“Чому вони гасили пожежу під час тривоги?”, - рідні загиблих в Хмельницькому рятувальників

“Чому вони гасили пожежу під час тривоги?”, - рідні загиблих в Хмельницькому рятувальників
  • Внаслідок обстрілу 27 лютого Хмельницький втратив двох рятувальників.
  • Дізналися нові подробиці тієї ночі та про стан інших постраждалих.

Вночі 27 лютого у Хмельницькому пролунало три вибухи. Тоді росіяни здійснили обстріл міста іранськими дронами. На місце події виїхали працівники ГУ ДСНС в Хмельницькій області. Під час ліквідації пожежі на місці загинув 21-річний рятувальник Владислав Дворак. Ще троє працівників ДСНС були поранені. Згодом в реанімації помер 31-річний рятувальник Сергій Севрук. 

Прощання із рятувальниками відбулося 28 лютого. Провести Героїв в останню путь прийшло чимало людей. Серед них були правоохоронці, працівники ДСНС, рідні, друзі та знайомі. Прощалися із Владиславом Двораком і Сергієм Севруком під звуки сигналів пожежних машин. Люди проводжали рятувальників навколішках. Як все відбувалося дізнавайтеся в окремому матеріалі - Один мав одружуватися, інший - мав двох дітей: у Хмельницькому попрощалися з рятувальниками.

Відео дня

У рацію кричали: “Увага, прильот!”

Після того, як рятувальників поховали, їхні рідні стали поширювати в соцмережах дописи зі скаргами на керівництво ДСНС. 

-  Допоможіть розповсюдити і покарати винних керівників у смерті двох рятувальників. Вони незаконно відправили їх гасити пожежу на об’єкт, де взагалі не було людей, нехтуючи нормами безпеки життя без відповідного спорядження, не дочекавшись закінчення повітряної тривоги. В період, коли було відомо про виліт ще шахідів”, - зазначається в одному з дописів.

Нет описания.

Журналістка vsim.ua поспілкувалася з братом загиблого рятувальника Сергія Севрука. Чоловік каже: працівників залучили до ліквідації пожежі в момент небезпеки для їхнього ж життя. Також він додає, що рятувальники не були оснащені відповідним обладнанням. 

- Перше питання - чому їх відправили на ліквідацію пожежі під час повітряної тривоги? Усі знали, що в небі ще знаходилися на той момент ворожі дрони. Інші рятувальники мені розповіли, що тоді було порушено багато вимог. 

- Також мені розповіли рятувальники, що хлопці працювали без спеціальних шоломів і бронежилета. У мого брата, Сергія Севрука, були на спині осколкові поранення. Якби був бронежилет - він би зупинив ці осколки, - розповідає рідний брат рятувальника, Володимир. 

Володимир каже: залучати до гасіння пожежі рятувальників мали після закінчення тривоги. Адже на той момент людей в всередині об’єкта не було. Додає, що про це рятувальників сповістили ще до виїзду на місце події.

Під час розмови із журналісткою, Володимир розповів, що усі рідні загиблих перебувають в шоковому й стресовому стані. Саме тому досі не зверталися за поясненнями ні до керівництва ГУ ДСНС, ні із заявою до правоохоронців. Однак планують це зробити, аби з’ясувати всі обставини загибелі двох рятувальників.

Розпочали кримінальне провадження

Стосовно вище описаного, журналістка vsim.ua звернулася до ГУ ДСНС в Хмельницькій області. Отримала відповідь: “Без коментарів”. 

Тим часом правоохоронці за фактом завданих ударів по Хмельницькому 27 лютого вже відкрили кримінальне провадження. А саме за частиною 2 статті 438 ККУ (Порушення законів та звичаїв війни). Про це розповіла речник пресслужби обласного управління СБУ у Хмельницькій області Людмила Рябчук.

Стан інших поранених рятувальників покращується

Наразі в Хмельницькій міській лікарні перебуває ще двоє рятувальників, які отримали тієї ночі поранення. Їхній стан вже покращується. Наприкінці цього тижня працівників ДСНС планують виписати, - повідомляє директор міської лікарні Валерій Гарбузюк. 

Додає, що один із них отримав поранення у ліву гомілку та плече. Інший - у праву гомілку. 

Нагадаємо, що тієї ночі в лікарню разом із пораненими рятувальниками доставили дівчину. Її оглянули медики й відпустили на амбулаторне лікування додому.

Читайте також: «Хочу продовжити справу батька»: син загиблого пілота записався до штурмової бригади «Лють»

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (14)
  • Olga Khmelevskaya

    Рятували майно, а мали би рятуватися самі. За злочинні накази має хтось відповісти. Бо думають, що війна все спише, а люди з часом забудуть ((Якщо у палаючій будівлі не було людей, гасити пожежу мали тільки після оголошення відбою повітряної тривоги!
  • Lidija Banashko

    Царство Небесне Вічний Спокій загиблим Дуже шкода що через чиюсь безголовість чи головотяпство гинуть СИНИ УКРАЇНИ -невинні СОКОЛИ яким підрізають крила можновладці - бо ДЕ каски де броніки де та амініція ЗАХИСТУ -ви ж гади ДІТЕЙ УКРАЇНИ посилаєте в самісіньке пекло . Чомусь мені здається що тая амуніція профутькана або  не закуплялась ..на жаль

    Маріанна Дубова reply Lidija Banashko

    русня немита ану забрала свою триколірну ганчірку і пішла під три чорти, орчиха кацапська.

    Читач89 reply Lidija Banashko

    Русня їбана, Ван хоч увімкни
  • ванильная содовая

    Так,це смерть на совісті тих,хто послав їх гасити пожар  під час тривоги.
  • Сергій Макогончук

    Писати Президенту.

keyboard_arrow_up