Хмельничан просять не викидати консервні бляшанки: робитимуть окопні свічки

Хмельничан просять не викидати консервні бляшанки: робитимуть окопні свічки
Фото ілюстративне
  • Така свічка просто мастхев для захисників.

  • Вона може зігріти в невеликому бліндажі чи окопі, на ній можна підігріти їжу чи закип'ятити воду для напою.

  • А зробити окопну свічку дуже просто. 

У Хмельницькому взялися за виготовлення окопних свічок для наших захисників. Про це розповідає волонтерка Інна Ковальчук у спільноті “Хмельницький Армія SOS”

— До нас активно стукає холодом осінь... І тому ми маємо зігріти наших бійців теплом окопної свічки, — пише жінка. 

Відтак, Інна просить хмельничан збирати консервні бляшанки, адже саме з них виготовлятимуть окопні свічки. 

Відео дня

 

Фото Інни Ковальчук

Що це за окопна свічка

За допомогою окопної свічки можна освітити бліндаж або укриття, підсушити одяг, зігрітися чи приготувати їжу. Така свічка може врятувати життях людей у підвалах, які залишилися без електро- та газопостачання.

Ці свічки важко загасити вітром, вони не бояться вологи, їх можна запалювати не один раз. Ще один «плюс» таких окопних свічок – їм не страшний дощ чи сніг. З їхньою допомогою можна розпалити багаття навіть з мокрої деревини.

Їх можна навіть переносити в кишені. Одна така свічка в бляшанці може горіти від 2 до 6 годин. Отож, це незамінна річ на фронті для кожного бійця. 

Фото Інни Ковальчук

Що потрібно для виготовлення

Аби зробити окопну свічку потрібно зовсім небагато. До того ж, її може виготовити абсолютно кожен вдома. Для створення окопної свічки потрібні порожні бляшанки, гофрований картон, віск та парафін. До речі, парафін підходить будь-який: старий, брудний, чистий, фарбований, ароматизований. 

Аби зробити свічку треба нарізати смужки картону, згорнути його «равликом» і помістити в бляшанку, залити розігрітим рідким воском.

 

Де приймають бляшанки

Отож, аби виготовити якомога більше окопних свічок, волонтери просять допомоги у хмельничан. Вони оголосили збір порожніх консервних бляшанок. Кажуть, підійдуть будь-які: з-під горошку, кукурудзи, консервів, котячого корму.

— Таким чином ви зможете зробити декілька добрих справ: відсортувавши бляшанки, збережете природу та подаруєте тепло бійцям, — закликає Інна Ковальчук.

Приносити порожні бляшанки можна до приміщенні Хмельницького університету управління  та права за адресою Проскурівська, 57. Вхід з правого боку (від вулиці Свободи, колишній ресторан "Містер Лоу"). 

На прохання волонтерки відгукнулися вже кілька хмельничан:

 

Фото Інни Ковальчук
Фото Інни Ковальчук
Фото Валентини Гесаль

То як - збиратимете порожні бляшанки для окопних свічок?

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up