як трусились руки. За кожен крок переживав, бо розумів, що від його дій залежить людське життя. 
- В той момент все було на рівні рефлексів. Дуже переживав, але знав, що потрібно приймати рішення. Це адреналін такий. Про той випадок розповідав своїм близьким. Але старався не робити з того ажіотажу, бо ж то робота. Кожен раз щось трапляється, - говорить коп.

«Стимул, коли люди схвалюють мою роботу»
Ярослав Болюх навчався на юридичному факультеті. Планував, що після закінчення вишу працюватиме помічником адвоката. Документи до поліції подав за компанію з кращим другом. За два дні до кінця відбору. Рідним сказав не одразу. З посмішкою каже, найбільше хвилюється бабуся. 

Відео дня

Патрульний говорить, що міг стати юристом

Патрульний розповідає і про першу травму, яку отримав під час служби. Тоді його екіпаж отримав виклик про бійку на Зарічанській. Під час затримання порушників травмував ногу  і два тижні пробув у гіпсі. Каже, завжди старається діяти за такими методами, яких вчили при підготовці.

- Нас навіть вчили, як ми маємо стояти при спілкуванні. Чи то просте спілкування з громадянами, або ж якась небезпечна ситуація чи конфлікт. Звісно, кожного разу буває по-іншому. Але, як показує практика, якщо ми дотримуємось тактики, то більша ймовірність того, що ми впораємось на всі сто, - переконує поліцейський. – Психологічно важко в моменти, коли бачиш, що людина одразу негативно налаштована. Може просто якийсь поганий попередній досвід. Але мене особисто стимулює те, коли нам дякують. Коли ти реально бачиш результати своєї роботи. 

 

Читайте також: Будні хмельницьких копів: Ірина Надаховська знаходить загублених дітей
Будні хмельницьких копів: Юрій Сердуніч врятував життя хворих на епілепсію
 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Ірина Волошина

    Сердуніч, Надаховська, Болюх... Хм... Хто наступний?
  • Мирослав Іванченко

    цікаво, де в той момент були професійні психологи...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:18 На Хмельниччині попрощались з трьома захисниками. Хто вони 20:31 Пожежа в Хмельницькому районі: на місці знайшли тіло чоловіка 19:59 Отримала вирок водійка, яка збила літню жінку на електровелосипеді 19:13 Близько 350 кг сміття зібрали рибоохоронці на берегах трьох річок Хмельниччини Від читача 13:43 Правоохронці провели 23 обшуки, в результаті яких затримали всіх дев’ятьох учасників злочинної схеми разом з організатором. 18:42 Бурлик, Миколаїв та Мокрицький: які відомі хмельничани зараз на фронті photo_camera 18:05 На Хмельниччині збільшився попит на перереєстрацію транспортних засобів 17:22 Вчителька з Хмельниччини отримала нагороду «Срібний щит» від поліцейських 16:54 Де і за скільки у Хмельницькому комфортно відпочити на свіжому повітрі та посмажити шашлик 16:37 У Кам’янець-Подільському районі на «тещиному язику» згоріло авто 15:54 Полеглих на війні захисників із Шепетівщини відзначили державними нагородами 15:09 На Шепетівщині поліцейські затримали молодика, який обікрав власного брата 14:23 У громаді на Хмельниччині замість пошкодженого обстрілом дитсадка побудують новий 13:40 Помідори та огірки: які ціни у Хмельницькому і звідки везуть photo_camera 13:17 На честь захисника Ростислава Остафійчука на Кам'янеччині відкрили меморіальну дошку 12:27 Рейтинг Opendatabot-2024: компанія «АТБ» увійшла до трійки найбільших роботодавців країни (новини компаній) 12:19 Через ремонт тепломережі Львівським шосе не їздитиме громадський транспорт 11:41 За добу шахраї виманили у мешканців Хмельниччини 230 тисяч гривень 10:36 У хмельницькому центрі зайнятості є 336 вакансій (СПИСОК) 09:45 Через борги «Укрпошта» перестала розсилати листи судів Хмельницької області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up