Дерусифікація Хмельницького. Нанесли перейменовані вулиці на карту

Дерусифікація Хмельницького. Нанесли перейменовані вулиці на карту
  • Міськрада змінила назви 45 вулиць, провулків та проїздів.

  • Це пов’язано з дерусифікацією.

  • Однієї з вулиць немає на жодній карті, і невідомо, чи вона існує взагалі.

Протягом останніх восьми років, після початку російсько-української війни, у Хмельницькому перейменували чимало вулиць. Ці зміни пов’язані з декомунізацією, дерусифікацією та вшанування загиблих учасників Майдану й війни. Рішення про перейменування приймають на сесіях міської ради.

Протягом останніх чотирьох місяців, після початку повномасштабного вторгнення, рішення про перейменування вулиць міста приймали один раз. Цей пакет змін включав 45 позицій — вулиць, провулків та проїздів.

Проаналізувавши список у рішенні міськради, яке прийняте 28 квітня, можна помітити такі особливості:

Відео дня

Серед перейменованих вулиць є й ті, що розташовані у центрі міста, як от Гагаріна, Пушкіна та Толстого. Цікаво, що серед вулиць, згаданих у рішенні, є дві тих, яких немає на жодній карті. Це вулиці Олександра Оксанченка (попередня назва Кожедуба) та Дмитра Гуні (Валі Котика). Першу зрештою вдалося знайти за даними у геоінформаційній системі. А от де друга, лишається загадкою.

З цього приводу журналіст vsim.ua звернувся до головного спеціаліста служби містобудівного кадастру управління архітектури міськради Анни Ванівської. Вона пояснила, що вулицю перейменували через те, що вона є у відповідному реєстрі. Чи існує вона фактично, ще належить з’ясувати.

— У будь-якому випадку це питання буде далі розглядатися, але дійсно, ви на карті цю вулицю не знайдете. Якщо хоч один об’єкт нерухомості зареєстрований на цій вулиці, ми її з реєстру не маємо права вилучати, тому що коли людина звернеться з якимись питаннями про свою власність, можуть виникнути ускладнення, — пояснила чиновниця.

До слова, у рішенні про перейменування також ідеться про те, що з реєстру вулиць вилучаються проїзди Академіка Щерби та Кожедуба, оскільки фактично їх не існує. Таким чином можна припустити, що в майбутньому це ж станеться і з вулицею Дмитра Гуні.

Всі 44 перейменованих вулиці, без згаданої вище, журналіст vsim.ua наніс на карту. У дужках вказана попередня назва.

Читайте також:

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (7)
  • Артем Лісовський

    А чому не перейменували вулицю Толстого на вулицю Климентія Качуровського? Доля цієї людини тісно пов'язана з історією нашого міста. Його ім'я згадується на пам'ятнику жертвам Проскуріського погрому, що знаходиться на колишній вулиці Толстого.
  • Олександр Палійчук

    Кожедуба - Заготзерно, Валі Котика - Лезневе
  • Татьяна Тищенко

    Чому би не називати  будь-яку вулицю в м. Хмельницькому вулицею героя Майдана, лідера Майданівців екс-нардепа козака Гаврилюка - вулицею "козака Гаврилюка"! Гарний чоловік-герой вартує народної шани..
  • Валентина Кміта

    у нас вул герцена,а хотілось би ім"я нашого земляка-загиблого Героя,а то знайшли совкового дядьку і назвали вулицю хто зна кого.

    Читач96 reply Валентина Кміта

    Тобі дурепі десь років 16-18, бо якщо ти вже в роках, то це просто окупація міста селюками і ось результат-несе Галя воду то є ваш рівень.

    Lena Selezneva reply Валентина Кміта

    для чого взагалі давати назви вулицям на честь покійників???? будь-яких, хоч в"єтнамських

    Треба давати нейтральні назви,які будуть поза часом і історією - травнева,червнева,липнева, горіхова, каштанова, вознесеньска, воскресенська,великодня, сонячна....

    Маразм з цими прізвищами і їх зміною, та ж сама совдепія тільки навиворіт

    Юрій Марцінкевич reply Lena Selezneva

    Як в селах кругом в СССР

keyboard_arrow_up