Дитячі майданчики у Хмельницькому ремонтують лише після скарг?

Дитячі майданчики у Хмельницькому ремонтують лише після скарг?
  • Хто відповість, якщо ваша дитина травмувалася на дитячому майданчику?
  • Згідно правил експлуатації, гірки і гойдалки у наших дворах мають перевіряти мінімум раз на рік.
  • Та чи достатньо цього? Адже на практиці - поки не звернешся до комунальників чи не напишеш гнівний пост у соціальній мережі, на проблему увагу не звертають.
  • На нові дитячі майданчики виділяють мільйони, а от як бути зі старими, де діти граються сьогодні?

Зреагували лише після нещасного випадку. Два роки тому у дворі будинку на Бандери трирічна Полінка залишилася без мізинця, коли вона з'їжджала з дитячої гірки. Лікарі пришити пальчика не змогли. Мати написала заяву до поліції. Але справу закрили і кваліфікували її як нещасний випадок. Тоді комунальники швидко зрізали стару гірку і пообіцяли встановили новий атракціон.

Ця історія нічого не навчила комунальні служби. Перевіряють дитячі майданчики лише після скарг або ж скандалу в соціальних мережах.

Полущена фарба і щілини

Обідня пора, а на дитячому майданчику у парку Чекмана грається чимало дітей. Тут і школярі, які вийшли на прогулянку, і молоді матусі зі своїми малюками. Поки одні обирають для себе пісочницю або ж гойдалку, інші з цікавістю лізуть на гірку. Та не всі вони є безпечними.

Відео дня

Нещодавно про небезпечні дитячі гірки заговорив хмельницький блогер Андрій Попик. На своїй сторінці у Фейсбук він написав про те, що у парку Чекмана діти можуть травмуватись на дитячому майданчику. Мовляв, їх навіть не думають ремонтувати.

Ми перевірили, як виглядають гірки у центральному парку. Як виявилось, дитина може з легкістю впасти, коли залазить наверх або ж зачепитись, коли вже з’їжджає. Після зими атракціони потребують ремонту. Де-не-де утворились щілини, а метал почав стирчати назовні і полущився.

Бояться пускати дітей

У парку Чекмана ми поспілкувалися з матусями, які гуляли там зі своїми дітками. Вони зізнаються, відвідують ті майданчики, які ближче до їхнього будинку або ж приводять дитину в парк на свіже повітря. Матусі жаліються на стан дитячих майданчиків, на деякі каруселі дітей взагалі не пускають, але звернень не пишуть і в комунальні установи не жаліються.

- Скоро дітям взагалі не буде, де гратися. Там дошки поламані, там болти стирчать. Я, як мама, дивлюсь, за своєю дитиною і звичайно не буду пускати її, якщо гірка чи гойдалка буде в поганому стані. Але за всім не вгледиш. Комунальники мають ретельніше слідкувати за станом дитячих каруселей. Потрібно постійно щось підробляти або ставити нові, - каже хмельничанка Лілія.

- Далі ніж на метр я від своєї дитини не відходжу, бо це може погано закінчитися. Якщо катаємося на гірках, то я її знизу ловлю, бо там досить велика відстань до землі. Може щось зламати або головою вдаритися. Тут всі атракціони небезпечні. Деякі мають гострі кути, що дитина може не побачити. А зверху на гірці може легко перехилитися і впасти. Або ж діти можуть штовхнути, - ділиться думками хмельничанка Марія.

Як мають перевіряти

У парку Чекмана слідкувати за станом гірок та гойдалок має КП “Парки і сквери”. Про це журналістам vsim.ua повідомили в управлінні ЖКГ. Щодня працівники комунального підприємства мали б обстежувати дитячі гойдалки і гірки. А при найменших недоліках - відразу ж повинні їх усувати. Але це лише на словах.

- Така перевірка не разова, а має бути щоденною. Вони мають обійти їх і подивитися. Майстер і головний інженер відповідальні за це. Я зараз передзвоню туди (КП “Парки і сквери” - прим.авт.) і питання буде вирішене, -   прокоментував головний спеціаліст відділу благоустрою управління ЖКГ Василь Кабальський.

Навіть у державних будівельних нормам немає чітких термінів перевірки дитячих майданчиків. Йдеться тільки про “регулярний візуальний огляд і періодичну перевірку функціонування”. Чи варто робити це щодня, щотижня чи щомісяця не сказано ні слова.

А у правилах будови і безпечної експлуатації атракціонної техніки пишуть, що атракціони мають перевірятися щонайменше раз на рік, а також обов’язково після закінчення сезону. “Атракціони, що перебувають в експлуатації, повинні підлягати періодичному   технічному огляду після міжсезонного зберігання, але не рідше одного разу на 12 місяців.” - йдеться у документів.

Держгірпромнагляд не може перевіряти, чи безпечні дитячі майданчики у дворах міста, бо не має таких прав і повноважень. Його сфера обмежена, – атракціони і дитячі літні табори. Щороку загальну перевірку дитячих майданчиків в дворах міста проводять комунальники, як правило, після зими. Тоді визначають, де є несправність і які треба ремонтувати. Щоправда, інформації про результати цих перевірок і справність конструкцій ніде не оприлюднюють. Небезпечна гойдалка чи ні - мають дивитися батьки.  

Гірка у дворі будинку № 60 на Кам'янецькій. Атракціон зависокий і перелатаний

Зробили ремонт лише після скарги

На практиці ж помітно, що слідкують за безпечністю дитячих майданчиків погано. Бо ж якби бачили щілини у гірках та гнилі дошки на гойдалках раніше, то вже б давно все відремонтували. Чому цього не зробили, запитали у головного інженера і за сумісництвом в.о директора комунального підприємства Олександра Боднарчука. Виявиилося, що комунальники взялися за ремонт лише після того, як журналісти подзвонили за поясненнями в управління ЖКГ. Вочевидь, там дали вказівку і працівники швидко усунули все, що могли.

- Після зими воно все пороздувалося, а зараз тільки вийшло сонечко і воно покрутилося. Получилися шпарини. Ми купили болти, трошки підкрутили. Буквально вчора усунули недоліки, які пан Попик викинув у Фейсбук. Ще силіконом заробимо і буде безпечно. Дошки гнилі поміняємо. Ми то кожен день обходимо майданчики, і бачили цю проблему раніше, але поки закупили матеріали, то вийшло зробити тільки зараз, - пояснив Олександра Боднарчук.

Комунальник каже, що майданчики вже віджили свій вік і їх потрібно замінювати на нові. А постійний ремонт “влітає в копійочку”. За його словами, в управлінні ЖКГ їм обіцяли виділити кошти на облаштування нових ігрових зон для дітей, але коли це буде поки невідомо.

У 2018 в Хмельницькому має з’явитися 39 нових дитячих майданчиків. Крім того, у семи дворах мають збудувати спортивні, а ще у трьох і ті, і ті. На будівництво виділять 4 мільйони гривень. Вартість кожного об’єкту коливатиметься від 50 до 150 тисяч гривень.  

За службову недбалість - до 5 років в’язниці

Андрій Місяць, адвокат адвокатської контори “Місяць і партнери”

- Дитячі майданчики є і на прибудинкових територіях, і в парках відпочинку, і в торгово-розважальних центрах. Відповідно у кожного з них є свій балансоутримувач. Це може бути ЖЕК, комунальне підприємство або ж керівництво ТРЦ. Відповідальну особу за технічний стан таких споруд можуть покарати. За порушення в обслуговуванні або експлуатації, яка призвела до тяжких наслідків для здоров’я мешканців, передбачена кримінальна відповідальність за частиною 2 статті 367 Кримінального кодексу України «Службова недбалість, що спричиняє особливо тяжкі наслідки». Якщо доведуть вину, то таке карається позбавленням волі на строк від 2 до 5 років із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років та зі штрафом від ста до двохсот п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або без такого.

Якщо ж поліція закриє кримінальне провадження, бо не побачить складу злочину, то таке рішення можна оскаржувати в суді. Буде проведене досудове розслідування, судово-медична експертиза, за результатами якої і винесуть рішення.

Куди можуть звертатись хмельничани

Якщо батьки помітили небезпечні для дитини конструкції на дитячому майданчику біля свого будинку, то вони можуть звернутися до голови ОСББ або ж до ЖЕКу, який обслуговує їхню прибудинкову територію.

  • УМК "Центральна" (ЖЕК № 1) - 79-57-54, 067 383-50-65

  • УМК "Проскурівська" (ЖЕК № 2) - 096 066-38-72, 65-16-93, 70-48-32

  • УМК "Південно-Західна" (ЖЕК № 3) - 67-41-03, 098 434-16-27

  • УМК "Дубове" (ЖЕК № 5) - 097 55-40-139, 64-06-68, 64-03-47

  • УМК "Заріччя" (ЖЕК № 6) - 63-13-72

  • УМК "Озерна" (ЖЕК № 7) - 77-19-34

  • УМК "Будівельник" (ЖКК "Будівельник") - 65-15-07

Якщо ж порушення знайшли на дитячому майданчику у парку, то потрібно звертатися до комунальних підприємств, які їх утримують або ж безпосередньо до управління ЖКГ.

  • КП “Парки і сквери” - 55-18-94

  • КП по зеленому будівництву і благоустрою міста - 64-01-38, 067 384-29-66

  • Управління ЖКГ Хмельницької міськради - 65-76-76

Крім того, нещодавно у Хмельницькому активісти об’єдналися в ініціативну групу під назвою “Мі-Мі-Місто”. Одним з пунктів їхньої діяльності якраз і будуть дитячі майданчики. Вони обіцяють контролювати будівництво нових та подавати ідеї стосовно оновлення існуючих. Щоб звернутися, хмельничани можуть написати ініціатору Олександру Зоряну у Фейсбук.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera 10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч 09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном 20:58 Герою Олександру Швецю встановили дошку пам’яті у Кам’янці-Подільському 20:08 На Хмельниччині 30 громадян задекларували свої доходи на мільйон 20:06 Рідним загиблих воїнів з Хмельницького району вручили ордени «За мужність» 19:29 5 депутатів з Хмельницького не задекларували житло (СПИСОК) 18:16 15 років за ґратами проведе хмельничанка, яка навела ракети на Полонщину 18:06 Що задекларували лікарі хмельницьких МСЕК: проаналізували статки голів комісій photo_camera 17:45 У Старокостянтинові масово звільняються лікарі: деталі 17:19 Захисник після реабілітації склав іспит в автошколі для осіб з інвалідністю на Хмельниччині 16:33 На Нетішинському водосховищі встановлюють штучні нерестовища 15:46 Посадовицю Хмельницького Держгеокадастру оголосили у міжнародний розшук
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up