На набережній Бугу хочуть побудувати найвищий будинок в Хмельницькому. Чому процес затягується?

На набережній Бугу хочуть побудувати найвищий будинок в Хмельницькому. Чому процес затягується?
Майже хмарочос у Хмельницькому.

Земельна ділянка біля Будинку побуту на Кам’янецькій уже декілька років обгороджена парканом. Зараз тут ростуть дерева й кущі, але за 4 роки має з'явитися 24-поверховий житловий будинок. Мерія і громадські активісти проти будівництва, а забудовник просить ще землі для благоустрою. 

Багатоповерхівки у Хмельницькому ростуть, як гриби після дощу. Щороку їх стає все більше. Щоб не займати великий шмат землі, забудовник "гонить" будинок у висоту. Так, почали з'являтися 13-ти, 14-ти та 16-типоверхові споруди. За умовною висотою усі вони класифікуються. І поки що хмельницькі житлові будинки відносяться до класу «підвищеної поверховості». Але скоро у місті може з'явитися справжній велетень - будинок, який матиме 73 метри висоти. Згідно державних будівельних норм, з таким розміром його віднесуть до "висотні". 

"На межі цієї ери хмарочосів"

75-метровий будинок має зрости біля будинку побуту на Кам'янецькій. - Висотні будинки у Хмельницькому почнуть з’являтися в найближчому майбутньому. Все до цього йде. Земля стає дорожчою. Стараються взяти менше. Тому будівля ростиме у висоту. Це логічний природний процес. Хмельницький на межі цієї ери хмарочосів, - каже «ВСІМ» головний архітектор Хмельницького Олексій Панасюк.

Відео дня

Першою такою висоткою може стати будинок, який хочуть звести поблизу хмельницької набережної. Ділянка на Кам’янецькій, 2а за останні роки заросла деревами і кущами. Зараз тут вже проведені підготовчі роботи для початку будівництва 24-поверхівки. Висота її досягне позначки майже в 75 метрів. За цими показниками до умовного визначення «хмарочос» дана будівля не дотягує на 25 метрів.

Читайте також: ТОП-5 «архітектурних ляпів» Хмельницького. Які будівлі не вписуються в картину міста

- На даній ділянці уже декілька разів хотіли щось збудувати. Але не складалося. Новий забудовник, ПМП «Фінмаркет», запланував тут житловий будинок з вбудовано-прибудованими торгівельно-офісними приміщеннями та закладами ресторанного господарства. Та в громадськості виникло занепокоєння щодо наслідків такого будівництва, - говорить Олексій Панасюк.

Питання проекту будівництва обговорювали на містобудівній раді."Дозвіл на благоустрій нечинний"

Стурбовані будівництвом на набережній громадські організації звернулися до міської влади. Вони вказали на ряд порушень містобудівних умов. Головна претензія – відсутність землі для облаштування прибудинкової території і парковки. 90% орендованої підприємством землі площею в 25 соток займе сам будинок. На інше не залишається практично нічого. Тому забудовник планує "вилізти" на міську землю. 

Але мерія підтримує активістів. Заступник міського голови повідомив "ВСІМ", що міська влада має на цю землю свої плани, і хоч землю забрати назад не може, проте розширити межі забудовнику не дозволить. А саме благоустрій території гальмує будівництво. 

 - Позиція міського голови і моя - категорично проти. Можуть будувати, але в межах своєї земельної ділянки з дотриманням будівельних норм. Використовувати землю міської ради під так званий благоустрій ми не дозволимо. Тим більше, що дозвіл на благоустрій нечинний. На цю території у міської влади інші плани, пов'язані з парковою зоною і місцями відпочинку, - повідомив «ВСІМ» Андрій Бондаренко.

Свої побоювання щодо висотності будинку висловлювали також хмельницькі рятувальники. Мовляв, техніки для гасіння пожежі для таких споруд у них немає. 

Домовлятися з приватним сектором 

Вирішити проблему з недостачею землі для прибудинкової території можна за рахунок приватної земельної ділянки, яка розташована поруч. Міські архітектори рекомендували забудовнику викупити її, аби там зробити благоустрій. Таку пропозицію в ПМП «Фінмаркет» сприйняли, як примус купити землю. Та робити цього не збираються.

 - За нашим проектом передбачено підземний паркинг на 40 місць. Цього мало. Згідно проекту в Мінрегіонбуді нам дозволили використовувати місця біля будинку побуту. Іншу інфраструктуру облаштуємо з другої сторони будинку. Маємо погодження з головним архітектором міста. Підписували його ще з Дунаєвським (головний архітектор міста до 2016 року, - прим.авт.), - говорить «ВСІМ» співзасновник ПМП «Фінмаркет» Сергій Пенкаль. - Я хочу облагородити територію на набережній і принести користь для міста. А мені кажуть, щоб я купував сусідню приватну земельну ділянку. Ви уявіть собі, в скільки разів зросте її вартість, якщо власник дізнається, що мене її змушують купити. Це ж ненормально.

По сусідству із будівництвом розташовані приватні ділянки.

Проект майбутньої висотки. 

Варіанти для порозуміння

То ж чи не єдиною проблемою залишається відсутність землі для облаштування прибудинкової території. Це питання забудовник і міська влада намагатимуться вирішити безконфліктно. Принаймні, обидві сторони поки не налаштовані на це.

 - Хотів зустрітися із нашим мером, аби спробувати розібратися у даній ситуації й віднайти спільного рішення, яке б влаштувало усіх. Поки в міській раді кажуть, що у нього немає часу. Щодо будівництва, то у нас все за графіком. Якщо все буде добре, то до 2020 року маємо його завершити - каже Сергій Пенкаль.

Головний архітектор міста Олексій Панасюк не виключає можливості скасування містобудівних умов, якщо ПМП «Фінмаркет» не подбає про місце, де гратимуться дітки, паркуватимуть авто і вигулюватимуть своїх собак жителі майбутньої 24-поверхівки. Тому історія матиме продовження. Слідкуйте за оновленнями на vsim.ua.

Ділянка обгороджена парканом уже декілька років.Ділянка заросла деревами і кущами.На місце будівництва вже завезено частину будматеріалів і проведені комунікації.

Читайте також: Судова тяганина із «Ультрасервісом» може «потягнути» з бюджету мільйони

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (7)
  • Читач86

    А нє просто пересирати чорнозем. Потрібно розносити старі аварійні будівлі, а в хмелю такого добра багато
  • Анонім

    Дурний цей забудовник. Хоче краще зробити для міста, а йому не дають. Може і не потрібно робити та нехай ця ділянка далі заростає кущами і деревами. Т.зв. активісти і мерія буде мати де срати і суботники проводити.

    .полінка reply Анонім

    Якось всьо дуже мутно. Та ділянка належить громаді міста. чого він там будує?

    Анонім reply .полінка

    Так я ж і пишу, що дурний забудовник. Нехай відмовиться від тієї ділянки, якщо громада із кількох людей проти і нехай та громада ходить у ті кущі і буряни срати і суботники нехай там проводить. Навіщо місту сучасні будинки, житло, обєкти обслуговування, магазини сучасні? Нехай краще кущі там будуть.

    .полінка reply Анонім

    ділянка нормальна, але вона не його. все в місті належить громаді

    Анонім reply .полінка

    То нехай громада наведе на ній порядок, а не кущі і буряни  розвела
  • Анонім

    24 поверхи на самому березі річки , бред сумашедшого...

    24 поверхи для Хмельницького  МНС недосяжна висота

keyboard_arrow_up