Хмельничан просять здавати кров: скільки і яка саме потрібна

Хмельничан просять здавати кров: скільки і яка саме потрібна
  • Після останнього ракетного удару багато хмельничан відгукнулись на потребу здати кров для постраждалих.
  • Дізнавалися, чи потрібні зараз у Хмельницькому донори і скільки. 

Останній день 2022-го назавжди залишиться в пам’яті хмельничан. Місто зазнало ракетних ударів, внаслідок чого десятеро людей постраждали. Серед них і 22-річна Оксана Музика, про смерть якої стало відомо 1 січня. 

Ще 31 грудня після “прильотів” у соцмережах почали поширювати інформацію про те, що дівчині потрібна кров. Шукали тих, в кого перша “-”. Кілька десятків хмельничан відгукнулись і кинулись до центру крові. Однак медики мали запас, тому потреби в донорах станом на 1 січня не було. 

Наразі у лікарнях Хмельницькому залишаються постраждалі внаслідок ракетних ударів. Чи потрібна кров зараз?

Відео дня

На сьогодні хмельничани можуть стати донорами. До центру переливання рекомендують йти невеликими групами не більше 5 осіб, аби не було великого скупчення людей. Як повідомив журналістці vsim.ua керівник комунального підприємства "Хмельницький обласний центр служби крові" Ярослав Столяр, потреба наразі залишається, але вона не критична. 

  • Вчора була критична ситуація по одній людині. В нас був запас і дитину ми повністю забезпечили. Зараз бажано щоб люди гуртувались невеличкими групами по 5 осіб і приходили. Запрошуємо усіх. А особливо громадян, які мають групи з резусом “мінус” - тобто перша, друга, третя, особливо четверта “-” . Але акцентую увагу, щоб люди приходили невеличкими групами, щоб не було великого скупчення. В середньому достатньо, аби приходило 50 осіб, - зазначає Ярослав Столяр. 

Варто додати, що крові наразі потребують не лише постраждалі внаслідок терористичних атак росіян, а й люди після оперативних втручань чи перенесених хвороб. 

Поради для тих, хто планує здати кров:

Перед донацією:

  • за 72 години без аспірину та анальгетиків;
  • за 48 годин без алкоголю;
  • за дві години не палити;
  • за добу і перед донацією без сильних фізичних навантажень.
  • жінкам не можна здавати за 5 днів до, під час менструації та 5 днів після. Якщо був курс прийому будь-яких ліків – донувати можна через 14 днів.

Графік роботи Центру крові:

Нагадуємо, донацію проводять з 8 до 13 години за адресою: вулиця Сковороди, 29. Забір крові відбувається з понеділка по п’ятницю. 

Для деталей: 0382 671 836.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • PutnickFree

    Анастасіє, з Новим роком!

    Все ж таки можна зрозуміліше висловлюватися "Особливо громадяни, які знають, що у них групи з резусом “мінус” - тобто перша, друга, третя, особливо четверта “-” . Потреба є."

    Тобто кров любої групи з негативним резусом чи як?

    Бажано ще б телефон Центра крові дати, бо місце зовсім непрохідне і чого даром ходити як можна передзвонити уточнити, чи записатися на потрібний час.

keyboard_arrow_up