"Чорний археолог" із Хмельниччини незаконно продав на аукціоні скарб вартістю в півмільйона гривень

"Чорний археолог" із Хмельниччини незаконно продав на аукціоні скарб вартістю в півмільйона гривень
Тут і далі фото Офісу Генерального прокурора. Колаж vsim.ua
  • Під час розкопок чоловік знайшов унікальний скарб ІІІ століття. 

  • Нині в українських музеях немає аналога такого скарбу. 

  • “Чорний археолог” хотів продати артефакти на онлайн-аукціоні. 

Правоохоронці затримали жителя Хмельницької області — "чорного археолога", який збув на аукціоні скарб вартістю понад півмільйона гривень. Про це інформують в Офісі генерального прокурора.

Відомо, що чоловік, не маючи відповідного дозволу, проводив на території України земляні пошуково-археологічні роботи. Під час цих розкопок він знайшов унікальний скарб ІІІ століття — пояси готів, срібло, мідь, лиття, кування, плакування.

Вони належать до предметів декоративно-прикладного мистецтва давніх германців у період, коли вони мігрували через територію сучасної України з Північної Європи до Чорного моря. У прокуратурі наголошують, що знахідка має художнє, історичне, етнографічне та наукове значення.

Відео дня

Нагадаємо, наразі в українських музеях немає аналога такого скарбу. Аналогії пояса, знайдені на півночі Європи, є найвідомішими експонатами в головних музеях Швеції та Данії, наприклад, у Музеї Мозґорд. Більше про це читайте в матеріалі На Хмельниччині знайшли цінний артефакт середини III століття

 

— Надалі "чорний археолог" виставив знахідку для продажу на інтернет-аукціоні та реалізував артефакти одному із зареєстрованих на ресурсі покупців. Орієнтовна вартість вилученого унікального скарбу становить понад 590 тисяч гривень, — інформують у відомстві.

Знайдену ремінну гарнітуру, а також інші предмети мистецтва передали до Національного музею України.

Чоловіку вже повідомили про підозру у незаконному привласненні знайденого скарбу, який має культурну цінність, та збуті майна, одержаного кримінально протиправним шляхом (ч. 1 ст. 193, ст. 198 КК України).

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (5)
  • Игорь Емец

    Селянин копав лопатою, Бозя, допоміг, бо не краде, не обманює..., зробили злодієм, а як чинуші, депутати, їх діти, люди знають, що ці чмирі грибуть все, обманюють, дурять, то це чесні? Де правда? Простий це раб, а гниди як жирували так і жирують...
  • Виталик Кострубский

    Та одного десь там спіймали случайно... Всі копають де хочуть і пох
  • 007

    А скільки чорні археологи викопали вугля, нафти , газу, залізної руди, титану.....з нашої з вами землі?!
  • Ігор Драпалюк

    Це з серії "чого бідний, бо дурний, чого дурний бо бідний".  Тобто дядько з лопатой і детектором, знав де викопати, а купа "археологів" здатна викопати і дослідити тільки жменю черепків та кілька боратинок. Чи все таки з офіційних археологічних експедицій не все доходить до запасників ?  Може того дядька не судити , а запропонувати йому очолити цю "шарашкіну контору" і навчити їх копати і досліджувати справжні артефакти, а не копнути жменю горщиків і пафосно "вводити  їх в історичний обіг" 🤣

keyboard_arrow_up