Чому світло хмельничанам вимикають не за графіком

Чому світло хмельничанам вимикають не за графіком
Фото з сайту «Хмельницькобленерго»
  • «Хмельницькобленерго» публікує графіки відключення електроенергії.

  • Містяни скаржаться, що вони не працюють.

  • Дізнавайтеся, чому так відбувається.

Після російських ракетних ударів мешканці Хмельницького потроху звикають до відключень світла. Пошкодження об’єктів виробництва та постачання електроенергії призводить до дефіциту, й енергетикам доводиться обирати, кому й коли саме подавати світло.

Загалом підхід такий: першочергово електроенергія надається об’єктам критичної інфраструктури, решта споживачів поділена на чотири черги. Їм світло дають позмінно. Вимикати електроенергію залежно від ситуації можуть і одній черзі, і кільком чи всім одночасно.

На сайті «Хмельницькобленерго», як правило, публікують графіки відключень черг на кожен день. Втім, чимало хмельничан скаржаться, що відключення відхиляються від планів. Чому ж так відбувається? Пояснення дав технічний директор «Хмельницькобленерго» Олексій Філіпчук в ефірі телеканалу «TV7+».

Відео дня

Перш за все він зазначив, що у понеділок, 28 листопада, в Україні припинили видавати електроенергію кілька енергоблоків різних електростанцій, зокрема й атомних. Тому в об’єднаній енергосистемі виник значний дефіцит. Відтоді енергетикам доводиться значно обмежувати споживання в межах області.

— Ми спробували застосувати одночасно дві черги, цього було недостатньо, потім три черги одночасно, і навіть у період вечірнього максимуму довелося застосовувати усі чотири черги одночасно. Коли доводиться екстрено запроваджувати обмеження черги, це і є аварійне відключення, тобто пов’язане з дефіцитом електричної енергії, — розповів Олексій Філіпчук.

Оскільки аварій на електростанціях передбачити неможливо, то й різкого зростання дефіциту теж, а з ним і екстреного відключення черг, яке відбувається поза графіком. Технічний директор «Хмельницькобленерго» висловив сподівання, що найближчим часом блоки електростанцій відновлять роботу, і відбудеться повернення планових графіків, які є прозорими та зрозумілими.

Ще одна причина — збої в електричних мережах області:

— Не варто забувати про те, що ми працюємо з обладнанням, яке може виходити з ладу, тобто елементарно при подачі команди на ввімкнення або вимкнення той же вимикач може вийти з ладу, може відбутися обрив проводів, можуть статися технологічні порушення, які потребують часу для проведення ремонтів. Тому може відбутися накладання — людина саме була в графіку, була подана команда на увімкнення, відбулася аварійна подія і цей проміжок часу (відключення — прим. авт.) може збільшуватися.

Наступна причина можливих недотримань графіків — різке зростання споживання. Для кожного регіону визначається ліміт, який не можна перевищувати. Якщо споживання зростає, диспетчери «Хмельницькобленерго» можуть запроваджувати жорсткіші обмеження, ніж передбачено графіком, вимкнувши кілька ліній.

Це відбувається за короткий проміжок часу, тому й повідомити про це заздалегідь неможливо. Якщо місцеві диспетчери не дотримаються обмеження, воно може бути застосоване диспетчером всього регіону. Однак у такому випадку вимикатися буде не кілька ліній, а, приміром, третина чи половина Хмельницького. І у такому випадку будуть вимкнені не тільки побутові й комерційні споживачі, а й об’єкти критичної інфраструктури. Як наслідок, мешканці можуть залишитися не тільки без світла, а й, до прикладу, ще й без тепла та води.

Наступна причина відхилень від графіка полягає у складності його застосування. Це зовсім не схоже на вимкнення чи увімкнення світла в кімнаті, до прикладу. І потрібен час, щоб налаштуватися на його виконання, при тому, що його доводиться постійно змінювати.

— Нам потрібно також підлаштувати і максимально відпрацювати графік, тобто це не робиться розмахом пера чи натисканням однієї кнопки. Можливі відхилення, ми максимально намагаємося, щоб відключення відповідали йому. Як показує практика, якщо це застосовується перший-другий день, ми підлаштовуємося, і воно все працює. Відразу зробити це і щоб воно працювало — це досить важко, але ми намагаємося по максимуму, — сказав Олексій Філіпчук.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (116)
  • Андрей Гришнюк

    Ви б не публікували оту бредятіну яку пропихують !

    Може потрібно поцікавитись чому так і задавати їм правильні запитання!

    А не нести людям оту брехню....
  • Читач09

    Зовсім не по графіку вимикають світло.но вже як був графік хай би аже був ато колотят світом....
  • Зоя Соколовска

    Зрозуміло.Кожен день і кожну ніч у нас стаються аварії.

    IGOR reply Зоя Соколовска

    Да, причём только на линиях тех, кого власть считает козлами отпущения (то есть нас)
  • Юрій Марцінкевич

    Світло вимикають тим кому хочуть. Кому і де потрібно не вимикати тому не вимикають. Думаю вже всі у цьому переконались особисто

keyboard_arrow_up