Привокзальна площа Хмельницького: від стихійного базарчику до зони відпочинку (ФОТО)

Привокзальна площа Хмельницького: від стихійного базарчику до зони відпочинку (ФОТО)
  • Привокзальна площа почала формуватись у 50-х роках. Якраз тоді, коли Проскурів став Хмельницьким. 
  • Ви знаєте, коли там “виріс” пам’ятник Богданові?
  • А пригадуєте, якою була площа “до” реконструкції?
  • Пропонуємо згадати, як будувалась і змінювалась хмельницька привокзальна.

Таксисти, нав’язливі жебраки і незмінний Богдан Хмельницький. Це те, з чим у багатьох хмельничан асоціюється привокзальна площа. Місце - де стихійна торгівля колись збирала сотні покупців щодня. Та про все по порядку. Що було на місці привокзальної площі, як вона виглядала раніше і що там відбувалось, дізнавайтеся далі. 

Пустир, де збиралось все місто

Привокзальною площею закінчується вулиця Проскурівська, яка колись називалась Олександрівською. Історик і краєзнавець Сергій Єсюнін у своєму нарисі “Прогулянка Проскуровом” розповідає, що вперше будівництво залізничної лінії розпочалось ще у 1870. Тоді  був маршрут Жмеринка - Проскурів - Волочиськ. Розташувалось місце на пустирі - за межами Проскурова. Тоді аби з’єднати місто і станцію через болото, проклали дорогу - “соше”. Її відкрили у 1886 році і вона стала першою у Проскурові вулицею з бруківкою. 

Відео дня

Вокзал і місце поруч - було точкою, де місцеві збирались “розвіятись”, дізнатись свіжі новини зі столиці і Європи, а також пограти у карти. Дамочки тоді “дефілювали” пероном у нових сукнях. 
Все змінилось, коли Проскурів у 1941 став обласним центром. Саме тоді постало питання будівництва нового вокзалу. Як пише Сергій Єсюнін, у 51-52 роках старий вокзал розбирають, а на його місці виростає новий. Тоді ж і формується привокзальна площа. Пам’ятник Богдану Хмельницькому з’явився тут у 1955 році. 

Проскурів, 1952 рік


Звідки взявся Богдан?

Скульптура Богдана Хмельницького - візитівка привокзальної площі. Його встановлення пов‘язане із перейменуванням міста з Проскурова на Хмельницький.

Як розповідав раніше журналістам “ВСІМ” історик Сергій Єсюнін, пам'ятник встановили через рік після перейменування міста. Воно, до речі, було приурочене до 300-річчя Переяславської ради. Тоді думали над тим, яке ж місто назвати на честь гетьмана і обрали Проскурів. За словами Єсюніна, ініціатором встановлення пам’ятника тоді був голова облвиконкому Андрій Шаханов. Він, за розповідями історика, і поклопотав встановити пам’ятник після перейменування міста у Хмельницький. До слова, частину грошей на роботу виділили у Південно-Західній залізниці. Кажуть, що саме так визначилось і майбутнє місце пам’ятника. 

Кілька фактів про пам’ятник Хмельницькому:

  • встановили 31 серпня 1955 року
  • скульптори - Олексій Олійник і Макар Вронський
  • архітектор - Олександр Сидоренко
  • висота скульптури становить 3,5 м, постаменту - 4 м.

Орел і риба у кігтях

Хмельничани пригадують, якою була привокзальна площа під кінець 50-х. Розповідають і про сквер. На одне з таких фото натрапили у групі “Віртуальний музей міста Хмельницького”

  • Ми стоїмо обличчям до нового вокзалу, який був побудований у 1952 році, замість зруйнованого під час війни. Справа і зліва на перон з площі йшли сходи. Від лівих вже і слідів нема, а замість правих - прохід на перон. У лівій стороні площі була зупинка автобуса, висів великий круглий годинник….по центру - прекрасний фонтан, що знаходився посередині затишного скверу, - орел, який тримає рибу у кігтях. Цей фонтан, звісно, був улюбленим місцем для гри всіх дітей району, - йдеться в описі під фото. 
Привокзальна площа, кінець 1950-х. Фото з родини Швець

У 1984 році на вокзал чекала ще одна реконструкція із добудовою всього, що там збереглось до сьогодні - адмінкорпусу, вестибюлю і касових зал. 

Стихійна торгівля і бунт підприємців

З 90-х привокзальна площа перетворюється на досить людне місце. Хмельничани пригадують, як в ті часи з'явилось багато приватних торговців. Люди їздили на великі гуртові базари, купуючи товар за нижчою ціною. Потім повертались назад до міста і продавали за вищими цінами. Таким чином намагались прогодувати сім’ю і стати на ноги. 

Привокзальна площа була місцем стихійної торгівлі близько 15 років. До прикладу, у 2014 році на площі було 44 торгових місця. “З рук” продавали овочі, фрукти, домашні харчі, господарські товари і всяку всячину.  Тоді ж у Хмельницькому вирішили провести капітальний ремонт привокзальної, заговорили про фонтани і базарчик розігнали. Міська влада при Мельникові (колишній мер, - прим.авт.) тоді “попросила” підприємців з їхніх місць, а торговці через це підняли бунт. Їм пообіцяли виділити місце ближче до Заводської або ж на інших ринках містах.  Місяці обурень і перемовин... І все ж торгові кіоски з привокзальної прибрали. Це було у квітні 2015-го. Відтоді й почалось кардинальне оновлення території біля вокзалу. 

Стихійна торгівля на привокзальній площі, 2015 рік. Фото - з архіву редакції

Реконструкція за 4 мільйони

Рівно вісім років тому на привокзальній площі активно тривали ремонтні роботи. Та лише 4 роки тому площа змінила “обличчя”. На втілення проєктів пішли мільйони. Привести до ладу привокзальну хотіли до Дня міста 2017, та тоді не встигли. Журналісти писали, як на оновленій площі біля залізничного вокзалу грав оркестр, поки будівельники займались плиткою у новому фонтані.

Літо, 2018. В цей час завершуються ремонти, які з перервами виконували з 2013 року. Саме в період 2017-2018 біля вокзалу оновили пішохідну зону, парковку, облаштували зону відпочинку й розширили проїжджу частину. Та не обійшлось без скандалів. Ремонт виконувала фірма “Будмаксплюс”, яку підозрювали у відмиванні грошей на ремонті доріг у Хмельницькому. 

Загалом на привокзальній площі оновили асфальтне покриття, встановили дорожні знаки. Ключовим у ремонті став пішохідний перехід, який веде від вокзалу до площі повз пам’ятник Богдану Хмельницькому. Встановили нові лавочки і замінили вуличне освітлення. Фонтан зробили пішохідним, який сьогодні хмельничан рятує від спеки. 

Ліворуч вокзал у 20 столітті. З Іншого боку - 2015 рік

 

Пам'ятник Богдану Хмельницькому, 1957 рік

 

Так виглядав залізничний вокзал і площа у 80-ті роки. Фото - "Історія Проскурова" у Фейсбук

 

Залізничний вокзал у 90-ті роки: перекупники. Фото "Історія Проскурова"
Початок реконструкції привокзальної площі, 2014 рік
На фото вище - базарчик у 2015 році, нижче - привокзальна площа у 2021 
Так виглядав проєкт реконструкції, 2018 рік
На привокзальній працюють фонтани
Так виглядає площа сьогодні, 28 червня

Читайте також:

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (5)
  • Велерий Карватюк

    На проекті піцерія один поверх, а вже два. Хто дає такі дозволи?
  • Олена Мазур

    Гайгарніщою поивокзальна площа була у 68 і поки не реконструювали вокзал,нове приміщення страшне  як бункер,у сквері  аирубали дерева,знищили  фонтан з жабками,хто тоді був мер?пле такий же дебіл,як і архітектор!
  • Anatoliy Slobodian

    Від стихійного базарчику до зони відпочинку циган і бомжів.)))
  • Алена Назарчук

    Забули фото фонтану який був біля кафе ,,сто доріг'. Там росло старе дерево каштан, а під ним був фонтан. Я його помню.

keyboard_arrow_up