“Залишав собі запас”, - Симчишин розповів чому вулиці не перейменували до війни

“Залишав собі запас”, - Симчишин розповів чому вулиці не перейменували до війни
  • У Хмельницькому вже перейменували 70% вулиць.
  • Яким ще планують змінити назви та чому?

Процес декомунізації вулиць у Хмельницькому розпочався у 2016 році. Тоді, за словами міського голови Олександра Симчишина, перейменували більше 50 вулиць. Чиновник стверджує, що на даний час в місті декомунізували “добрих відсотків 70” вулиць. Це включно зі змінами назв, які відбулися вже після 24 лютого 2022 року. Чому залишали неперейменованими значну частину вулиць - мер Хмельницького каже, це був запас на випадок війни.

“Я особисто був впевнений, що буде активна фаза війни і будуть події та особистості, які треба буде вшановувати в топоніміці. Тобто, такий собі запас залишав”, - пояснив для Главком Олександр Симчишин. 

Незважаючи на декомунізацію 45 вулиць у квітні 2022, в місті планують оновити ще кілька назв. 

Відео дня

“Лишилися ще кілька таких вулиць як Трудова, Заводська, які ми перейменуємо дещо пізніше. Вони нібито нейтральні, але топонім – маркер твоєї ідентичності. Читай Толстого, але не має жодна з центральних вулиць в українському місті носити його ім’я. Вулицю Гагаріна, ми, наприклад, перейменували на честь героїв Маріуполя”, - зазначив Симчишин. 

Під час декомунізації вулиць в Хмельницькому в 2016 році змінили найменування Маршала Рибалка на Степана Бандери, Ватутіна на Юхима Сіцінського, Чапаєва на Павла Загребельного. Які ще вулиці перейменували у 2016 читайте у матеріалі У Хмельницькому вже перейменували півсотні вулиць

У 2021 році перейменували ще 22 вулиці. Нові назви отримали вулиці Курчатова та Щедріна. Достоєвського змінили на Олени Теліги, а Чкалова на Георгія Гонгадзе. Після початку війни у Хмельницькому перейменували 45 вулиць. Замінили Пушкіна на Героя України Скоблі, Гастелло на Героя України Кушнірука. Перейменували навіть нейтральну Ланову. 

Перейменування активно проходило вже після 24 лютого і в Хмельницькій тергромаді. Тут були досі такі вулиці як Мічуріна, Філатова, 8-го березня, 40 років Перемоги. А минулого тижня на Хмельниччині навіть з’явилась вулиця на честь генерала Залужного.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (26)
  • Alex Pavlovich

    Таке враження,що готувався до цього все життя і більш нічого не треба...
  • Тетяна Лук'янова

    А чого Трудова і Заводська?  Може краще лишити тільки  одну Нову з 4 чи Лугову з 3? Чи провулок Ювілейний на 180 будинків,  який складається з окремих вуличок?
  • Тетяна Чернова

    А чи не занадто поспішаєте? А лікар Філатов чим завинив? В столиці і то не так поспішають. Київська рада проголосувала за перейменування, але над перейменуванням КОЖНОЇ вулиці будуть думати і голосувати окремо. Планують перейменувати 5 станцій метро, але коли підрахували, що одна станція буде коштувати 2,3 мл. гр., а помножити на 5, то ? Є значно нагальніші питання в кожному місті. І переіменування не самий впливовий фактор патріотичного виховання. А може інша мета?😀
  • Нелли Андзёшина

    К новому трасту готовят.

keyboard_arrow_up