Де в Хмельницькому облаштують місця для купання на Водохреща

Де в Хмельницькому облаштують місця для купання на Водохреща
Фото з сайту Хмельницької міської ради
  • Зануритися в ополонку можна буде лише 6 січня.

  • На 19 січня спеціальних місць не облаштовуватимуть. 

  • Де знаходитимуться локації для купання охочих?

З 1 вересня 2023 року Православна церква України та Українська греко-католицька церква перейшли на новоюліанський календар. Згідно з ним усі неперехідні свята, які мають постійну дату, відзначають на 13 днів раніше григоріанського. 

Свято Хрещення Господнього (Богоявлення), яке раніше відзначали 19 січня, відтепер припадає на 6 січня. Цього року — це субота. За стародавньою традицією цього дня чимало хмельничан занурюються в крижану воду. Вважається, що хрещенська вода приносить духовне і тілесне здоров’я. Щороку в Хмельницькому облаштовують спеціальні місця для купання. Перелік локацій, де створять ополонки для занурення, подали в міській раді. 

Такі місця облаштують на правому березі річки Південний Буг (поблизу аварійно-рятувальної станції (пров. Човновий, 11) та на лівому березі річки (поблизу ДЮСШ №3 «Спартак»). Зануритися в ополонку можна буде в період з 19:00 5 січня до 19:00 6 січня (з врахуванням комендантської години).

Відео дня

Освячувати воду будуть 6 січня о 7.00 на правому березі річки, поблизу аварійно-рятувальної станції. Також для любителів зимового купання у цих місцях організують пункти обігріву та роздягальні. Аби мінімізувати ймовірність нещасних випадків, тут чергуватимуть працівники ДСНС та міської комунальної аварійно-рятувальної служби, медики “швидкої”. За охороною громадського порядку стежитимуть поліцейські.

У мерії також зауважили, що 19 січня місця для купання облаштовуватись не будуть. 

Нерідко під час церемонії освячення та купання на берегах водоймищ та безпосередньо на кризі збирається чимало людей. Відтак, під час проведення таких заходів зростає загроза травмування та загибелі людей на воді, повідомляють в обласній військовій адміністрації. 

Правила купання на Водохреща

Аби убезпечити своє життя та життя своїх близьких та не отримати травм під час занурення хмельничан просять дотримуватися ряду правил:  

  • перед тим, які пірнати потрібно ознайомитися із протипоказаннями до купання в ополонці. Це – серцево-судинні захворювання, запалення нирок, хвороби дихальних шляхів і бронхо-легеневої системи, гінекологічні захворювання, епілепсія, алергія на холод, проблеми зі щитовидною залозою. Якщо ви маєте одне або декілька з перелічених захворювань, краще утриматися від пірнання в ополонку на Водохреща
  • коли ж здоров’я не стоїть на заваді водним процедурам, ретельно підготуйтеся до свята. За тиждень до купання в ополонці розпочніть готувати організм до холоду. Перші дні можна просто виходити на кілька секунд на холодний балкон, потім додати обтирання змоченим у холодній воді рушником і нарешті – обливання крижаною водою з душу чи відра
  • перед зануренням в ополонку за дві години ситно поїжте – організму потрібні ресурси для обігріву. Але в жодному разі не заходьте у воду в стані алкогольного сп’яніння! Візьміть із собою ковдру чи рушник, на який можна встати при роздяганні, та додаткові рушники для того, аби добре витертися після купання. Бажано, щоб одяг був максимально зручним і ви могли швидко одягтися після виходу на берег
  • не розпочинати Хрещенські заходи без представників служб порятунку і медичних працівників та купання дітей без нагляду батьків чи дорослих
  • не купатися в необладнаних для цього місцях та з неперевіреним дном
  • не можна пірнати у воду безпосередньо з льоду
  • перед заходом у воду зробіть зарядку, побігайте і пострибайте, аби розігріти тіло. Для занурення обов’язково вибирайте ополонку, де є обладнаний спуск до води, щоб не підсковзнутися і щоб можна було легко та швидко вийти з крижаної води. Пам’ятайте, що купатися слід виключно в присутності медичної та рятувальної служби
  • занурюватись по шию повільно, не замочивши голову, щоб уникнути рефлекторного звуження судин головного мозку
  • ніколи не пірнати в ополонку вперед головою
  • заходьте у воду в середньому темпі. Якщо йти занадто повільно, можна встигнути серйозно обморозитися, якщо дуже швидко – це може викликати різкий підйом тиску. Задля власної безпеки не стрибайте і не пірнайте різко у воду. Коли зайдете по коліна, вмийтеся і продовжуйте занурення. Водночас стежте за тим, аби дітлахи не купалися у холодній воді без нагляду дорослих
  • стрибки та занурення у воду з головою не рекомендуються, тому що це збільшує втрату температури поверхні тіла й може призвести до шоку
  • не перебувати в ополонці більше 1 хвилини щоб уникнути загального переохолодження організму
  • якщо з вами дитина, слідкуйте за нею під час занурення в ополонку
  • після купання (занурення) розітріть себе махровим рушником і надягніть сухий одяг
  • для зміцнення імунітету та попередження і недопущення  переохолодження необхідно випити гарячого чаю, найкраще з ягід, фруктів і овочів з попередньо підготовленого термоса.

— Подбайте про своє здоров’я та здоров’я своїх близьких, не нехтуйте правилами безпечної поведінки на воді, — просять в ОВА. 

Нагадаємо, торік в Українській Православній Церкві вказали, що жодного церковного припису для пірнання в ополонку на Водохреща немає і ніколи не було. 

— Вже не перший рік ми пояснюємо, що традиція купання в ополонці на Водохреща не має нічого спільного зі «змиванням» гріхів, отриманням особливого Божого благословіння чи духовного очищення. Жодного церковного припису в Українській Церкві для звершення занурення у зимову воду немає і ніколи не було, — йшлося в дописі на фейсбук-сторінці ПЦУ.

А ви плануєте пірнати в ополонку на Водохреща? Якщо так, то коли це робитимете - 6 чи 19 січня? Діліться своїми міркуваннями в коментарях. 

Читайте також: 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (9)
  • cghfghfgj hjhkghjk

    Там ТЦКшники будут ждать мужиков с уже полотенцами?
  • Trey

    Чому не облаштовували пункти обрізання  Господнього що було 1го січня ?
  • Oksana

    А води ріки Йордан потечуть в цей день в зворотньому напрямку?
  • Віктор

    Це ритуал оскверніння святої води. В цей день не хрестом воду освячують, а водою хреста.

keyboard_arrow_up