Хмельничани називають катівнею життя ведмедя в парку Чекмана: чому та що пропонують

Хмельничани називають катівнею життя ведмедя в парку Чекмана: чому та що пропонують
Фото з архіву
  • Хмельничани вже не вперше підносять питання про умови життя тварин в зоокутку, що в парку Чекмана.

  • Зокрема - кажуть про катівню для ведмедя, який живе у клітці.

  • Розповідаємо деталі та що про це каже керівництво парку?

У Хмельницькому, в парку Чекмана, працює платний зоокуток. Там живуть качки, лебеді, кози, морські свинки, кролі та інші тварини. Вже не вперше увагу хмельничан привертає ведмідь, який, на думку людей, мешкає в неприпустимих умовах. 

“Це знущання і катівня для тварини”

У парку Чекмана раніше жили три ведмеді. Це Аліса, Тіма та їхнє дитинча - Балу. Двох дорослих ведмедів ще у 2019 році передали благодійному фонду «Міжнародна організація Лоренса Ентоні». На той час тварини мали проблеми зі здоров’ям, про що розповідали волонтери. В результаті - їх перевезли на Львівщину. Представники фонду тоді повідомляли, що там умови їх утримання будуть кращими, ніж у парку Чекмана. 

Так, у хмельницькому парку залишився один ведмідь - Балу. Він живе у клітці. Саме це обурює багатьох хмельничан. Вчора, 13 серпня, одна з волонтерок поширила відповідний допис. У ньому написала наступне:

Відео дня

- Дикі тварини не мають бути заручниками двоногих егоїстичних істот і бути їхньою забавою. Дикі тварини мають жити якщо не на волі, то в гідних умовах. Вони на це заслуговують по праву свого народження. Клітка, в якій живе ця нещасна тварина, дорівнює розміру однієї кімнати, в якій він живе все своє життя. Тому давайте зупинимо цю несправедливість і зробимо гарну справу, - написала в дописі в Instagram волонтерка Дар’я. 

 

Дівчина пропонує перевезти ведмедя в реабілітаційний центр. За її словами, вже є домовленість з одним з таких закладів, де живуть хижаки. Мовляв, керівництво готове забрати тварину до себе. 

Волонтерка повідомляє, що стосовно умов життя ведмедя неодноразово викликали поліцію. “Але, як виявилося, хтось прикриває всю цю історію і нам про це відверто сказали”, - зазначає вона.

Даний допис активно підхопили хмельничани й стали поширювати в соцмережах. Так, волонтерка Єлизавета каже: клітка, в якій тримають ведмедя в парку Чекмана - це знущання з тварини та катівня для неї. Додає, зоокуток у Хмельницькому - справжня деградація для суспільства. Мовляв, тварини не мають так жити, а люди не повинні створювати попит задля існування таких місць в цивілізованій країні.

Ведмідь Балу у малому віці

- Ведмедя з парку Чекмана терміново потрібно перевезти до реабілітаційного центру. Наприклад, такого, як в Сатанові. Там хижаки перебувають в максимально реальних умовах життя диких звірів. До ведмедя варто запросити зоопсихолога, який надасть свій висновок про поведінку тварини. По ньому видно, що йому там жити не добре. Я не можу дивитися, як ця тварина мучиться. Через це навіть до парку не хочу йти. Для цієї ситуації потрібен максимальний розголос, аби в Хмельницькому звернули увагу на тварин і припинили з них знущатися, - каже волонтерка. 

Що каже керівництво парку 

Стосовно умов проживання ведмедя та можливості перевезення тварини до іншого закладу, журналістка vsim.ua звернулася до директора КП “Парки і сквери” Олександра Боднарчука. Він повідомив наступне:

- Ведмідь Балу живе в зоокутку 4 роки. Умови, в яких він перебуває - задовільні. Раз на тиждень його оглядає ветеринар. Також у нас є волонтери, які ним опікуються та доглядають за ним. Харчується він за відповідним раціоном. Ми даємо йому вітаміни, м‘ясо. Ведмідь нормально виглядає, має гарну шерсть. Я не знаю, по чому зоозахисники визначили, що ведмідь перебуває в поганих умовах. У нас навіть питання не підіймалося щодо його перевезення і цього не планується, - сказав Олександр Боднарчук.

Чи зверталися до поліції зоозахисники щодо умов перебування ведмедя, журналістка vsim.ua запитала в інспектора з комунікацій Хмельницького районного управління поліції Віри Мазур. Вона пообіцяла надати інформацію згодом. Щойно це станеться - матеріал буде оновлено.

У 2019 році в міськраді розглядали пропозицію закрити зоокуток

“Це концтабір, а не зоопарк”. Так ще у 2019 році хмельничани коментували перебування тварин у звіринці у парку Чекмана. Тоді місцеві мешканці підійняли хвилю обурень в соцмережах. Люди писали про овець, які не подають ознак життя, птаха з вибитим закривавленим оком та ведмедя, яке сходить з розуму в маленькій клітці.

3 серпня 2019 року на порталі петицій з’явилося звернення з вимогою закрити зоокуточок. Його розмістила Анастасія Гой. Вона написала, що тварини там у жахливому стані. У петиції хмельничанка розповіла про птаха з підбитим оком, ведмедів у тісних клітках, черепах у тісних басейнах, в які кидають монети. Авторка зазначала, що тварин потрібно перемістити у реабілітаційні центри. 

Петиція набрала необхідну кількість голосів - 500. Тож згодом її розглянули на виконавчому комітеті Хмельницької міської ради. Для цього підготували проєкт рішення. У ньому вказали, що зоокуточок був сформований стихійно. Мешканці міста приносили до парку тварин, сподіваючись, що працівники будуть про них турбуватися. Створили зоокуточок також для того, щоб розмістити вольєр з ведмедем, який залишив гастролюючий цирк.

В результаті, петицію відхилили, а зоокуточок залишили. Члени виконавчого комітету це підтримали.

У проєкті рішення 2019 року йшлося, що вольєри всіх тварин відповідають їхнім потребам та законодавству. Мовляв, умови утримання звірів покращують кожного року. 

Нагадаємо - минулого року ми розповідали вам про ведмедя, який жив при ресторані “Смачна Колиба” в Кам’янець-Подільському районі. Раніше зоозахисники били на сполох, бо тварину тримали в тісному вольєрі. Навесні 2022 року в закладі сталася пожежа. Після цього ведмедя перевезли до притулку на Львівщині.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (19)
  • Наталія Мажаєва

    Мабуть треба розширити территорiю зоокуточка i побудувати для ведмедя спецвольер,який би був бiльш схожий до природнiх умов(з травою,деревами по яких би вiн лазив,щоб йому було комфортно).Треба знайти кошти для такого вольера
  • Раиса Гуменюк

    Це жах1ття такого отримування
  • Раиса Гуменюк

    Зараз така спека як що е в сатанов1 я зг1дна умови поган1 н1коли не бачила но в1дм1дь через кл1тку явно мае вигляд поганий.  ..
  • Вікторія Хренова

    Ганьба директору! Сучасний світ відмовляється від таких знущань над тваринами, а тут - умови нормальні..... Школа, що не можна дати можливість на власному досвіді відчути ці шикарні умови.

keyboard_arrow_up