Хмельничанам показали 4 проекти молодіжного парку

Хмельничанам показали 4 проекти молодіжного парку
  • 20 молодих архітекторів з різних міст країни 4 дні оглядали територію берега Південного Бугу.
  • Вони спілкувались з містянами, вивчали архітектуру та розробили ескізи проектів молодіжного парку.
  • Сьогодні, 2 квітня, 4 проекти архітектори подали на розгляд хмельничан. 

Епопея зі створення Молодіжного парку в Хмельницькому тягнеться ще з 2013 року. Згодом, на початку 2014, з міського бюджету вже й виділили 30 тисяч на розробку проекту землеустрою та вигляду парку. Тоді ж виділили 2,5 гектари земель під будівництво парку. Всередині жовтня того ж року активісти хмельницького молодіжного клубу показали власне бачення того, як має виглядати парк. З того часу процедура облаштування зеленої зони на правому березі Бугу затягнулась. У 2016 році міська влада подала до Держгеокадастру землевпорядну документацію на ділянку. Її повертали із зауваженнями. Цьогоріч, розширили межі ділянки, на якій розташується майбутній парк. Тепер запланували створити воркшоп, на який запросили архітекторів з усієї країни. Саме вони мали допомогти із розробкою нового проекту

У четвер, 30 березня, до Хмельницького з'їхалось 16 архітекторів з різних міст України. Вони прибули з Києва, Одеси, Тернополя, Івано-Франківська. Молоді проектанти прибули для того, аби допомогти хмельничанам зробити крок вперед у створенні Молодіжного парку на правому березі Південного Бугу.

До прибулих приєднались ще 4 спеціалісти з Хмельницького. Аби зорієнтуватися в ситуації дизайнери архітектури розділились на 4 групи по 5 чоловік. В кожній команді був представник із Хмельницького. Впродовж чотирьох днів групи оглядали ланшафт правого берега Бугу, острова кохання, спілкувались з мешканцями, вивчали структуру та архітектуру міста і створювали власне бачення того, яким має стати Молодіжний парк у Хмельницькому. 

Відео дня

Сьогодні, 2 квітня, архітектори показали 4 ескізи проектів молодіжного парку. Якщо містянам вони припадуть до вподоби, то один із них мають презентувати на фестивалі "Green Fest". За цим проектом в майбутньому побудують парк. 

Кожний ескіз був оригінальний по-своєму. Архітектори, які виступали першими вивчили будови прилеглої ділянки мікрорайону Виставка, рух транспорту в центрі міста, план розташування велодоріжок, дослідили саму територію та встигли провести опитування хмельничан. Однією з оригінальних ідей, яку вони запропонували, було облаштувати водний перехід до острова та парку імені Чекмана. Дизайнери стверджують, що саме водне сполучення зараз досить часто використовується в Європі та США. Таким чином, не порушується природній баланс і не потрібно вкладати багато коштів у будівництво.

Їхній проект, кажуть, архітектори, можна починати втілювати хоч завтра, починаючи з малого та власними силами. Чималих інвестиційних вкладень він не потребує. Також одним із пунктів є створення пішохідного проходу внизу вздовж дамби повз вулицю Бандери. А ще створення пірсів для рибаків, окремої пляжної зони та місця для занять спортом. 

Друга група архітекторів розповіла, що на місці побачила велику групу дерев та чималий водний простір. Вони стверджують, що для втілення їхнього проекту необхідно чимало ресурсів. Основним буде, щоправда, людський. Вони вирішили позонувати свій проект.

На ескізі показали варіанти зон, які можна зробити - це фестивальна зона зі змінною сценою, дитяча, екстрім-зона, господарська, спортмайданчик, місце для комерції та літня постійна сцена. На пляжі архітектори пропонують зробити європейський відпочинок - замість лежаків встановити там терасу з гамаками. Для дітей встановити мотузяні конструкції. А два береги Бугу з'єднати через острів пішохідним стаціонарним мостом. 

Третя команда архітекторів презентувала проект із розвантаженою зеленою зоною. Вони вважають, що в молодіжному парку необхідно зробити вільний доступ до води та впорядкувати територію попри вулицю Бандери. Архітектори вважають, що бізнес та рекреація можуть мирно співіснувати. Тому створили невеликий павільйон для проведення виставок чи майстер-класів та виділили місце для створення невеликого офіс-центру з парковкою та басейном.

Вони запланували створити місце для дитячого відпочинку, для занять йогою, для легких видів спорту типу волейболу, регбі. Ще одним рішенням є створення амфітеатру, який планується обсадити плющем та зону для фестів. А от добиратись до остова і до другого берега Бугу пропонують канатною дорогою. 

Четверта група пропонує зробити зонування для встановлення вуличного кінотеатру, кінофестивалю, ярмарку, змагань з різних видів спорту, виставок та тематичних заходів. Територію розподілити таким чином, щоб можна було відвідувати парк не лише під час теплого сезону, а в усі пори року.

А от на острові кохання радять створити зону для кемпінгу і залишити його максимально недоторканим. Сам же острів так з'єднати з берегами, щоб нашкодити йому по мінімуму. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення Від читача 17:01 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up