Ексклюзивні кадри з окупованого Криму покажуть в Хмельницькому: деталі

Ексклюзивні кадри з окупованого Криму покажуть в Хмельницькому: деталі
  • У Хмельницький привезли рідкісні кадри з незаконно анексованого рф Криму.
  • На них - життя кримських татар і проукраїнських активістів в окупації.

В анексованому рф Криму продовжують переслідувати місцевих активістів та кримських татар за проукраїнські погляди. З 2014 року арештовано понад 140 осіб, а викрадено 43 українці. Деякі з них є безвісти зниклими. Про все це розповідають українці, які висвітлювали життя в окупованому Криму допоки не отримали заборону на в’їзд до півострова.

Сьогодні, 7 лютого, в Хмельницький привезли ексклюзивні кадри з життя анексованого Криму. На них - реальні історії людей в окупації. Про деякі з них дізнавайтеся в цьому матеріалі. 

Відео дня
v class="video-block">

Росіяни підкинули активісту патрони під час обшуку

Нет описания.

Січень 2019 року. Сімферополь. Біля суду - автозак із кримськотатарським активістом Ісмаїлом Рамазановим. Його затримали в січні 2018 року. Росіяни висунули йому обвинувачення у пропаганді екстремізму за допомогою інтернет-радіо Zello, а також у зберіганні боєприпасів.

Чоловік провів у СІЗО пів року. У грудні 2018 року стало відомо, що силовики припинили кримінальне переслідування, фактично визнавши той факт, що підкинули йому патрони під час обшуку. 

- Я думав, тільки вийду із сімферопольського СІЗО - мене одразу викрадуть”, - казав в одному з інтерв’ю Ісмаїл Рамазанов. 

Через продовження переслідувань йому довелося залишити рідний Крим. Наразі чоловік живе у Києві та співпрацює з правозахисними організаціями.

Батько помер від туги за сином, якого заарештували 

Нет описания.

Червень 2019 року. З усього Криму сотні людей зібралися, щоб провести батька політв’язня, Нурі Алієва, в останню путь. Чоловік три роки жив з надією на повернення сина. Навіть передсмертним словом було його ім’я.

Саме в день смерті чоловіка в росії проводили засідання у справі Мусліма Алієва, якого заарештували та звинуватили в начебто причетності до терористичної організації. Адвокат чоловіка клопотав, аби йому дозволили бути присутнім на похованні батька, але слідчі органи та суд відмовили. 

Діти ростуть без батьків

Нет описания.

На цьому фото - сини політв’язнів Узеїра Абдуллаєва, Руслана Сулейманова, Теймура Абдуллаєва. Вересень 2018 року. 

Троє чоловіків до арешту та звинувачень у начебто причетності до терористичної організації жили у селищі Строганівка, поблизу Сімферополя. Саме там за час окупації співробітники фсб неодноразово проводили обшуки та арешти серед кримських татар. 

Так, в окупованому Криму близько 200 дітей кримськотатарських активістів і журналістів ростуть без батьків. Це результат незаконних затримань і арештів.

7-річна донька ніколи не бачила батька

Нет описания.

Дружина політичного в’язня тримає на руках кількамісячну доньку. 

Село Кам’янка під Сімферополем. Грудень 2016 рік. Тривав третій місяць з моменту, коли силовики забрали чоловіка Ліани Бєлялової. Еміль Джемаденов був одним з п’яти фігурантів сімферопольської справи “Хізб ут-Тахрір”, безпідставно звинувачених у “співпраці з терористичною організацією”.

Донька Асія, яка на фото, народилася після арешту Еміля Джемаденова. Зараз дівчинці сім років. Вона ніколи не бачила свого батька.

У лютому 2020 року Емілю винесли вирок в 11,5 років позбавлення волі. Після цього його перевели до виправної колонії в рф, за 2 500 кілометрів від рідного дому в Криму.

Чоловіка, сина та зятя утримують силовики рф

Нет описания.

На фото - Лемара Омерова разом з внуком. Жінка не стримує сліз, коли розповідає про арешт її рідних.

Червень 2019 року. У російських тюрмах за звинуваченням у начебто причетності до терористичної організації утримують її чоловіка Енвера, сина Різу і зятя Рустема Ісмаілова. 

Її чоловіка та сина заарештували 10 червня 2019 року за сфабрикованими справами, а насправді - за підтримку кримських татар та їхніх родин. Вони займалися організацією свят для дітей, волонтерською діяльністю, допомогою родинам політв’язнів, передавали продукти у в’язниці.

У липні 2019 року Європейський парламент у своїй резолюції закликав росію звільнити всіх українських політв’язнів, включно з фігурантами цієї кримінальної справи. У січні 2021 року Південний окружний військовий суд у ростові-на-дону засудив кримських політв’язнів Енвера та Різу Омерових на 18 та 13 років з відбуванням покарання у колонії суворого режиму. 

Фотовиставка у ТРЦ “Woodmall” триватиме 10 днів

Ці та інші історії кримських татар хмельничани можуть переглянути на власні очі, у ТРЦ “Woodmall”. Там, на першому поверсі, є 22 фотографії українських репортерів Аліни Смутко, Тараса Ібрагімова та Альони Савчук. Це саме ті люди, які документували репресії щодо українських громадян. 

- У справах, за якими переслідують кримських татар, ми постійно бачимо порушення права на справедливий суд. Основними доказами для суду є свідчення анонімних свідків, багато серед яких співробітники фсб рф. А також досудові показання свідків, які у суді заявляють, що такі свідчення надали під тиском. Докази, надані стороною захисту, зазвичай в суді не беруть до розгляду, - каже голова правління Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник. 

Фотовиставка триватиме у Хмельницькому від сьогодні, 7 лютого, протягом десяти днів. Тож хмельничан запрошують побачили ексклюзивні світлини з життя окупованого Криму. Все це - аби вкотре переконатися: росіяни несуть за собою лише смерть, горе, розруху та скалічені долі. 

Після Хмельницького фотовиставку “Історії з окупованого Криму” покажуть у Кропивницькому, Чернівцях, Одесі, Луцьку та Львові.

Читайте також: Рада продовжила воєнний стан в Україні ще на 90 днів

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up