“Досить совка”: зросла частка українців, які святкуватимуть Різдво 25 грудня

“Досить совка”: зросла частка українців, які святкуватимуть Різдво 25 грудня
  • Напередодні найбільшого церковного свята року соціологи провели опитування коли українці святкуватимуть Різдво. 

  • Кількість тих, хто відзначатиме 25 грудня збільшилась на 7%.

  • Більшість перейшла на нову дату, аби не сідати за святковий стіл в один час з російськими окупантами. 

Наприкінці листопада соціологи провели опитування серед українців. Темою стала дата святкування Різдва Христового. Нагадаємо, що цьогоріч Синод Православної Церкви України дозволив проводити різдвяні богослужіння 25 грудня, якщо громада і настоятель храму виявлять таке бажання. За юліанським календарем дата припадає на 7 січня, а за новим — григоріанським — 25 грудня.

Отож, кількість українців, які святкують Різдво лише 25 грудня за останній рік зросла. Однак, не занадто — з 4% до 11%. Про це свідчать результати опитування соціологічної групи "Рейтинг", пише ВВС  News Україна. 

“Разом з усім цивілізованим світом”

Опитування проводили 20-21 листопада. У дослідженні взяли участь тисяча респондентів віком від 18 років і старші в усіх областях нашої країни, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу. 

Відео дня

Для багатьох стимулом до переходу на новий календар стала війна росії проти України і бажання відмежуватись від москви. Яка так само живе за старим церковним календарем. Так львів'янка Наталія каже, що ще від початку повномасштабного вторгнення знала свій вибір. 

— 24 лютого питання було вирішене, Різдво святкуємо з усім цивілізованим світом 25 грудня. І менші з нами чемно погодились, — розповіла Наталя.

А киянин Павло взагалі почав святкувати 25 грудня ще два роки тому. За його словами, "це відповідає здоровому глузду як мінімум".

Інфографіки  від ВВС Україна

Результати опитування

За новим календарем вже давно живе більшість країн Заходу та православних церков світу. Старого церковного календаря дотримувались тільки російська православна церква, церкви України, Сербії та ще кількох країн.

Соціологи наголошують, що знизилась кількість тих, хто цьогоріч святкуватиме Різдво 7 січня — 55%. Минулого року ця кількість сягала 71%.

Аби не з росіянами

Додамо, що в коментарях під статтею ВВС вже набігло чимало коментарів від мешканців різних регіонів. Більшість з них обурюються з таких результатів. Кажуть, відсоток прихильників святкувати 25 лютого занадто низький. Вибрали для вас найпоширеніші коментарі. 

Нагадаємо, хмельничани також розповіли журналістці vsim.ua що думають з приводу нового календаря свят. Більшість опитаних хмельничан вважають, що давно пора було перейти на святкування за григоріанським календарем. А саме так, як це відбувається у більшості країн світу. 

А ви погоджуєтесь з думками вище? Коли у вашій родині святкують Різдво?

Опитування

А коли ви святкуватимете Різдво?

Позиція церкви

Багато співрозмовників, з якими поговорила ВВС News Україна щодо дати святкування Різдва, кажуть, що не цікавилися думкою церкви, ухвалюючи рішення, коли їм святкувати цього року Різдво.

Однак є і ті, які кажуть, що "чекають на церковне рішення", а тому не можуть визначитися.

ПЦУ дозволила різдвяні богослужіння і 25-го, і 7-го, або в один із цих днів, якщо так вирішить громада.

Інші церкви, зокрема УПЦ (МП) та УГКЦ поки що ніяк не коментують це питання.

Додамо, що ще в 2017 році депутати проголосували за новий вихідний 25 грудня.

А як було раніше

Звідки ж взялися григоріанський та юліанський календарі? Деякі факти з історії розповідає Радіо Свобода. 

Дуже давно Юлій Цезар запровадив календар, практично такий же, як сучасний, – юліанський. Той календар виявився не зовсім точним. Виявилося, що Земля робить оберт навколо Сонця на близько 12 хвилин повільніше, ніж думали давні римляни. Календар почав зміщуватися. Різдво почало помалу наближатися до весни, а Пасха до літа. В результаті - за півтори тисячі років юліанський календар відстав аж на цілих 10 днів.

Тоді папа Римський Григорій XIII затіяв реформу юліанського календаря. Він наказав деякі роки, які раніше були високосними, вважати невисокосними. Цим суттєво зменшив розходження ‒ до 26 секунд на рік. Щоб компенсувати відставання, він наказав навіть пропустити 10 днів. І у 1582 році одразу за 4 жовтня настало 15-те. Реформований календар назвали григоріанським.

Але не всі країни перейшли на новий календар. Зокрема, українські землі жили за старим - юліанським. Та під час революції Українська Народна Республіка (УНР) перейшла на новий григоріанський календар. Більшовики теж запровадили його. Але не церква, яка трималася традиції та не хотіла підтримувати комуністів. Звичайні люди почали жити за новим стилем (григоріанським календарем), а церква продовжувала за старим - юліанським.

Неточність церковного, юліанського календаря, за роки поглибилася. Зараз вона становить 13 днів. Тож, коли католики та й велика кількість православних святкують Різдво 25 грудня за григоріанським календарем, то за юліанським це тільки – 12 грудня. Чималій частині українських православних та греко-католиків треба чекати ще 13 днів на народження Христа. Таким чином, коли на юліанському календарі настає 25 грудня, то на григоріанському, за яким живе більшість світу, вже 7 січня. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (305)
  • Артур Киселёв

    Скоро біблію перепишуть кожен під себе  дурачки!!! Не якої віри!!!
  • Валерий Околодько

    УКРАЇНА була під Польською окупацією з 1918 по 1939рр і Поляки так само знущалися над нашими Українцями, як зараз москальня знущається, то що нам зараз сваритися з Поляками і не сідати з ними за один стіл???
  • Ти моя Перлина Iсус

    Ваше пцу не українське,а грецьке, зрадники Філарета, порошкові посіпауи. Наш Патріархат Київський!
  • Людмила Паланий

    Колись одна людина говорила ніхто не знає які свята правильніші католицькі чи православні, тож приходиться святкувати і одні і другі

keyboard_arrow_up