ДБР завершило розслідування розстрілу Небесної сотні. Судитимуть Януковича, Захарченка та інших

ДБР завершило розслідування розстрілу Небесної сотні. Судитимуть Януковича, Захарченка та інших
  • ДБР завершило розслідувати масштабну справу щодо розстрілу Небесної сотні у 2014 році.
  • Максимальне покарання для обвинувачених - довічне позбавлення волі.

Працівники Державного бюро розслідувань направили обвинувальний акт до суду відносно осіб, які фігурують в справі розстрілу Небесної сотні. А саме - щодо колишнього керівництва держави за організацію розгону та розстрілів демонстрантів 18 – 20 лютого 2014 року. У вчиненні злочинів обвинувачуються:

  1. Відео дня
    /li>

Встановлено, що вони 18-20 лютого 2014 року віддавали накази та приймали відповідні рішення щодо застосування працівниками правоохоронців, без відповідних на те підстав і з порушенням норм чинного законодавства, спеціальних засобів, військової техніки, вогнепальної зброї. А саме - для силової протидії та розгону демонстрантів у центрі столиці та припинення акцій протесту. 

Також посадовці організували штурм Майдану під виглядом «антитерористичної операції». А вранці, 20 лютого, наказали розстрілювати мітингувальників. Це робилося з перевищенням влади, службових повноважень, без жодних законних підстав, - додають в ДБР.

В результаті - дії фігурантів призвели до масових жертв серед учасників акцій протесту в центрі Києва. Зокрема - до смерті 67 цивільних осіб. Всього, за даними ДБР, постраждали 887 осіб та 132 правоохоронці. Завдано майнових збитків на суму понад 16 мільйонів гривень.

Це кримінальне провадження об’єднує в собі 1019 епізодів злочинного перешкоджання акціям протесту та налічує 1878 томів зібраних матеріалів.

Колишні президент та керівники силового блоку обвинувачуються в організації вчинення злочинів з 18 по 20 лютого 2014 року, незаконного перешкоджання проведенню зборів, мітингів, походів і демонстрацій. Перевищення працівниками правоохоронних органів влади та службових повноважень, умисних вбивств та закінчених замахів на вбивства, заподіяння умисних тяжких тілесних ушкоджень, а також організації терористичного акту.

Досудовим розслідуванням також встановлено, що колишні Голова СБУ та командувач внутрішніх військ МВС України після розпаду срср проходили військову службу у збройних силах російської федерації. Вони набули громадянство рф, отримали допуск і доступ до військової й державної таємниці рф, склали присягу на вірність її народу та перебували на усіх видах забезпечення у збройних силах рф.

Віддаючи накази на застосування насильства щодо мітингувальників, вони діяли в інтересах російської федерації, якій давали присягу, - йдеться в матеріалах ДБР.

У Державному бюро розслідувань додають: для уникнення відповідальності колишні посадовці втекли з України. Тому досудове розслідування здійснювалось за спеціальною процедурою, а слідчим суддею відносно них обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Зважаючи на те, що частина обвинувачених переховується на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, останніх буде взято під варту і передано суду одразу після звільнення цих територій ЗСУ.

Максимальне покарання за названі злочини передбачене у вигляді довічного позбавлення волі.

Читайте також: Побиття військового у соборі і ще одне судове засідання: розповідаємо подробиці

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (8)
  • Anatoliy Slobodian

    ТАТАРОВА ЧОМУ НЕ СУДЯТЬ???
  • Оля Ляля

    Вы забыли, кто привозил печеньки на майдан? Или расскажите, где сейчас все те, кто руководил майданом? В кружевных трусах оперы смотрят?

    Анатолій Трач reply Оля Ляля

    Оля Ляля вспомят, но будет поздно.
  • Степан Томашевський

    Дурдом вітдихає..
  • ЧитачЧитачів

keyboard_arrow_up