Євробачення-2023: як пройшов конкурс від імені України

Євробачення-2023: як пройшов конкурс від імені України
Фінал конкурсу. Виступ гурту "Tvorchi"
  • Гранд-фінал провели в Ліверпулі від імені нашої країни. 

  • Розповідаємо як виступив український гурт та хто переміг в пісенному конкурсі.

Ввечері, 13 травня, о 22.00 в Україні оголосили повітряну тривогу, а в цей же час в британському Ліверпулі розпочався фінал Євробачення-2023. Так, як минулого року в пісенному конкурсі перемогу здобув гурт “Kalush Orchestra” то цьогоріч конкурс мав би відбутися в Україні. Однак, через війну його перенесли до Великої Британії. 

Через повітряну тривогу багато людей не змогли повноцінно подивитися фінал конкурсу, тож розповідаємо про основні моменти. 

Розпочалося шоу із вибухового виступу гурту “Kalush Orchestra” з хітом "Stefania", а родзинкою відео стала камео-поява принцеси Уельської Кейт Міддлтон, яка зіграла на роялі. 

Відео дня

Однією із ведучих була фронтвумен гурту “The Hardkiss” Юлія Саніна. А на сцені також повторили свої номери українські виконавці Go-A, Тіна Кароль, Вєрка Сердючка та Джамала. Руслана ж з'явилася в одному з колективних номерів під час підрахунку балів, по відео, на тлі київських Золотих воріт.

Хто переміг та як виступила Україна

У фіналі за перемогу боролися 26 країн. З них 20 учасників — це ті, які пройшли далі за результатами двох півфіналів та "Велика п'ятірка" - Франція, Іспанія, Італія, Німеччина та Велика Британія. І, звісно, Україна, завдяки перемозі в 2022-му.

Тернопільський гурт “TVORCHI” виступив під номером 19 із піснею "Heart of Steal". Україна отримала 54 бали від журі та 189 від глядачів. Увійшла в десятку та посіла шосте місце у конкурсі

Перемогу на Євробаченні-2023 здобула шведська виконавиця Loreen, яка виступила з піснею "Tattoo". До слова, це вже друга перемога для неї (перша була у 2012-му) та сьома для Швеції. Додамо, що вибороти перемогу на Євробаченні понад один раз вдавалося лише представнику Ірландії Джонні Логану.

На другому місці опинилась Фінляндія, виконавець Käärijä отримав 526 балів. А на третій сходинці розмістилась ізраїльтянка Noa Kirel з піснею "Unicorn" — загально вона змогла отримати 362 бали.

Найяскравіші номери

Представниця Франції на Євробаченні-2023, La Zarra народилася і виросла в канадському Монреалі, але має марокканське коріння. Стиль музикантки-самоучки порівнюють із Одрі Хепберн та Мерилін Монро, якщо до цього додати добрячу порцію відчуття трагічності Едіт Піаф, а потім трішки присмачити постмодернізмом Lada Gaga.  

Представниця Іспанії Палома Бланка на конкурсі представила фламенко-колисанку "Eaea", "історію любові, яка сягає далі, ніж смерть" - це триб'ют її бабусі Кармен. 

Італієць Марко Менгоні - не новачок на Євробаченні, він уже штурмував пісенний конкурс у 2013-му та посів тоді сьоме місце. Його цьогорічна пісня, "Due vite", зі слів артиста, є його власною "нескінченною історією" взаємин між раціональним та несвідомим.

Німецький індастріал-метал-гурт Lord of the Lost привіз на конкурс композицію "Blood and Glitter", таку ж назву має їхній альбом, який вийшов у грудні та опинився в топі вітчизняних чартів. До речі, наприкінці свого виступу фронтмен українською сказав "дякуєм".

25-річна британка Мей Мюллер, між іншим, перша жінка-представниця цієї країни на Євробаченні з 2018-го року, вирішила позмагатися за перемогу піснею-помстою своєму ексу - "I Wrote A Song".

А хто з виконавців вам сподобався найбільше?

Читайте також: 14 травня відзначаємо День матері. Історія свята

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Андрей Кузнецов

    Гурт модерний....😊

keyboard_arrow_up